fbpx

5 najboljših joga vaj, ki vam bodo pomagale premagati stres in anksioznost

Foto: envato

Stres in anksioznost sta občutka, s katerima smo se srečali že vsi. Zato je pomembno, da se ju naučimo uravnavati in da vsakodnevno izvajamo vaje, ki nam bodo pomagale, da se sprostimo in dosežemo notranji mir. Za vas smo pripravili 5 joga vaj oz. asan, ki bodo poskrbele, da boste veliko lažje zadihali. Predlagamo, da med globokim dihanjem vaje izvajate zaporedno, vsako pozo pa obdržite 15-20 sekund.

1. Sukhasana

Sukhasana velja za pozo, ki vam ne bo pomagala doseči le mentalnega miru, pač pa boste z njeno pomočjo tudi sprostili svoje mišice. Predlagamo, da jo opravite po fizičnih aktivnostih, kot je recimo naporna vadba.
Najprej sedite na blazino, pri čemer naj bo vaš hrbet raven. Noge iztegnite, nato pa jih prekrižajte tako, da bo ena noga pod drugo. Nazadnje svoje dlani položite na kolena, globoko vdihnite in izdihnite.

Foto: Alexy Almond / Pexels

2. Paschimottanasana

Paschimottanasana je vaja, ki vam bo poleg premagovanja stresa pomagala tudi zmanjšati bolečine, sploh če gre za menstrualne krče.
Najprej v sedečem položaju iztegnite svoje noge. Globoko vdihnite in izdihnite, nato pa se nagnite naprej, pri čemer se poskusite z obrazom spustiti čim bližje kolenom.

Foto: Elina Farytale / Pexels

3. Vrikshasana

Vrikshasana, vaja, ki je znana tudi pod imenom poza drevesa, vam bo pomagala pri sposobnosti ravnotežja: tako fizičnega kot tudi mentalnega.
Vajo začnite v stoječem položaju, pri čemer bodite pozorni, da bo vaš hrbet raven. Nato desno stopalo položite na notranjo stran vašega levega stegna. Ko dosežete ravnotežje, ob srcu sklenite svoje dlani, usmerjene pa naj bodo navzgor.

Foto: Polina Tankilevitch / Pexels

4. Sarvangasana

Sarvangasana je poza, ki vam bo pomagala pri soočanju z občutki živčnosti, njene prednosti pa vključujejo tudi izboljšanje drže in lajšanje glavobola.
Vajo pričnite v ležečem položaju. Najprej v zrak dvignite svoje noge, nato začnite dvigati še medenico. Svoj hrbet podprite z rokami, pri čemer naj bodo ob hrbtu vaše dlani, vaše nadlakti pa počivajo na tleh. Nato ramena, trup, medenico in noge poravnajte in svoj pogled usmerite proti stopalom.

Foto: Polina Tankilevitch / Pexels

5. Balasana

Vaja balasana vam bo pomagala pri bolečinah in nelagodju v prsih, z njo pa boste poskrbeli tudi za sprostitev hrbtnih mišic.
Vajo se lotite tako, da pokleknete, pri čemer naj vaša medenica počiva na vaših petah. Nato razmaknite kolena za širino bokov. Globoko vdihnite in izdihnite ter roke in trup iztegnite naravnost naprej, čelo pa naslonite na tla.

Foto: Elina Fairytale / Pexels

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!