5+ pomembnih življenjskih lekcij, ki nas jih je naučila knjiga Alkimist Paula Coelha

Zadnjič posodobljeno: :

“Ne živim ne v preteklosti ne v prihodnosti. Vse kar imam, je sedanjost. Samo ta je pomembna. Če znaš živeti sedanjost, si srečen človek.”

Alkimist je večna knjiga navdiha. In če ste jo prebrali že pred leti, bi jo danes najbrž brali popolnoma drugače. In to je tudi njen čar – kot njene globoke misli, je tudi sama večna. Za vas smo izbrali 5+ pomembnih življenjskih lekcij, ki nas jih je naučila prav ta roman brazilskega pisatelja Paula Coelha.

Kar je resnično, je večno.

“Če je to, kar si našel, narejeno iz čiste snovi, ne zgnije nikoli. Nekoč se boš k temu vrnil. Če pa je bilo samo bleščeč trenutek, kot eksplozija kakšne zvezde, tedaj tega ne najdeš, ko se vrneš.”

Resnice ni moč zakriti, vedno bo tam. Ko iščemo “pravo” odločitev, bo to tista, ki bo prestala preizkus časa in težo izpraševanja in preverjanja.

Resnica bo prestala test časa.
Resnica bo prestala test časa.

Naš uspeh ima učinek valovanja.

“To delajo alkimisti. Alkimisti dokazujejo, da se vse okrog nas izboljšuje, če se izboljšujemo sami.”

Rast, spremembe in evoluija so vtkani v resničnost. Spreminjane v boljšo osebo povzroči učinek valovanja, ki koristi vsem okoli nas – našemu življenjskemu slogu, naši družini, prijateljem, naši skupnosti.

Strah je večja ovira od ovire same.

“Strah pred trpljenjem je hujši kot trpljenje samo. Še nobeno srce ni nikdar trpelo, ko je iskalo svoje sanje, zakaj vsak trenutek iskanja je trenutek srečanja z večnostjo.”

Vsaka nova naloga zahteva vstop na nepoznan teritorij, zastrašujoča je. Toda z vsakim novim tveganjem pride tudi velika nagrada. Izkušnje, ki smo jih dobili pri uresničevanju svojih sanj, se bodo izplačale.

"Strah pred trpljenjem je hujši kot trpljenje samo."
“Strah pred trpljenjem je hujši kot trpljenje samo.”

Sprejmimo sedanjost.

“Ne živim ne v preteklosti ne v prihodnosti. Vse kar imam, je sedanjost. Samo ta je pomembna. Če znaš živeti sedanjost, si srečen človek.”

Nima smisla, da živimo v preteklosti in da dopuščamo,da nas ta opredeljuje. Prav tako se ne smemo izgubljati v prihodnosti. V sedanjosti smo v polju neskončnih možnosti – kako se bomo vključili vanjo in kako bomo usmerili naša življenja?

Prekinimo monotonijo.

“Ko je vsak dan enak drugemu, je to zato, ker ljudje ne prepoznajo dobrih stvari, ki se v njihovih življenjih dogajajo vsak dan, ko vzide Sonce.”

Hvaležnost je preverjena praksa, da v vsakem dnevu najdemo nekaj dobrega. Življenje lahko zlahka stagnira, postane monotono, vendar se to spreminja glede na to, kaj bomo izbrali sami. Vedno, ampak res vedno se najde nekaj pozitivnega.

Bodimo hvaležni in v vsakem dnevu najdimo nekaj pozitivnega.
Bodimo hvaležni in v vsakem dnevu najdimo nekaj pozitivnega.

Ne obupajmo.

“Življenjska skrivnost je sedemkrat pasti in osemkrat vstati.”

… kajti osmi poskus bi lahko bil naš preboj! Nekateri največji romani na svetu so bili obljavljeni šele po stotih zavrnitvah. Na srečo se ti avtorji nikoli niso vdali.

Bodimo “nerealni”.

“Jaz vidim svet v luči tistega, kar bi želel da se dogaja in ne v luči tistega, kar se dejansko dogaja.”

Nekateri največji izumi ne bi nikoli postali resničnost, če bi se ljudje sprijaznili s svetom, kot je. Veliki dosežki in inovacije se začnejo z miselnostjo, ki ignorira nemogoče.

Pot do uspeha se začne v naši glavi.
Pot do uspeha se začne v naši glavi.

Osredotočimo se na svojo pot.

“Če nekdo ni takšen, kot bi moral biti po merilih drugih, se ti razjezijo. Zdi se, da imajo vsi jasno vizijo o tem, kako bi morali drugi ljudje upravljati s svojim življenjem, a sami o svojem življenju nimajo pojma.”

Na druge je enostavno vplivati, vendar bomo na koncu, ko bomo ugotovili, da smo živeli življenje nekoga drugega, nesrečni. Nič ni narobe, če znamo sprejeti dobre nasvete in se od drugih učimo, vendar se najprej prepričajmo, da je to v skladu z našimi željami in strastmi.

Vedno ukrepajmo.

“Obstaja samo en način učenja. In to je skozi ukrepanje.”

Lahko preučujemo, beremo in poslušamo, a popolno izkušnjo dobimo šele, ko ukrepamo. Ko vemo, da smo naše želje dobro “naciljali”, potegnimo sprožilec!

Želite spoznati še več življenjskih modrosti Paula Coelha? Najdete jih na povezavi spodaj!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7 strupenih načinov razmišljanja, ki vam bodo preprečila, da bi našli ljubezen