fbpx

5 najpogostejših razlogov, zakaj vam nikakor ne uspe shujšati

Foto: envato

Vsak, ki je že kdaj poskusil izgubiti odvečne kilograme, se lahko strinja, da hujšanje ni enostaven in lahek proces. Vendar pa vam bo, ob spremembi nezdravih v zdrave navade in prehodu na zdravo telesno težo popolnoma jasno, zakaj niste obupali. Kaj pa, če vam shujšati nikakor ne uspe, čeprav se trudite na vse možne načine? Tudi tukaj niste edini: za vas smo pripravili 5 najpogostejših razlogov, ki lahko povzročijo, da vaša telesna teža ostaja enaka.

1. Namesto zdravega prehranjevanja se lotevate hitrih diet

Hitre diete zvenijo prečudovito- kdo bi se lahko uprl mesecu dni trpljenja, ki mu nato sledi vse življenje s postavo, ki ste si jo vedno želeli? No resnica je po navadi drugačna. Ne le, da je večina hitrih diet za vaše telo nezdrava, saj ne vsebuje vseh hranil, ki jih potrebujtee, ampak ima tudi jo-jo efekt. To pomeni, da si bo vaše telo takoj, ko boste z dieto prenehali, prejšnjo težo povrnilo.
Namesto, da se lotevate hitrih diet, se zavestno odločite za zdrav način življenja. To ne pomeni, da si ne boste smeli sladkarij in hitre hrane privoščiti nikoli več, pač pa, da ne bodo del vašega vsakdana. Vaše telo se bo na nov način prehranjevanja kmalu navadilo in odvečne kilograme izgubljalo na zdrav način, pri katerem vam ne bo treba stradati.

Namesto hitrih diet poskrbite za zdrave in kvalitetne obroke Foto: Artem Podrez / Pexels

2. Borite se s prenajedanjem

Eden od razlogov, zakaj hitre diete velikokrat niso učinkovite, je prenajedanje, ki jih velikokrat spremlja. Če ves dan niste zaužili skoraj ničesar, je povsem normalno, da se zvečer pač ne boste mogli zadržati. Namesto, da se počutite krive, naj vam bo to motivacija, da hitre diete zamenjate z uravnoteženo prehrano.
Če načeloma jeste normalno, vzrok za prenajedanje po navadi leži v pomanjkanju ali slabi kvaliteti spanca, ali pa se skriva v vaši psihi. V tem primeru si poskusite razčistiti, kaj bi vas do takšnega načina prehranjevanja lahko vodilo: mnogim hrana služi kot tolažba oz. beg od lastnih čustev. Če se vam zdi, da sami te težave ne morete razrešiti, svetujemo pogovor s strokovnjakom.

3. Niste pozorni na to, kaj jeste in pijete

Če na to, koliko pojeste, niste pozorni, se lahko še prehitro zgodi, da boste zaužili več, kot porabite. To ne pomeni, da morate preveriti kalorije na prav vsakem izdelku, vendar pa vam bo pri hujšanju pomagalo, da dobite približen občutek, koliko kalorij na dan vnesete v telo. Pozorni bodite predvsem, ko ob gledanju najljubše oddaje posežete po prigrizku: ko so naše misli zaposlene, namreč velikokrat pojemo več, kot smo načrtovali. Priporočamo tudi, da si za malico namesto sladkarij ali čipsa izberete sadje, zelenjavo ali oreške.
Prav tako bodite pozorni tudi na sladke, gazirane in alkoholne pijače: mnoge med njimi namreč veljajo za prave bombe skritih kalorij.

Ko so naše misli usmerjene v ekran, na prehrano ne bomo pozorni Foto: Sam Lion / Pexels

4. Ne ukvarjate se s športom

Da, prehrana je pri hujšanju na prvem mestu. Vendar pa je zelo pomembna tudi rekreacija: z njo boste namreč zaužite kalorije porabili hitreje, mišice, ki jih boste ob tem razvili, pa bodo vašo novo postavo še polepšale. Šport bo pozitivno vplival tudi na vaše počutje, hkrati pa vam bo omogočil, da brez občutka krivde pojeste nekoliko več, kot ste nameravali.
Predlagamo da se, sploh če nanjo niste navajeni, rekreacije lotite počasi in postopoma. Začnete lahko z dolgimi sprehodi, ki jih nato spremenite v počasen tek. Razdaljo počasi povečujte, da vam bo lažje, pa na tek povabite prijateljico ali partnerja. Svetujemo tudi, da utrujajočih treningov ne opravljate vsakodnevno, saj telo za regeneracijo potrebuje počitek.

5. Hujšate, vendar se na tehtnici to ne pozna

Ko ob športu razvijate mišice, se bo to poznalo tudi na vaši teži. Zato se vam morda zdi, da sploh ne hujšate, resnica pa je povsem drugačna: odvečne kilograme je namreč zamenjala mišična teža, na kar ste lahko izjemno ponosni.
Prav zaradi tega mnogi strokovnjaki svetujejo, da se namesto po tehtnici ravnate po meritvah pasu, bokov, stegen

Z redno vadbo boste izoblikovali tudi svoje mišice Foto: Jonathan Borba / Pexels

Dodaten nasvet:

Če se vam zdi, da sta vaša prehrana in življenjski slog urejena in da porabite več kalorij, kot jih s hrano vnesete v telo, to lahko pomeni, da se vzrok lahko skriva drugje. Težave z izgubljanjem telesne teže lahko namreč pomenijo tudi simptom sladkorne bolezni, nepravilnega delovanja ledvic, različnih bolezni srca in ožilja… Predlagamo, da se, če sumite nanje, čimprej posvetujete z zdravnikom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!