fbpx

Ali res potrebujemo lastno polnilnico za električni avtomobil? / Moj prvi električni avto / MPEA S1E3

Lastna polnilnica za električni avtomobil

Foto: City Magazine

Če svoj električni avtomobil polniš doma, prihraniš do 60 odstotkov časa, ki ga drugače preživiš s klasičnim avtomobilom na bencinskih črpalkah! To je le ena od velikih prednosti električnih avtomobilov.

Tokrat bomo preverili ali potrebuješ lastno polnilnico za svoj električni avtomobil? Oziroma, kako se to vprašanje lahko rešuje še drugače.

Sponzor te vsebine so evpolnilnice.si, ki ugodno in profesionalno svetujejo pri načrtovanju in vgranji električnih polnilnic za avtomobile.

Video: Ali res potrebujemo lastno polnilnico za električni avtomobil?

Polnjenje električnega avtomobila doma ima mnogo prednosti. Zato smo se odločili, da izpostavimo tiste najbolj očitne!

  • Prvič: Je mnogo bolj udobno kot ustavljanje na bencinski črpalki večkrat mesečno. Tako vozniki električnih vozil prihranijo do 60 odstotkov časa s polnjenjem goriva, v primerjavi z lastniki klasičnih avtomobilov. Vozniki klasičnih avtomobilov se namreč ustavijo na letni ravni v povprečju kar 44x na bencinski črpalki. In tam porabijo 8 ur za tankanje avtomobila.
  • Drugič: Vedno imate lahko svoj rezervoar goriva oziroma baterijo napolnjeno in s tem tudi maksimalen doseg vašega vozila. V vašem miselnem procesu torej ni več opravka polnjenja rezervoarja z gorivom.
  • Tretjič: Energijo – torej gorivo točite izjemno ugodno. To je nekajkrat ugodneje kot na javnih polnilnicah in hitrih polnilnicah. In seveda več kot nekajkrat ugodneje kot “klasični” bencin.

Zanimivo statistično dejstvo

Lastniki električnih vozil z realnim dosegom električnega avtomobila 400 kilometrov (na primer model Tesla 3, ID.4 z večjo baterijo), bodo v več kot 92 odstotkih vso električno energijo napolnili v svoji lastni domači električni polnilnici. Statistično gledano pa se bodo le 6x letno ustavili na hitri polnilnici, enosmernem hitri polnilni postaji oziroma “superchargerju”. Ta številka se seveda spremeni, če ima avtomobil na primer le 240 kilometrov dosega. V tem primeru boste avtomobil izven svojega doma polnili v 16 odstotkih oziroma 20-krat letno.

Torej večji ima električni avtomobil doseg, manjkrat ga boste polnili na “hitrih polnilnicah” izven svojega doma.

Za Slovenijo se zdi realni doseg, ki ga mora električni avtomobil zagotoviti, okoli 300 kilometrov. Tu ne govorimo o standardu WLTP, kjer za realni doseg 300 kilometrov najdemo številko, ki je za nekje 20 do 25 odstotkov višja. Torej okoli 400 kilometrov. Z realnim dosegom električnega avtomobila 300 km se pokriva večina tistih sobotnih izletov, ki jih radi opravljamo po Sloveniji. Pri tem dosegu boste v povprečju na letni ravni hitro polnilnico uporabili le 15-krat letno. Na njej pa boste le dotočili toliko energije, kot je potrebujete, da se vrnete domov. Za to polnjenje boste v večini primerov porabili okoli 10 minut.

Ta teorija se potrjuje tudi v naši praksi. Po prevoženih 13.000 kilometrih, beležimo 1x mesečno polnjenje avtomobila na hitrih polnilnicah. Ob daljših poteh po Sloveniji ponavadi dotočimo od 10 do 20 kWh za kar porabimo med 5 do 15 minut na hitri polnilnici. Vedno določimo količino energije, ki jo potrebujemo do domače polnilnice. In nič več kot to, ker je energija na hitrih polnilnicah res draga. O tem bomo podrobneje v enem od naslednjih člankov.

Podatki, ki jih navajamo so podatki iz ene najbolj kredibilnih raziskav s področja e-mobilnosti, ki jo je izvedel Consumer Reports v sodelovanju z mnogimi državnimi institucijami in raziskovalnimi organizacijami – consumerreports.org.

Naše mnenje je, da je električni avtomobil racionalna nakupna odločitev, le če si zagotovite lastniško polnilnico, ki jo imate doma ali pa jo na voljo na službenem parkirnem mestu. Kot tretja možnost je tudi skupna polnilnica v večstanovanjskem objektu, ki si jo dogovorno delite z maksimalno petimi do sedmimi uporabniki. Ta številka uporabnikov na enem priključku je izvedljiva le ob določanju pravil rabe tovrstne polnilnice.

Kljub temu, da je javna infrastruktura ta hip v Sloveniji dobra oziroma med boljšimi, bo z rastjo števila električnih avtomobilov vedno bolj obremenjena. To je že opazno med špicami “premikov” in migracij kot so poletne počitnice, saj se na hitrih polnilnicah že nabirajo “kolone”. Zato je skoraj nujno, da svojemu električnemu avtomobilu zagotovite lastno polnilnico.

V naslednjem članku se bomo posvetili razlagi, kako do domače polnilnice v stanovanjskem bloku, saj v tovrstnih objektih živi kar 30 odsttokov vseh Slovencev.

Serijo video epizod boste lahko spremljali na mediju City Magazine Slovenija, info kanalu T2 in na vseh družbenih kanalih Jana Macarola. Predvidoma vsako nedeljo ob 18h do 15. 7. z nadaljevanjem v jesenskem terminu.

Podcast: Moj prvi električni avto

Za sledenje serije se pridružite Janu Macarolu na Facebook skupnosti in na drugih spletnih kanalih, kjer boste to vsebino soustvarjali.

LEAS – Lastniki električnih avtomobilov Slovenije

Si nov lastnik električnega avtomobila?! Te e – mobilnost mika ali le zanima? Razmišljate o nakupu novega električnega avtomobila? Potem se pridruži FB skupini LEAS in prebiraj ter deli informacije o e-mobilnosti. Skupaj ustvarjamo največjo skupnost lastnikov električnih avtomobilov!

PRIDRUŽI SE SKUPNOSTI NA FACEBOOK

Dodatne Informacije

janmacarol.com

Podporniki projekta “Moj prvi električni avto”
Goodyear, T2, evpolnilnice.si, City Magazine Slovenija

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.