fbpx

12 kuharjev z največ Michelinovimi zvezdicami

Najbojši kuharji na svetu

Foto: gordonramsey.com

Kuharji po vsem svetu posvečajo svoja življenja temu, da si zaslužijo vsaj eno tako zaželeno Michelinovo zvezdico kot priznanje za njihovo odličnost. Michelinova zvezdica je nedvomno največja čast v mednarodni kulinarični industriji. Nekateri so šli tako daleč, da so jih poimenovali "Oskarji kulinaričnega sveta". Vendar pa je nekaj izbrancev, ki jim je uspelo zbrati osupljivo število zvezdic v svojih vrhunskih restavracijah.

1. Alain Ducasse – 19 Michelinovih zvezdic

Sinonim za podiranje rekorda v osvajanju Michelinovih zvezdic je priznani kuhar Alain Ducasse, ki ima trenutno v svoji zbirki 17 zvezdic in se ga tako uvršča med najboljše kuharje na svetu. Z leti je zgradil poslovni imperij s 36 restavracijami po vsem svetu. Je tudi eden od le dveh kuharjev, ki je v svoji karieri nosil 21 Michelinovih zvezdic, in prvi kuhar, ki je lastnik treh restavracij z Michelinovimi zvezdicami v treh mestih. Poleg tega, da je znan po vrhunski francoski kuhinji, je Ducasse edini kuhar na tem seznamu, ki je svojo hrano poslal v vesolje. Leta 2015 je na Mednarodno vesoljsko postajo astronavtom poslal svoje obroke.

2. Pierre Gagnaire – 14 Michelinovih zvezdic

Še en slavni francoski kuhar, Pierre Gagnaire je v svoji 40 letni karieri zbral kar 14 zvezdic. Svojo prvo je osvojil pri komaj 26 letih. Michelinov vodnik pravi, da je ta kuhar “fuzijske kuhinje”,ki krši klasična pravila francoske kulinarike. Gagnairova istoimenska vodilna restavracija na Rue Balzac v Parizu je že več kot dve desetletji obdržala tri Michelinove zvezdice, kar je pravi podvig v kulinaričnem svetu. Danes nadzira 18 gastronomskih restavracij po vsem svetu, vključno s Sketch v Londonu, eno najboljših restavracij z Michelinovo zvezdico Mayfair.

3. Martin Berasategui – 12 Michelinovih zvezdic

Martin Berasategui je španski kuhar, ki ima v svoji zbirki 12 zvezdic. Je tudi eden redkih izbranih kuharjev na svetu, ki ima dve restavraciji s trojnimi Michelinovimi zvezdicami. Ta izjemni kuharski mojster je svojo prvo Michelinovo zvezdico prejel pri 25 letih za svojo prvo restavracijo Restaurante Martin Berasategui. Slavna restavracija je leta 2001 prejela tretjo Michelinovo zvezdico in je že šest let na lestvici 50 najboljših restavracij na svetu. Berasategui je v svoji 44-letni karieri odprl še tri restavracije z Michelinovimi zvezdicami na Tenerifih in v Barceloni. Prav tako ima v lasti šest drugih restavracij po vsem svetu (v Dominikanski republiki, Mehiki in Kostariki). Velja za legendo v svetu tradicionalne baskovske kuhinje in za enega najboljših svetovnih kuharjev.

4. Yannick Alleno – 10 Michelinovih zvezdic

Yannick Alleno vodi osemnajst restavracij po vsem svetu. Njegova Alléno Paris au Pavillon Ledoyen je ena najstarejših restavracij v Parizu, ki se nahaja v vrtovih Elizejskih poljan. Leta 2020 je njegova restavracija Ledoyen Paviljon postal neodvisna ustanova z največ zvezdicami na svetu. Od leta 2013 Yannick Alléno izvaja raziskave in razvoj francoske kuhinje do te mere, da je začel svoje lastno kulinarično gibanje, imenovano “Modern Cuisine”. V okviru svojih raziskav je skrbno preučeval omake in celo patentiral tehniko Extractions®. Yannick pravi, da ta postopek omogoča koncentracijo in popolnost okusa, zagotavlja teksturo, dolg zaključek in mineralnost.

