10 skritih hrvaških otokov, ki jih morate videti, da bi lahko verjeli, da obstajajo

Foto: IG @adriatic_hr
Zadnjič posodobljeno: :

Če se želite oddaljiti od hrvaške celine, pa tudi od gneče, ki jo najdete na priljubljenih plažah, poskusite srečo na teh manjših otokih, ki slovijo po svoji rajski lepoti.

Na katere hrvaške otoke morate vsaj enkrat v življenju?

Silba

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hrvatska obala🌐 (@croatia.coast)

Zaspana Silba vas vabi na ležerne sprehode po mirni obali. Na tem otoku poleti ni avtomobilov ali koles, prav tako ni velikih hotelov. Tukaj se lahko užitkom predajate v lagodnem tempu. Lahko poležavate soncu, se potopite v čisto vodo in se sprehodite po čudovitih obalah. Tisti, ki resnično iščete pustolovščino, se lahko povzpnete na razgledni stolp Toreta ali pa se pridružite zabavni igri odbojke na plaži Sotorišće.

Lopud

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eric Mechali (@ericmechali)

Enourna vožnja s čolnom vas iz dubrovniškega vrveža popelje v osrčje visokih gora in kristalno čiste modre vode. Raziščite otok brez avtomobilov in se spoznajte z domačini, uživajte v restavracijah ob morju, očarljivih butikih, slastnih sladolednicah in seveda v raziskovanju čudovite obale. Obvezno se odpravite tudi na južno stran otoka do zaliva Sinj, kjer vas čaka svilnat pesek.

Kornati

Kornatski otoki, sestavljeni iz več kot 130 grebenov, otočkov in otokov, se ponašajo z neverjetno raznolikostjo – od vinogradov, oljk, apnenca, masivnih pečin, do sredozemskih grmovnic. Raziščite človeške ostanke iz neolitske dobe, se potapljajte v kristalno čisti vodi in se sprehodite po neverjetnih pohodniških poteh. Upoštevajte, da je to območje zaščiteno, in da boste za obisk nedotaknjenih voda in naravnih lepot morali plačati vstopnino.

Sveti Nikola

Od obale s kristalno čisto vodo do množice borovih gozdov – Sveti Nikola je odlična izbira za dopust. Na popolnoma nenaseljen otok (na njem je samo en hotel, ki so ga zgradili leta 2015), se lahko iz starega mestnega jedra Poreča pripeljete s čolnom. V juliju in avgustu bodite pozorni na delfine, se potapljajte v čisti vodi, obiščite čudovit grad in svetilnik iz 14. stoletja, ki ga je zgradila beneška družina ter uživajte v prodnatih plažah z modro zastavo.

Veliki Brijun

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurowings (@eurowings)

Skočite na 20-minutno vožnjo s trajektom iz Fažane do čudovitega otoka Veliki Brijun, ki je po smrti jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita postal del nacionalnega parka. Po otoku so posejana valovita polja in gosti gozdovi, ki zasenčijo osamljene zalive in pred mimoidočimi skrivajo neverjetne zaklade. Tu lahko obiskovalci najdete odtise dinozavrov, botanične vrtove, stoletno igrišče za golf, rimske ruševine, ornitološki park, safari in še več. Na tem krasnem otoku so tudi številne eksotične živali, ki so jih podarili nekdanjemu predsedniku Titu.

Sveti Klement

Odpravite se iz gneče na Hvaru in se podajte na 5-minutno potovanje do Svetega Klementa, zaspanega otočka, spremenjenega v čaroben vrt. Botanik Eugen Meneghello je otok leta 1906 na skrivaj spremenil v svoj vrt in zasadil sivko, rožmarin, lilije in ostale rastline. Zdaj je na otoku na voljo vrsta bungalovov, ki so v lasti njegovih pravnukov in jih je mogoče najeti. Ta otok je brez avtomobilov in je popolnoma neokrnjen. Obiskovalci lahko uživate v večerji s svežimi morskimi ribami v restavraciji na plaži Toto ali pa raziskujete katerega koli izmed 20 zalivov.

Susak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iva Marusic (@imarusi)

Sprehodite se po mehkih peščenih stezah, ki navzkrižno prečkajo majhen otok Susak, kjer živi le 150 ljudi. Bodite pozorni na neverjetno aromatične grmovnice, ki vas bodo običajno spremljale na poti. Otok je namreč dobil ime po zelišču, ki po vsem svetu raste samoniklo: grški origano. Na tem peščenem otoku poteka tudi bienale moderne umetnosti Susak Expo, ki ponuja zanimiv dogodek za vse, ki ta otok obiščejo poleti.

Biševo

Ta majhen otok, ki je eden najbolj oddaljenih otokov od celinske Hrvaške, slovi po Modri špilji ali Modri jami, ki je dostopna samo s čolnom. Naj vas boža dalmatinsko sonce, ko se premikate skozi kristalno čisto vodo. Preostanek dneva si vzemite za raziskovanje samostanskih ruševin, vijuganje med osamljenimi zalivi Biševa in opazovanje jat delfinov in morskih želv.

Šolta

Uživajte v samoti in spokojnosti Šolte, v čudovitem mestecu Maslinica, ribiški vasici, ki je postala prava gurmanska destinacija. Ostanite v gradu iz 18. stoletja, ki je bil spremenjen v luksuzen hotel. Vzemite steklenico lokalnega ekstra deviškega oljčnega olja Levantinka ali pa si privoščite lokalno vino Dobričić. Prinesite domov kozarec medu iz divjih cvetov ali pa se sprehajajte skozi čudovite borove gozdove, ki dodajo temu koščku raja nekaj sence.

Proizd

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adriatic.hr (@adriatic_hr)

Pobegnite na popolnoma nenaseljen otok Prozid, idealen za pobeg od poletne gneče na priljubljenih bližnjih otokih, kot je Korčula. Sprehodite se po čudovitih sončnih poteh, posejanih z dišečo makijo, privoščite si piknik na nenatrpanih belih prodnatih plažah in se potapljajte v čisti vodi. Tisti, ki želite poleti okusiti otoško življenje, se lahko odpravite na južno stran, v bližino majhnega pristanišča in se ustavite na ohlajenem pivu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!