fbpx

24. oktobra bo na nebu lovčeva luna (“Hunter’s Moon”)

Tisti, ki živimo na severni polobli, smo v zgodnji jesenskih mesecih nekoliko prikrajšani za opazovanje zvezdnatega neba oziroma je to težje izvedljivo. Nekajkrat v tem času zvezde, planete in Rimsko cesto namreč zakrije prisotnost nekaterih zelo lepih polnih lun. A če vas luna navdušuje, potem imate srečo. Tisti, ki boste nočno nebo opazovali tudi oktobra, boste lahko 24. oktobra opazovali lovčevo luno (Hunter’s Moon), različico polne lune, ki že dolgo velja za pomemben dogodek v tradicionalni folklori in ostaja predmet zanimanja za astronome.

Lovčeva luna je znana tudi kot krvavordeča ali krvava luna in se nanaša na polno luno, ki se pojavi v oktobru (tokrat 24. oktobra, vzide ob 18.45). Napove jo žetvena luna, kar je polna luna, ki je najbližje jesenskemu enakonočju (z 22. na 23. september).
Lovčeva luna se po navadi pojavi oktobra, razen vsaka štiri leta, ko se pojavi šele novembra. Luno naj bi poimenovali prvi naseljenci Severne Amerike, ki so v mesečini oktobra lovili jelene in tako pripravljali ozimnico za prihajajočo zimo.

Lovčeva luna je polna luna, ob kateri so lovili jelene.
Lovčeva luna je polna luna, ob kateri so lovili jelene.

Tipična luna vsak dan vzide 50 minut pozneje, Lovčeva luna pa le 30 minut pozneje, kar pomeni, da sončni zahod in vzhod nista tako daleč narazen. Obdobje svetlobe je tako nekoliko daljše, kar je bilo po tradiciji še posebno prikladno za lovce in kmete, ki so lahko tako končali svoje delo.

Ker je zima v predindustrialnih časih vedno pomenila tveganje za lakoto, je bila lovčeva luna deležna posebne časti tako pri indijskih plemenih kot tudi v severni Evropi. Ameriški staroselci so na polno luno v oktobru lovili jelene in lisice ter si tako pripravljali zalogo hrane za zimo. Polja so namreč poželi pozno septembra ali na začetku oktobra, živali, ki so prišle po zadnja zrna letine, pa je bilo zaradi tega tudi lažje opaziti. Podobna pomembnost je lovčevi luni priznana tudi v Evropi, kjer so po žetvi in pred zimo prav tako lovili živali. A izraz se v Evropi ni uporabljal vse do stika z ameriškimi avtohtonimi prebivalci med kolonizacijo Severne Amerike.

Lovčeva luna nad reko Potomac in mostom, ki povezuje Maryland in Virginio v ZDA.
Lovčeva luna nad reko Potomac in mostom, ki povezuje Maryland in Virginio v ZDA.

Zanimiva dejstva

Včasih se lovčevo luno zamenja za žetveno luno, saj se žetvena luna vsaka 4 leta pojavi oktobra namesto septembra. Ko se to zgodi, je lovčeva luna v novembru.

Tudi druge polne lune imajo po tradiciji imena: volčja luna v januarju, jagodna luna v maju, jesetrova luna v juliju, hladna luna v decembru in cvetna luna v aprilu. Vsaka polna luna ima drugačne karakteristike zaradi lokacije ekliptike – tj. poti okoli Sonca – ob svojem času. Imena lun se razlikujejo glede na vir.

Lovčeva luna je povezana s prazniki. Na severni polobli, pri ameriških staroselcih in v nekaterih krajih po zahodni Evropi so včasih na ta dan imeli praznik pojedine. A praznik lovčeve lune od leta 1700 ni več zabeležen. Se pa v Lafayettu v Indiani v ZDA vsako leto odvija festival lovčeve lune, ki poteka v drugi polovici septembra ali v prvi polovici oktobra od leta 1968.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!