5. Anne-Sophie Pic – 8 Michelinovih zvezdic

Anne-Sophie Pic je kuharica z največ Michelinovimi zvezdicami, ki so jih osvojile njene restavracije. Po očetovi smrti leta 1997 je brez formalne kulinarične izobrazbe prevzela v vodenje družinsko restavracijo Maison Pic. Za vodenje restavracije si je prislužila tri zvezdice, nato je odprla še eno Anne-Sophie Pic, ki poveličuje družinsko kulinariko iz Valencije. Cilj je pokazati inovativen duh, kot pravi Michelinov vodnik, “povezuje zgodovino družine Pic z zgodovino francoske gastronomije”.

6. Gordon Ramsay – 7 Michelinovih zvezdic

Gordon Ramsay je verjetno najbolj znan kuhar na svetu. Čeprav je v svoji karieri prejel 16 Michelinovih zvezdic, jih ima trenutno sedem. Njegova značilna restavracija Gordon Ramsay Restaurant v Londonu ima od leta 2001 3 zvezdice, kar jo uvršče za najdlje delujočo restavracijo v Londonu. Gordon, kuhar, restavrator in televizijska osebnost, se je rodil na Škotskem in ima po svetu kar 35 restavracijami in si ustvaril uspešen imperij. Po Forbesovi lestvici najbogatejših na svetu se je leta 2019 uvrstil na 35 mesto. Od leta 2020 je neto vrednost imperija Gordona Ramsaya ocenjena na 220 milijonov dolarjev, od tega večina prihaja iz njegovih priljubljenih televizijskih oddaj, kot so Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares in MasterChef.

7. Thomas Keller – 7 Michelinovih zvezdic

Je najbolj odlikovan kuhar v Ameriki in ima trenutno 7 zvezdic. Je tudi edini ameriški kuhar, ki ima vseh šest od sedmih zvezdic hkrati. Ena od njenih petih restavracij, The French Laundry s tremi Michelinovimi zvezdicami, je pred kratkim praznovala 25. obletnico in je bila dvakrat razglašena za najboljšo restavracijo na planetu. Keller, po rodu iz Kalifornije, je v Ameriki splošno znan po svojem kuhanju v francoskem slogu, dobro ime pa si je pridobil v Franciji. Lahko rečemo, da je eden najboljših kuharjev v Ameriki.

8. Yoshihiro Murata – 7 Michelinovih zvezdic

S štirimi restavracijami po vsem svetu in 7 Michelinovimi zvezdicami je ta japonski kuhar kulinarična ikona, ki že skoraj 50 let promovira japonsko kuhinjo. Velja za mojstra kaiseki kuhinje in je leta 2020 dobil tudi prestižno nagrado American Express Icon Award. Murata je tretja generacija lastnikov stoletnega ryoteija v Kikunoi v Kjotu, kjer se s svežim in sodobnim pristopom pokloni klasični kaiseki kuhinji svojih prednikov. Muratov zadnji podvig je Tokimeite, pristna restavracija waygu v Mayfairu. Širitev njegovega kulinaričnega imperija v Evropo ni edini znak njegovega svetovnega uspeha.

