Kuhanje za goste je včasih naporno, saj se prehranjevalne navade med ljudmi razlikujejo. Še težje je, če veste, da je med njimi kdo, ki ima alergijo. A tudi za to obstaja rešitev. Morda se vam bo na prvi pogled zdelo, da je za alergika težko pripravljati hrano, a videli boste, da so stvari bolj preproste, kot se zdijo na prvi pogled.
4 praznični recepti, ki so prijazni alergikom.
Agrodolce z bučo
SESTAVINE:
- 2 kg (manjša) buče, semena odstranite in razrežite v kroge
- 3 žlice oljčnega olja
- 4 žlice medu
- sol in poper
- ½ čajne žličke čilija
- ⅓ skodelice belega vinskega kisa
- velika limeta
- 5 svežih listov žajblja
- 2 žlici bučnih semen
PRIPRAVA:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučo razrežite na kroge, odstranite semena in jo postavite v pekač. Enakomerno jo premažite z oljem, dvema žlicam medu, začinite jo tudi s soljo in poprom. Ko bodo bučni krogi rjavkaste barve, postavite pekač za 15 minut na stran.
Medtem v majhni posodi zmešajte čili, kis, limetin sok in dve žlici medu, vse začnite s ščepcem soli. Na nizki temperaturi kuhalne plošče mešajte sestavine 10 minut, dokler ne nastane sirup. Tik pred postrežbo buče jo prelijte s sirupom in okrasite z žajbljem.
Dvakrat pečen sladki krompir s hariso
SESTAVINE:
- 3 veliki sladki krompirji
- žlica in pol rjavega sladkorja
- 2 žlici začimbe harisa
- sol in poper
- 2 žlici oljčnega olja
PRIPRAVA:
Krompir dobro operite in ga nekajkrat prebodite z vilicami. Za 45 minut na 200 stopinj Celzija ga postavite v pečico, ko ga lahko prebodete z vilicami, je čas peke zaključen. Po peki naj se krompir rahlo ohladi, preden ga razrežete. Po dolžini odstranite eno tretjino krompirja (kot da mu odstranite ‘pokrov’).
Maso, ki se nahaja v krompirju, z žlico izluščite (pustite dovolj mase na dnu, da krompir ohrani svojo obliko) in jo postavite v mešalnik. Krompirju dodajte rjavi sladkor, hariso, sol in poper. Ko nastane kašasta masa, jo vlijte v ‘krompirjeve kalupe’, prelijte jih z oljem in postavite v pečico za 25 minut na 150 stopinj Celzija. Ko je krompir pripravljen za postrežbo, po njem posujete hariso.
Brezglutenski sir s palčkami iz cvetače
SESTAVINE:
- 1 glava cvetače
- 2 stroka česna
- ⅓ skodelice mocarele
- ⅓ skodelice parmezana
- 2 jajci
- jajčni beljak
- žlica mletega timijana
- žlica mletega rožmarina
- sol in črni poper
- 2 žlici oljčnega olja
PRIPRAVA:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Z mešalnikom zmešajte cvetačo in česen, dokler ne nastane fina masa. Mocarelo, parmezan, jajca, timijan, rožmarin, sol in poper združite z nastalo maso. Vse skupaj dobro premešajte.
Ko nastane ‘trda’ masa, jo vlijte v pekač, ki je pokrit s papirjem za peko. Po ‘pecivu iz cvetače’ polijte olje in ga pecite 30 minut. Ko je pecivo iz cvetače pripravljeno, ga pustite stati pet minut, nato pa ga narežite na podolgovate palčke.
VEGANSKI PIRE KROMPIR
SESTAVINE:
- 2,3 kg krompirja
- 455 ml vode
- 355 ml mandljevega mleka
- 4 žlice oljčnega olja
- sol in poper
PRIPRAVA:
Pire krompir je verjetno najbolj preprosta jed, ki jo lahko pripravite, a mnogi kolebajo, kako ga okusno pripraviti za nekoga, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov. Rešitev je v napitkih, ki nadomeščajo mleko.
Krompir skuhajte v vodi, ko je mehek, ga precedite in zmečkajte v pire. Dodajte mu olje, sol, poper in mleko. Voilà, pire krompir, ki ga vsi lahko jedo, je pripravljen!