Mona Liza in Mona Liza iz Islewortha

10 skrivnosti svetovno znanih znamenitosti, ki jih 90 odstotkov ljudi ne pozna!

Zadnjič posodobljeno: :

Presenečeni boste nad tem, kar boste izvedeli!

Obstajajo nekatera umetniška in arhitekturna dela, ki jih poznajo vsi ljudje na svetu. Toda če nekoliko bolj pozorno preučimo zgodovino nekaterih izmed njih, bomo ugotovili, da vsebujejo še veliko skrivnosti, ki jih niti približno ne poznamo.

Stanovanje v najvišjem nadstropju Eifflovega stolpa

Stanovanje v Eifflovem stolpu (Foto: toureiffel.paris)

Gustave Eiffel, človek, ki je zasnoval najslavnejši francoski spomenik, si je zgradil in opremil stanovanje v najvišjem nadstropju stolpa. Pogosto ga je uporabljal za počitek in sprejem gostov. Nekoč se je tam dolgo pogovarjal celo s Thomasom Edisonom. Stanovanje sicer vsebuje kuhinjo, kopalnico, dve spalnici in dnevno sobo ter se seveda ponaša s spektakularnim razgledom. Danes služi kot muzej, skupaj z Eifflovo in Edisonovo figuro iz voska.

Zlomljenega veriga ob nogah Kipa svobode

Veriga ob nogah Kipa svobode (Foto: nps.gov)

Kip svobode so ZDA podarili Francozi v počastitev 100. obletnice ameriške revolucije. Simbolizira svobodo, demokracijo in ukinitev suženjstva. Iz tega razloga se ob nogah kipa skriva prebita veriga. Nekaj tisoč turistov, ki si ikono vsak da ogledujejo, to pogosto prezrejo.

Mona Liza iz Islewortha

Mona Liza in Mona Liza iz Islewortha

Dobro znano dejstvo je, da so številni umetniki reproducirali slavno Mona Lizo. Verjame pa se, da obstaja še en portret, ki ga je naslikal sam da Vinci, in ta ni kopija. Zanimivo je, da je druga različica naslika z nekoliko drugačne perspektive. Možno je, da jo je naredil drug umetnik ali morda celo več njih. Po mnenju strokovnjakov pa je bilj verjetno, da gre zgolj za zgodnejšo različico da Vincijeve mojstrovine.

Matterhorn v Disneylandu

Matterhorn v Disneylandu, ki je oblikovan in poimenovan po gori v Alpah na meji s Švico in Italijo, je prvi cevasti jekleni tobogan z vlakcem smrti na svetu. To pa še ni vse. Znotraj samega vrha je majhna, podstrešju podobna soba, kjer se nahaja igrišče za košarko. Namenjena naj bi bila za počitek plezalcev, ki se povzpnejo na to 6-metrsko goro.

Prvotni videz sfinge v Gizi

Takšna naj bi bila Sfinga v resnici!

Velika sfinga v Gizi je najstarejši kip na svetu. Prvotno je bil odet v svetlejšo barvo, katere delčki so še danes za enim njenim ušesom. Imela je tudi nos in slovesno brado. Ostanke si lahko ogledate v Britanskem muzeju in v egiptovskih muzejih. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je imela Sfinga prvotno tudi glavo leva ali psa in da je bil človeški obraz vanjo izklesan veliko kasneje. To bi lahko pojasnilo razliko v razmerju med velikanskim telesom in majhno glavo.

Nastanek poševnega stolpa v Pisi

Kdo je v resnici zasnoval poševni stolp v Pisi?

Slavni stolp ima več skrivnosti. Vsi vedo za njegov naklon, nihče pa ne ve, kdo je v resnici zgradil zvonik za stolnico v Pisi. Eden od razlogov za to skrivnostnost je dejstvo, da je bil zgrajena pred skoraj 200 leti. Zgodovinarji so vajeni domnevati, da je načrt za gradnjo razvil Bonanno Pizano, vendar bi bil verjetnejši kandidat Diotisalvi, ki je zasnoval krstilnico ob stolpu, ki je zgrajena v istem slogu.

Obraz Rembrandtove Danaë

Rembrandtova Danaë

Rembrandt je začel slikati Danaë dve leti po poroki s Saskio van Uylenburgh. Umetnik je na mnogih svojih slikah upodobil svojo ženo in dolgo je ostalo skrivnost, zakaj s podobnost s Saskio na tej sliki ni bila tako jasna kot na njegovih drugih delih iz 1630. Poleg tega je bil slog te slike bližje številnim njegovim kasnejšim delom. Šele pred kratkim so našli razlago za to skrivnost. Pri pregledu z rentgenskimi žarki je podobnost slike z Rembrandtovo ženo veliko jasnejša. Zdi se, da je bila slika predelana po njeni smrti, v času, ko je bil zaljubljen v drugo žensko, Geertje Dircx. Obrazne poteze Danaë so se spremenile zato, da so združile lastnosti obeh ljubezni.

Ime najslavnejše turistične atrakcije v Veliki Britaniji

Po kom je Big Ben dobil ime?

Strogo rečeno se Big Ben ne nanaša na celoten stolp v britanskem parlamentu, temveč le na velik zvon v njem. Do septembra 2012 je bilo uradno ime zgradbe “The Bell Tower of the Palace of Westminster – Zvonik palače Westminster”. Zdaj je njegovo uradno ime “Elizabeth Tower – Elizabetin stolp”. Trenutno nihče z gotovostjo ne ve, v čigavo čast je bil zvon poimenovan Big Ben. Ena teorija pravi, da je bil to vzdevek mogočno grajenega moškega, ki je vodil livarno zvonov, kjer je bil ta zvon narejen. Druga teorija pravi, da je ime dobil po Benjaminu Countu, boksarskemu prvaku v težki kategoriji.

Barva mostu Golden Gate

Zakaj je most Golden Gate oranžne barve?

Most Golden Gate je ena najbolj fotografiranih znamenitosti na svetu. Dolgo je trajalo, da so dosegli dogovor o njegovi gradnji z mornarico ZDA. Ko je bilo dovoljenje končno pridobljeno, je mornarica želela, da je pobarvan v črno-rumene črte, tako, da bo viden v megli. Na koncu je arhitekt mostu Irving Morrow mornarico prepričal, da ga pobarva v temno oranžno barvo. To ni samo poskrbelo, da je bil viden v vseh vremenskih razmerah, ampak mu je tudi dalo privlačen videz.

Nebo na sliki Krik

Zakaj je nebo na sliki Krik tako živahnih barv?

Prvotno ime legendarne slike Edvarda Muncha je bilo Krik narave. Umetnik je v svoj dnevnik zapisal: “…nenadoma je nebo postalo krvavo rdeče; ustavil sem se ter utrujen in naslonjen na ograjo zagledal kri in jezike plamena nad modrikasto črnim fjordom in mestom …”. Leta 2003 je skupina astronomov predstavila teorijo, da je svetlo rdečo barvo neba, ki je tako presenetila umetnika, povzročil izbruh vulkana Krakatav leta 1883. V ozračje je bilo vrženega veliko vulkanskega prahu, zaradi česar so v naslednjih letih po vsem svetu opazovali izjemno svetle sončne zahode, podobne plamenom.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Če bi sovraštvo lahko spremenili v elektriko, bi razsvetlilo ves svet!” 23 navdihujočih citatov Nikole Tesle