9. Seiji Yamamoto – 7 Michelinovih zvezdic

Eden najbolj znanih japonskih kuharjev, Seiji Yamamoto je jeguljo poslal na tomografijo, da bi bolje razumel njeno anatomijo. Poleg svoje predanosti razumevanju znanosti o kuhanju je znan tudi po tem, da združuje cenjeno tradicijo kuhanja kaisekija s sodobnimi tehnikami molekularne gastronomije. Od odprtja je Yamamotova tokijska restavracija Ryugin postala sinonim za tovrstno kulinariko. Zdaj v tujini vodi tudi dve hčerinski družbi, eno v Hong Kongu in drugo v Tajpeju, obe pa sta se znašli na lestvici 50 najboljših restavracij v Aziji. Njegov način kuhanja odraža dragocenost japonskih dobrot in preproste sestavine spremeni v umetniška dela. Leta 2019 je bil izbran za prvo nagrado American Express Icon Award, ki je priznanje za njegov prispevek k integraciji avantgardnega kuhanja s mešanjem klasične japonske tradicije.

10. Andreas Caminada – 7 Michelinovih zvezdic

Večkrat nagrajeni švicarski kuhar Andreas Caminada je svojo kariero začel kot skromni slaščičar. Toda pri 26 letih je prevzel mesto kuharja v Schloss Schauenstein, zgodovinskem gradu v švicarskih Alpah. Od takrat je restavracija dosegla uspeh brez primere, saj je prejela 3 Michelinove zvezdice in 19 točk Gault Millau. Caminada ima še 2 restavraciji z Michelinovimi zvezdicami, IGNIV Andreasa Caminadeja v Grand Resortu Bad Ragaz in Badrutt’s Palace-Hotel. Slednji je odprt le pozimi.

11. Heston Blumenthal – 6 Michelinovih zvezdic

Heston ima v svoji zbirki 6 Michelinovih zvezdic. Nagrado za zasluge v gastronomiji pa mu je podelila tudi Elizabeta II. Blumenthal je, tako kot več drugih kuharjev na tem seznamu, navdušen nad znanostjo o hrani. Znan je po eksperimentiranju z združevanjem hrane, prepoznavanju molekularnih podobnosti v različnih sestavinah in njihovem kombiniranju. Čeprav je ta inovativni kuhar svojo ljubezen do kuhanja odkril že v mladosti, je opravljal različna dela, preden se je ustalil v svojem poklicu. Prelomnica v Blumenthalovi karieri se je zgodila leta 1995, ko je odprl svojo restavracijo The Fat Duck v Brayu v Berkshiru. Leta 2005 je bila razglašena za najboljšo restavracijo na svetu, znano po svojem degustacijskem meniju s štirinajstimi hodi, ki vključuje jedi, kot so umešana jajca z nitro jajci in sladoled iz slanine.

12. Masahiro Yoshitake – 6 Michelinovih zvezdic

Še en japonski kuhar na seznamu, Masahiro Yoshitake, je uspel osvojiti šest Michelinovih zvezdic s samo dvema restavracijama. Njegova tokijska restavracija Sushi Yoshitake je intimni suši bar s sedmimi sedeži, ki ga vodi štiričlanska ekipa. Njegova zelo cenjena restavracija je leta 2012 prejela tri Michelinove zvezdice in je trenutno edina restavracija s 3 zvezdicami omakase v Tokiu. Omakase je japonska fraza, ki pomeni “prepustil ti jo bom”, običajna praksa na Japonskem, ki omogoča kuharju, da prikaže sezonske sestavine skozi vrsto inventivnih jedi in posebnega sušija. Od takrat se je Yoshitake razširil v Hong Kong in odprl Sushi Shikon v Landmark Mandarin Oriental, ki je od leta 2014 prejel tri Michelinove zvezdice.

V spomin: Joël Robuchon – 31 Michelinovih zvezdic

Joël Robuchon, splošno znan kot “šef stoletja”, je preminil 6. avgusta 2018. V svoji karieri je osvojil kar veliko število Michelinovih zvezdic in se uvršča med največje dobitnike tovrstnega priznanja. Ta francoski kuhar je bil znan kot pionir obdobja post-nouvelle kuhinje, njegov neizprosen perfekcionizem pa se je prelil v bolj pristno, brezčasno francosko kuhinjo. Bil je lastnik dvanajstim restavracij po vsem svetu, bil pa je tudi mentor Gordonu Ramsayu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!