fbpx

Kako spet verjeti v ljubezen, če ste bili v preteklosti prevarani ali izdani

Foto: envato

Premagajte strah in poiščite srečo! Ljubljena oseba vas je prevarala, izdala, zapustila… Karkoli se je zgodilo, ste prizadeti, žalostni, se slabo počutite. In tega jim nikakor ne morete odpustiti. Zdi se vam, da nikoli več ne boste mogli ljubiti, zaupati, se predati. Bojite se, da boste spet prizadeti.

Kako se znebiti strahu pred novim začetkom? Kako se spopasti s strahom pred novim razočaranjem in kako najti srečo?

Najprej morate pogledati v svojo preteklost, ne glede na to, kako boleča je, in analizirati – zakaj je prišlo do tega? Kakšno napako ste naredili? Kam so izginili medsebojna ljubezen, zaupanje, skupni načrti?

Sebi in drugim morate dati novo priložnost

Vaše srce lahko ozdravi le nova oseba, ki vam bo vrnila nasmeh na obraz. Mislite, da nikoli več ne boste srečali osebe, ki vas bo imela rada in ki vas ne bo prizadela in zapustila. Vendar morate vedeti, da ni garancije za to. Ni garancije za nič. Nihče ne more trditi, da bo nova zveza delovala odlično in da se bosta imela rada do konca življenja.

Dajte drugi osebi priložnost, da vas spozna. Foto: Allef Vinicius / Unspalsh

Dajte ji priložnost, ne potencirajte nanjo svojih strahov. Ne poskušajte nadzorovati njenega življenja. Ne smete biti ljubosumni na vse njene prijatelje ali ljudi, s katerimi dela. Morate ji dati prostor, ji zaupati. V nasprotnem primeru jo boste odgnali.

Morate si reči: “Živim tukaj in zdaj, ne razmišljam o prihodnosti. Zdaj se počutim dobro in to je najpomembnejše. Dam si možnost, da uživam v tem, dokler traja.”

Ne skrbite

Ne ujemite se v past, da bi na vsako naslednje razmerje gledali kot na prejšnje. Večkrat oseba, ki je bila enkrat prevarana, pričakuje, da se ji bo to ponovilo. Če tako razmišljate, potem naslednja zveza morda res ne bo trajala dolgo. Ampak ne zaradi tega, ker bi vas oseba izdala, ampak zato, ker bodo vaši nenehni strah, pesimizem in tesnoba vse postopoma uničili.

Na nove odnose glejte kot na darilo usode, ki bi se ga morali veseliti in ceniti. To je nova izkušnja in nova faza vašega življenja. Naj bo takšna, kakršna bo – je. Poskušajte se izvleči iz krempljev strahu. Ne bo vam pomagal, samo prizadel vas bo. Če si ne zmorete sami, poiščite pomoč pri psihologu ali psihoterapevtu.

Brez prenagljenih odločitev

Normalno je, da se bojite nove zveze po preteklih neuspešnih. Zato ne sprejemajte prenagljenih odločitev, ni vam treba takoj spoznati nekoga novega. Dajte si čas. Bodite malo sami s sabo, spoznajte se. Odkrijte, kaj hočete in česa ne, kakšne so vaše sanje…

Ne hitite v novo razmerje, najprej spoznajte – sebe! Foto: Allef Vinicius / Unsplash

In če slučajno koga srečate, ne hitite! Zakaj bi takoj načrtovali skupno življenje? Dajte si čas in trezno razmišljajte, naj se stvari razvijajo postopoma.

Bodite odprti do partnerja

Če ste prestrašeni, nervozni, čakate, da se zgodi kaj slabega, bo partner to zagotovo opazil. Bodite odkriti. Povejte, česa se bojite, povejte svoje boleče izkušnje iz preteklosti. Za osebo, ki vas ima rada, bo to dovolj, da vas bolje razume in ravna z vami bolj skrbno. In če tega ne razume ali vas preprosto noče razumeti, potem to ni oseba, ki jo potrebujete v življenju.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!