fbpx

4 miti o ljubezni, v katere mnogi še vedno verjamejo

Foto: imdb

Verjamete v iluzije o ljubezni, zaradi katerih ste vedno znova razočarani? Predpostavljate si, da bi ljubezen morala biti podobna pravljici?

Čeprav živimo v sodobnem času, so nekateri miti in prepričanja še vedno aktualni, predvsem na področju odnosov. Problem nastane, ko se ljudem, te namišljene in idealizirane predstave porušijo, in se soočijo z velikim razočaranjem.

Poglejmo nekaj mitov, ki se ponavadi končajo z razočaranjem, saj nimajo realne podlage.

Ljubezen je mogoče doživeti le s posebno osebo

K temu so veliko prispevale serije in filmi, ki idealizirajo ljubezen. Zaradi tega lahko mnogi čakajo na svojega posebnega “princa ali princeso”, na poti pa zavračajo tiste ljudi, ki so po njihovem razumevanju navadni. Na ta način zamujajo dobre možnosti za začetek razmerja s partnerji, s katerimi bi zveza imela prihodnost.

via GIPHY

Če je ljubezen resnična, je tudi seks odličen

To je dvojna past. Dve osebi se lahko ljubita in spoštujeta, vendar je lahko njihova spolnost slaba, ker ne upoštevata potreb in želja drug drugega. Lahko ljubite partnerja in imata različne preference, ko gre za intimnost.

Lahko, da je seks odličen, to pa nikakor ne pomeni, da so med temi osebami globlja čustva. Lahko je le telesni užitek in nič več. Zmanjševanje ljubezni na seks je napačno.

Ljubezen je strast

Ta mit vodi k dejstvu, da ko strast po nekaj mesecih popusti, ljudje začnejo dvomiti o iskrenosti občutkov. Menijo, da se je partner ohladil, da je postal ravnodušen, a to nima nobene zveze s čustvi. V ljubezni obstaja biokemični mehanizem, ki ima svoj ritem.

via GIPHY

Zmanjševanje intenzivnosti strasti je normalen in običajen proces, saj telo ne more biti dolgo v stanju afekta. Zato je stabilizacija in zamenjava strasti z nežnostjo in močno navezanostjo normalna in zaželena, saj je jamstvo za dolgotrajno razmerje, v katerem par komunicira in rešuje skupne življenjske naloge, ne pa le zadovoljuje svoje telesne potrebe.

Ljubezen ima moč spremeniti vse in vsakogar

Ko se zaljubite začutite spremembe v sebi in svojem vedenju. A to ne pomeni, da se bo nekdo samodejno spremenil na bolje samo zato, ker se je zaljubil. Da pride do spremembe, si jo mora oseba sama želeti, in jo sprožiti. Ne pa zato, ker to nekdo pričakuje ali želi. Ne spreminja vas ljubezen, ampak vaša želja, da bi bili boljši.

via GIPHY

Ta mit prinesel veliko razočaranja tistim, ki ljubljene osebe niso uspeli rešiti pred slabimi navadami ali družbo. A ni ključ v ljubezni, ampak v vsakem posamezniku.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!