20 dejstev o človeški krvi, za katera se ti ni niti sanjalo!

Zadnjič posodobljeno: :

Vsi vemo, da je naš krvni sistem zares zapleten, zato je pomembno, da ne pozabimo na svoje srce in da poznamo svojo krvno skupino.

Na žalost se ljudje še premalo zavedamo zmožnosti naših teles, zato smo zbrali zanimiva znanstvena dejstva o naši krvi, ki jih verjetno ne poznate!

Da bi posrkali celotno kri iz našega sistema, bi bilo potrebnih kar 1.120.0000 komarjev.

Da bi kri krožila po telesu, naše srce ustvari takšen pritisk, da lahko sprosti 10 metrov visok tok krvi.

Človek lahko živi brez utripa. Leta 2012 so zdravniki v telo 55-letnega Craiga Lewisa namestili napravo, ki omogoča krvi, da kroži po telesu brez pulza.

Stan Larkin je 555 dni živel brez srca in čakal na presaditev. Njegovo srce je zamenjal pripomoček, ki ga je Stan nekoč nosil v nahrbtniku. Lahko je celo igral košarko.

Količina krvi, ki preide skozi telo v 25 dneh, je približno enaka srednje velikemu plavalnemu bazenu.

Oseba lahko izgubi 40 odstotkov krvi in še vedno ostane živa. Seveda je potrebna pravočasna transfuzija krvi.

21 odstotkov vseh srčnih napadov se zgodi ob ponedeljkih. Drugi vrh je ob petkih. Znanstveniki domnevajo, da je razlog v “izlivu” stresnih hormonov v začetku tedna.

Srčni utrip vpliva na naše razpoloženje. Znanstveniki so preučevali ta pojav, ko je moški dobil novo srce. Po operaciji so se njegov um, občutki in dejanja spremenili na nenavaden način.

Da bi zmanjšali tvegane za srčni napad, se morate zjutraj počasi zbujati in zmanjšati intenzivnost večerne vadbe.

Kokosova voda lahko zaradi podobne sestave nadomesti krvno plazmo.

Krvna skupina je lahko razlog za ločitev. Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med krvnima skupinama zakoncev in odstotkom razvez. Tako naj bi imeli v najmočnejših parih oboji tip krvi 0. Pari, ki se pogosteje ločijo, pa imajo običajno takšnI kombinacijI: A+AB in A+0.

Krvna skupina vpliva na naše zdravje. Ljudje s tipom krvi 0 naj ne bi bili tako nagnjeni k boleznim srca in ožilja, so pa bolj dovzetni za razvoj kožnega raka ali debelosti.

Ljudje s krvno skupino A naj bodo bolj pozorni na ravni holesterola v krvi. Naj bi bili namreč bolj izpostavljeni tveganju za razvoj koronarne srčne bolezni.

Tisti s tipom B bi se morali zavedati, da obstaja večje tveganje za nastanek diabetesa in raka trebušne slinavke.

Ljudje s krvno skupino AB bi morali dobro skrbeti za svoj spomin in koncentracijo, saj naj bi bile možnosti za kognitivne okvare pri njih za 82 odstotkov večje kot pri drugih.

Energijske pijače lahko spremenijo srce. Znanstveniki so ugotovili, da je po pitju energijskih pijač količina kofeina v sistemu do 3-krat velja kot pri drugih kofeinskih pijačah, kot je na primer kava. Še več, vplivale naj bi tudi na srčni utrip in lahko povzročijo kap ali smrt.

Diete, ki temeljijo na krvnih skupinah, naj ne bi delovale. Znanstveniki z Univerze Toronto so dokazali, da so posebne diete, prilagojene krvni skupini posameznika, mit.

Na Japonskem obstaja posebna industrija blaga za vsako krvno skupino: hrana, kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego.

Športna uspešnost naj bi bila odvisna od krvne skupine. Študija iz leta 2017 je pokazala, da imajo ljudje s krvno skupino 0 boljšo vzdržljivost kot druge krvne skupine. Med elitnimi vaterpolisti znanstveniki niso našli ljudi s krvno skupino tipa AB. Toda prednosti krvne skupine 0 delujejo le, če skrbimo za redno telesno aktivnost.

Naš značaj naj bi bil odvisen od krvne skupine. Znanstveniki so namreč ugotovili povezavo med značaji oseb in njihovimi krvnimi skupinami. Na Japonskem se celo verjame, da krvna skupina vpliva na osebnostne lastnost ljudi, kot tudi na njihov uspeh pri delu in v medosebnih odnosih.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj delamo stvari, za katere vemo, da niso dobre za nas?