fbpx

3 znane Slovenke, ki uživajo življenje na štirih kolesih

Foto: Instagram @noemi_zonta
Zadnjič posodobljeno: :

Življenje na štirih kolesih je razburljivo, kar dokazujejo tudi tri simpatične Slovenke, ki jim lahko sledite na Instagramu. Nekatere so se za nekaj časa preselile v svoje udobno izdelane kombije ali avtodome, spet druge jih uporabljajo le za daljša potovanja in izlete. Vsem pa je skupno to, da pri tem neizmerno uživajo.

Alja N. Skrt

Ljubiteljica aktivnega preživljanja časa Alja N. Skrt je v tem času na evropski odiseji, saj sta se s fantom pred časom čez Italijo in Francijo odpravila naprej do Španije. Tam smo jo ujeli tudi mi, kaj hitro pa nam je postalo jasno, da s tem njune dogodivščine še zdaleč ni konec. Paru je način potovanja na štirih kolesih izjemno ljub že od nekdaj, zato je bil nakup kombija dolgoletna želja.

»Oba s fantom sva si tega želela že zares dolgo. Jaz odkar pomnim. Z Mihom že nekaj let potujeva na način, da spiva v prtljažniku, na podrtih sedežih, na divjem, v naravi. Večino čas ob nebeških razgledih, vsake toliko pa tudi na kakšnem parkingu, če že tako nanese. Ta način potovanja nama je res blizu. Da se zbudiš, si na izhodišču kolesarske ali peš poti in samo greš. Skuhaš kavo, pripraviš malico potem pa cel dan preživiš v naravi. Se ne obremenjuješ s pospravljanjem, ker si pač omejen na avto in zvečer zaspiš z obilo novih spominov,« pojasnjuje Alja in nadaljuje: »Zadnji dve leti se nama je zdelo, da toliko zamujava, kot da nama nekdo krade čas. In sva prišla do točke, ko sva si rekla, da to pač morava naredit, sicer bova obžalovala najbrž da celo življenje.«

Tako sta zbrala pogum in posvojila Citroën Jumperja L2H2, ki je nekoč služil kot pekarna, prejšnji lastnik pa ga je predelal za potrebe potovanj. V treh tednih sta ga malce preoblikovala po svoje in se odpravila na prvo pot na Pag. Zatem sta se v kombi kar preselila in se preko Francije odpravila proti Španiji.  Njun kombi sliši na ime Bert, poimenovala pa sta ga kar po Aljinem dedku. Ta je bil, kot pojasnjujeta sama, človek, kakršnih danes ne delajo več. Načelen, delaven, pogumen, iznajdljiv, srčen in moder. Kopica čudovitih človeških vrlin, za katere si želita, da bi si jih malce prisvojil tudi njun kombi.

Začetni izzivi jima niso vzeli veselja

»Ko sva se podala na pot, sva bila prepričana, da z najinim Youtube znanjem veva že vse o vanlajferstvu, poznava vse hacke in imava vse poštimano. Dokler nisva prišla na italijanske ceste, kjer se vrsti luknja za luknjo in sem kar med vožnjo splezala v zadnji del kombija in z vsemi okončinami držala 4 različne omarice iz katerih je že prej popadalo četrt stvari. Ko se je situacija malo umirila pa sem, še vedno med vožnjo, namontirala dodatni ‘varnostni’ sistem, ki sedaj 100% deluje in se omarice med vožnjo ne odpirajo,« z nasmeškom pripoveduje Alja, ki je skupaj s partnerjem Mihom v tednih potovanja osvojila že številne trike, ki jih nudi življenje na štirih kolesih.

Ker sta oba ljubitelja aktivnega načina življenja, večji del dneva preživita na prostem. Med pohajkovanjem, med kolesarjenjem. In kaj je po njenem mnenju najboljša plat življenja v kombiju? »To, da cel svet postane tvoj dom in se lahko vsako jutro zbudiš drugje! In da noben dan ni enak prejšnjemu. Pa tudi to, da si lahko kavo in hrano pripraviš kjerkoli in kadarkoli, da ne rabiš preveč pospravljat, da se naučiš živeti še bolj preprosto in da se počutiš zares svobodnega,« ki polaga na srce, da je to brez dvoma ena najboljših odločitev, ki jih v življenju lahko sprejmete.

Nina Kogej

Izkušena popotnica Nina svoje popotniške dogodivščine deli na blogu Nina potuje. Sprva sta s partnerjem Simonom potovala sama, kasneje se jima je pridružil še sinček Ren. Misel o nakupu kombija je bila prisotna že dlje časa, s spremembo potovalnih navad, ki jih je prinesel novi koronavirus, pa se je dolgoletna želja tudi uresničila.

»S Simonom sva že nekaj let razmišljala o kombiju pa nekako nikoli ni bil pravi čas. Vedno smo bili naokoli s terencem in takšen avanturističen način potovanja nam je bil vedno najljubši. Motilo pa nas je predvsem to, da smo s tovrstnim potovanjem izgubili hladnejše dni. V terencu smo imeli namreč vse – od kuhinje, do postelje in če smo želeli normalno funkcionirati, je bilo pri tem odločilno lepo vreme,« se spominja Nina in pojasni, kaj je botrovalo nakupu sanjskega kombija: »Med korono pa smo vendarle bili prisiljeni ostajati doma. Prav tako je bilo več časa za razmišljanje kaj sploh početi in kdaj se bodo potovanja in s tem najin blog, sploh vrnil v pred-korona čas. Seveda moški, ne bi bili moški, če ne bi sem in tja pregledovali ponudbo avtomobilov oziroma v našem primeru kombijev na spletu, ko je Simon našel naš sanjski model – 4×4 Mercedes Sprinter.«

