fbpx

4 nasveti za nepozabne počitnice brez neprijetnih situacij

Foto: David Vives / Unsplash

Lahko se zgodi, da se odpravimo na dopust in nam neprijetna ali nerodna situacija uniči našo dobro voljo. Od avtomobila, ki se ustavi na pol poti, do slabosti ali krčev v želodcu, zaradi katerih moramo teči do bližnjega stranišča. Za nekatere neželene situacije pa imamo rešitve.

Piki žuželk

Poleti preživimo več časa zunaj, bivanje v naravi pa pogosto vključuje letenje številnih žuželk okoli glave in hrane. Najpogostejši so komarji, čebele, ose in klopi, katerih pik vedno spremlja pordelost in draženje kože, otekanje in pekoč občutek ali srbenje. Čeprav se poletja veselimo, nam lahko piki žuželk pogosto pokvarijo počitniške dni. Iz tega razloga je pomembno, da se pred njimi pravilno zaščitite in v primeru alergijskih reakcij hitro reagirate. Potovalno torbo opremite z odganjalci komarjev in kremami za zaščito pred piki, pri izbiri nastanitve pa poskrbite, da bodo na oknih mreže proti komarjem ali svetlobne luči, ki bodo odgnale insekte.

Pazite, kako pripravljate hrano

Poleti se hrana pokvari veliko hitreje kot v drugih letnih časih, zato smo veliko bolj izpostavljeni prebavim težavam. Ena izmed njih je akutna driska, ki se običajno pojavi zaradi okužbe z virusi in bakterijami, ki jih pogosto najdemo v nepravilno predelani hrani. Čeprav se med drisko večina ljudi zateče k strogi dieti, takšni ukrepi pri tej vrsti driske niso več priporočljivi.
Da bi se izognili črevesnim virusom se je treba izogibati hrani, ki ni bila kuhana in tudi tisti, ki ji bo kmalu potekel rok uporabe. Pri pripravi je pomembno, da so vsa živila tik pred uživanjem sveža in pravilno pripravljena. Prav tako bodite pozorni, da imate s sabo zdravila za prebavne motnje, saj lahko hrana drugih kultur povzroči zmedo v našem organizmu preprosto zato, ker je vaše telo ni navajeno.

Foto: Pille R Priske / Unsplash

Pazite na sonce

Ena najpogostejših poletnih težav so zagotovo sončne opekline in sončarica, ki jih povzroča pretirano izpostavljanje soncu. Mnogi se morda niti ne zavedajo nevarnosti, a sonce je iz leta v leto močnejše in nevarnejše, zato morajo kreme, ki jih uporabljamo vsebovati snovi, ki ščitijo pred škodljivimi UVA in UVB žarki. Odhod na plažo je treba prestaviti za zgodnje jutro ali pozno popoldan. Poleg tegae na plaži ne pozabite na pokrivalo.

Foto: Jared Rice / Unsplash

Ko zaboli

Na dopustu se lahko tudi hitro zgodi, da zbolimo, saj spremenimo okolje, hrano, dejavnosti… Če pride do bolečin ali slabšega počutja, priporočamo, da imate s sabo vedno zdravila proti bolečinam in vročini, saj vam le tako verjetno ne bo treba obiskati tamkajšnjega zdravnika ali urgence.

Foto: James Yarema / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!