fbpx

3 napitki, ki bodo omilili vaše menstrualne bolečine

Foto: Cup Of Couple / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Menstrualni krči se uvrščajo med najhujše in najbolj moteče bolečine. Ko jih v prvih dnevih mestruacije začutite, vam ne preostane drugega, kot da ležete na kavč ali posteljo in si na mesto bolečine nastavite grelno blazino. Popolnega zdravila zanje ni, vendar pa obstajajo načini, kako menstrualne bolečine omiliti: za vas smo pripravili 3 napitke, ki bodo storili prav to.

1. Čaj iz ingverja in kurkume

Ingver je znan po svojem močnem okusu, a vendar je lahko v majhnih količinah izjemno slasten. Učinkovit je zaradi svojih protivnetnih učinkov, hkrati pa lahko tudi zmanjša slabost, ki velikokrat spremlja menstrualne krče.
Začimba kurkuma vam bo pomagala sprostiti mišice in tako preprečila boleče krčenje maternice.
Čaj pripravite tako, da najprej zdrobite kos olupljenega ingverja, velik približno 1 cm. Nato ga zavrete v 2-3 skodelicah vode in čaju dodate pol čajne žličke kurkume v prahu. Uporabite lahko tudi svežo kurkumo (približno 1 cm velik kos), ki jo zdrobite sami.
Po vretju čaj kuhajte še približno 10 minut, ga precedite in mu po želji dodajte še žličko medu in limono. Čaj pijte približno 3-krat dnevno.

Foto: envato

2. Napitek iz ajovana in palminega sladkorja

Za začimbo, ki bo takoj omilila vaše bolečine, velja tudi ajovan. Poleg protivnetnih in protibolečinskih učinkov bo ta začimba tudi okrepila vaša prebavila in vam tako pomagala v boju z napihnjenostjo in trebušnimi krči. Najbolje bo delovala v kombinaciji s palminim sladkorjem (imenovanim tudi jaggery ali gur): naravnim zdravilom z veliko vsebnostjo železa, kalija in natrija, ki bodo preprečile oslabelost, povezano z izgubo krvi.
Napitek pripravite tako, da čajno žličko semen ajuvana in žlico palminega sladkorja dodate 2-3 skodelicam vode. Vse skupaj nato kuhate približno 8 minut, precedite in pijete 3-krat dnevno. Namesto semen ajuvana lahko uporabite tudi liste.

Foto: Maria Tyutina / Pexels

3. Napitek iz koromačevih semen

Semena koromača, ki je znan tudi pod imenom komarček, imajo zdravilen učinek zaradi spojine anetol. Le-ta zavira krčenje maternice in tako zmanjša krče, hkrati pa lahko tudi prepreči zastajanje vode v telesu, vročino in slabost.
Napitek pripravite tako, da 2 čajni žlički semen shranite v kozarcu vode in počakate vsaj 2 uri (napitek lahko pripravite tudi zvečer in ga spijete zjutraj). Tudi ta napitek lahko pijete 3-krat dnevno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!