Odlična priložnost, ki se je ponudila ju je spodbudila k nakupu. Prazen kombi pa sta ob pomoči Adventure Truck Slovenia spremenila v čudovito domovanje na štirih kolesih. To je precej bolj prostorno od terenskega vozila, kar je bil tudi prvotni načrt, kljub temu pa dovolj prostoren in dobro zasnovan, da zadovolji potrebam vseh družinskih članov. Kombiju je ime nadel sinček Ren, ki je kot strela z jasnega ustrelil, da bo novo ime kar Sova. Ime je ostalo, saj tako kot te pernate nočne živali tudi Nina in njena družina radi gledajo na svet s široko odprtimi očmi in se učijo iz videnega ter doživetega. Izbrali so kombi s pogonom na štiri kolesa, saj družinica uživa v bolj avanturističnih potovanjih.

Kombi na štirikolesni pogon za prave dogodivščine

»Marsikdo nama je ob nakupu kombija rekel, zakaj potrebujeva 4×4 kombi in na našo prvo noč se je že izkazalo, kako pametna je bila ta odločitev. Prvo noč smo namreč na PZAju, že reševali klasičen kombi/ kamper iz blata. Takrat sva dobila še dodatno potrditev, da je bilo najino iskanje in vzrajanje pri kombiju na štiri pogon več kot prava,« se nasmehne Nina.Kombi je bil dokončan lani novembra, vse odtlej pa so se uspeli odpraviti le na daljše potovanje do Španije, v njem pa preživijo tudi velik del vikendov.

A nič zato, glavne dogodivščine še čakajo. Za 2022 ima namreč družinica veliko načrtov in želja, med njimi je tudi raziskovanje Srbije, odkrivanje lepot Nemčije in nekaj daljših poti v poletnih mesecih. In kaj je po njenem mnenju najboljša plat življenja v kombiju? »Sami sicer tistega pravega življenja v kombiju še nismo izkusili, saj bi zanj morali odriniti na potovanje vsaj za nekaj mesecev, a želja ostaja. Vsekakor pa nam je všeč predvsem to, da je v primeru potovanja s kombijem dom vedno s teboj. In dejansko, ko se vračaš k njemu, praviš, da greš domov in ne v kombi,« zaključuje Nina. Več njenih nasvetov o predelavi kombija pa si lahko ogledate v tem posnetku.

Noemi Zonta

Simpatična Primorka je znana po tem, da je le poredko pri miru. Zato dolgoletna želja po lastnem kombiju ni nič nenavadnega. Skupaj s partnerjem sta pred tem že imela dva manjša kombija, s katerima sta potovala po Evropi. Prvi je tako postal potovalni kombi povsem po naključju. Noemi je namreč skušala stlačiti surf desko v trivratnega Citroena, a na nesrečo razbila vetrobransko steklo. Tako je začela razmišljati o večjem vozilu in si omislila prvi kombi.

»Še kakšen mesec kasneje, ko sem ugotovila, da v njem lahko dejansko prespim, pa je v njem pristala postelja zbita iz desk. Počasi počasi pa se je v njem začela nabirati še ostala krama, kup skate opreme, kolesa, psi… iz enega potovanja z vanom sem se vrnila še z zapuščeno psičko, in tako samo jaz, partner in dva velika psa počasi prerasli takratni van in začeli razmišljati o večjem vozilu,« pojasnjuje svetlolasa skejtarka, ki je veselo o novico o novem kombiju razkrila šele pred kratkim.

Najprej je bil načrt kupiti novejšega, ki pa jima je ušel pred nosom, nato pa sta ugledala integriranega Dethleffsa iz 1992. Bila je ljubezen na prvi pogled. Z nekaj spretnosti in truda sta ga v zadnjem letu skrbno preobrazila in mu povrnila ugled. Dela je bilo veliko. V času obnove sta namreč ugotovila, da pregnita tudi tla v kuhinji.

Brez zapletov med prenovo ni šlo

»Ni nam bilo jasno zakaj, saj je bilo vse tako, kot je treba in drugje tla niso bila pregnita. A vsakič, ko smo vstopili v kombi nas je pri kuhinji pričakala luža. Pregledali smo vsak centimeter strehe, vse še enkrat zasilikonirali nato pa ugotovili, da je eden izmed prejšnjih lastnikov zračnik steni obrnil narobe in je voda vsa ta leta veselo tekla v notranjost kombija. No, sedaj je problem rešen. Vse je sanirano in tla na zadnjem delu so ojačana z novo ploščo,« je zadovoljna Primorka.

Trenutno s fantom sicer še čakata na zeleno luč, da se lahko z njim odpravita naokrog, pri tem pa jima bosta družbo delala tudi kosmatinca Apollo in Chia. Imena zanj še nista izbrala. Prejšnji lastnik, velik ljubitelj franšize Star Wars ga je poimenoval Obi van, morda pa bo ime kar ostalo. Kdo ve. In česa se najbolj veselita, ko bosta enkrat lahko sedla za volan?

»Po mojem mnenju sta najboljši plati življenja v kombiju dve; ta, da te tako življenje nauči biti preprost in pokaže, da ne rabiš dosti, da si srečen in da se imaš lepo na potovanju. Uživaš v preprostih stvareh, sprejmeš neke kompromise in si poenostaviš marsikatero stvar. Druga stvar pa je način potovanja, saj te ta nekako prisilil do tega, da si s krajem, kulturo in naravo še bolj povezan. Vsak košček je tvoje dvorišče. Zdi se mi, da vsakič ko potujem s kombijem kraj, ki ga obiščem, doživim na dosti bolj pristen način,« je prepričana Noemi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!