10 stvari, ki jih NIKOLI ne bi smeli storiti po prepiru s partnerjem

Prepiri med partnerjema so nekaj povsem normalnega, saj sta različni osebi, vsaka s svojim egom, razmišljanji in mnenji. Cilj prepira pa ni dobiti zmagovalca in poraženca. V zdravem odnosu sta vedno dva zmagovalca.

Kako se obnašati po prepiru? Tukaj je 10 reakcij, ki se jim je treba izogniti ne glede na to, ali ste prepričani, da imate prav, ali igrate vlogo žrtve.

1. Po prepiru ne ignorirajte partnerja

To je najpogostejša napaka, ki jo naredimo. Čisto normalno je, da si zaželite malo miru po prepiru, da si uredite misli in čustva. A če potrebujete prostor in čas zase, je zelo pomembno, da to partnerju poveste, ne da bi se obnašali, kakor da vaš partner ne obstaja. Ameriška psihologinja Rachel A. Susman trdi, da se v svojih terapijah pogosto srečuje s sindromom “hladnega kamna”. Problem nastane, ker ima partner pri tem občutek, da ga drugi ignorira in da njegovi občutki niso pomembni. Med smrtno tišino rešitve za problem skoraj gotovo ne boste našli, poleg tega se nervoza samo še povečuje, in isti problem bo zagotovo prej ali slej spet izbruhnil na plan.

Po prepiru ne ignorirajte partnerja.
Po prepiru ne ignorirajte partnerja.

2. Ne uporabite njegove besede proti njemu

Karkoli je partner v prepiru izgovoril, mora ostati tam. Ne mu znova in znova ponavljati, kaj je nekoč rekel, in mu vzbujati občutka krivde. Če vam partner pove nekaj, kar vas je prizadelo, mu morate povedati to takoj med prepirom, ne pa pozneje.

3. Ne recite “oprosti”, če tega zares ne mislite

Če izrečete besedo “oprosti”, morate to res čutiti. Če tega v resnici ne mislite, a izrečete, učinkuje kot nezainteresiranost za reševanje problemov, pravzaprav ne sporočate nič drugega kot: “Izrekel sem, zdaj me pa pusti na miru!” Če se torej želite iskreno opravičiti, povejte točno, za kaj vam je žal, in povejte, da se boste v prihodnje vedli drugače.

Ne recite "oprosti", če tega zares ne mislite.
Ne recite “oprosti”, če tega zares ne mislite.

4. Če vam partner poskuša še nekaj povedati, mu ne obračajte hrbta

Dr. Golland, psihologinja iz Los Angelesa, ki pomaga zakoncem v konstruktivni učinkoviti komunikaciji, opozarja, da je neverbalna komunikacija močnejša kot elektrika. Če se zgodi, da bi odšli sredi prepira, se ustavite, izpovejte in počakajte tudi na izpoved partnerja. Pokažite, da se trudite razumeti, kaj vam pripoveduje partner, če ga ne razumete, ga ustavite in ga vprašajte še enkrat. Obema je cilj, da najdeta rešitev in se pomirita.

5. Ne tratite energije za pogajanje o tem, kdo je začel prepir

Namesto tega bi bilo bolje to energijo vložiti v iskanje rešitve problema. Dober ali slab prepir se razlikuje po tem, ali partnerja na koncu najdeta rešitev ali je ne. Če se isti problem pojavlja večkrat zaporedoma, vprašajte partnerja, ali obstaja kakršenkoli razlog, zakaj se to dogaja. Ne napadajte ga z besedami: “Spet si to naredil!”

Ne tratite energije za pogajanje o tem, kdo je začel prepir.
Ne tratite energije za pogajanje o tem, kdo je začel prepir.

6. Ne “grizite se” zaradi tega, ker ste se sporekli

Prepir je dokaz, da še vedno delate na vašem odnosu, zvezi in iščete rešitev. To je pozitivna zadeva. Če se že prepirate, delajte to konstruktivno in ne pozabite, da je cilj najti rešitev problema in ne vztrajati v prepiru.

7. Ne spuščajte se v “pomiritveni seks”, če si ga zares ne želite

Ko se je prepir končal in sta drug drugemu rekla “oprosti”, se morda zgodi, da on želi od vas nekaj več, vi pa v tistem trenutku pomislite: “Zagotovo se šališ.” Dr. Golland opozarja, da moški pogosto s tem želijo nekakšno potrdilo, da je problem rešen. Če v tem trenutku resnično niste pripravljeni na spolnost, povejte partnerju, da niste razpoloženi. Objemite ga, poljubite in preložite spolnost na jutri. Ne zavrnite ga brez pojasnila.

Ne spuščajte se v "pomiritveni seks", če si tega zares ne želite.
Ne spuščajte se v “pomiritveni seks”, če si ga zares ne želite.

8. Ne iščite opravičila za prepir

Različne stvari lahko prispevajo k temu, da se začne določen prepir: slab dan v službi, glavobol, neprespana noč itn. Ampak v resnici se prepir zgodi zaradi pomanjkanja informacij. Predvidevate, da če ste jezni, prizadeti ali žalostni, bi to vaš partner moral vedeti. Pa ne ve! Če boste naslednji dan imeli slab dan, to takoj povejte partnerju.

9. Ne govorite: “Nisem tako mislil/-a.”

Če bo eden od partnerjev izgovoril ta stavek, bo zelo verjetno slišal: “Pa si! Če tega ne bi mislil, ne bi tega rekel!” In spet se bo začel začarani krog, kaj je kdo mislil in kaj ni, namesto da bi se osredotočili razrešitev problema.

Ne govorite: "Nisem tako mislil/-a."
Ne govorite: “Nisem tako mislil/-a.”

10. Ne vračajte udarcev

Čeprav ste še vedno jezni na partnerja, si ne dovolite, da bi vračali udarce. Poleg tega izbirajte besede. Bodite pripravljeni na kompromis. Vedno nimate prav.

Prevzemite svoj del odgovornosti za to, kar se je zgodilo. V prepiru ni pomembno, kdo ima prav in kdo ne, marveč to, da se partnerja sporazumeta o ključnih stvareh. Bodite pripravljeni na opravičilo za napake, za katere se čutite odgovorni, in se naučite sprejeti in poslušati partnerjevo opravičilo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!