fbpx

5 rock albumov, ki jih je vredno poslušati od začetka do konca

Zadnjič posodobljeno: :

Če teh pet rock albumov še niste slišali ... potem niste pravi rocker!

V času, ko se je pojavil rock’n’roll, to je bilo v drugi polovici 50. let prejšnjega stoletja, je bila to predvsem zvrst uspešnic. Hite, kot so Rock Around the Clock, Heartbreak Hotel in Roll Over Beethoven, poznamo vsi, a le redki med nami lahko imenujejo vsaj en album Elvisa Presleyja, Chucka Berryja ali Little Richarda.

Z vzponom Beatlov, Beach Boysov, Boba Dylana in Rolling Stonesov v 60. letih prejšnjega stoletja so se stvari spremenile. Ti izvajalci so še naprej snemali uspešnice, vendar so tudi poskrbeli, da so bili njihovi albumi kakovostni. Njihovi glasbeni nasledniki so sledili tej tradiciji, katere rock albume pa je vredno poslušati od začetka do konca, pa lahko preberete v naslednjih vrsticah.

Led Zeppelin

Led Zeppelin IV (1971)

Na tem albumu britanskih legend hard rocka je njihov verjetno največji hit, skladba Stairway to Heaven, a to seveda ni vse. Led Zeppelin IV je poln različnih skladb, ki se še vedno popolnoma ujemajo s konceptom albuma. Poslušalci lahko uživajo v akustičnih skladbah Going to California in The Battle of Evermore, blues skladbah Black Dog in When the Levee Breaks ter skladbi Rock and Roll, katere zvoka seveda ni treba posebej razlagati.

Zadnja posodobitev 2022-01-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nirvana

Nevermind (1991)

Skupina Nirvana je z albumom Nevermind v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja na ameriški rock sceni povzročila splošno razburjenje. Videti je bilo, da so usnjene hlače, kodrasti dolgi lasje in ličila takorekoč čez noč izginili iz mode, vsi pa so začeli nositi kavbojke, kariraste srajce in poskušali ujeti tisti famozni “depresivni” videz. Alternativna rock skupina iz Seattla je številne navdihnila, da gredo po njihovi poti, a vse to se ne bi zgodilo, če album Nevermind ne bi vključeval tako kakovostnih skladb, kot so Smells Like Teen Spirit, In Bloom, Come as You Are, Lithium in mnoge druge.

Zadnja posodobitev 2022-01-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

The Who

Tommy (1969)

Tommy je verjetno prvi konceptni album v rock glasbi. Gre za t.i rock opero o izkušnjah slepega, invalidnega in gluhega fanta po imenu Tommy Walker. Avtor te zgodbe in velike večine skladb na albumu je kitarist skupine Pete Townsend. Ko se je album leta 1969 pojavil, je Tommy kmalu postal najbolje prodajan album skupine The Who, ki je bil do takrat znan predvsem po singlih (My Generation, I Can See For Miles, Substitute). Po albumu je bil nekaj let kasneje posnet film, ki je služil tudi kot navdih za muzikal na Broadwayu.

Zadnja posodobitev 2022-01-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

The Beatles

Abbey Road (1969)

Abbey Road je izšel pred albumom Let It Be, a so bile skladbe na njem posnete kasneje. Album je torej slovo največje rock skupine v zgodovini. Težko bi rekli, ali je to njihov najboljši album, toda eno je gotovo: na njem ni niti ene slabe skladbe. Come Together ga odpre z značilno bas linijo, nato sledi Something, uspešnica te izdaje in verjetno najbolj znana pesem, ki jo je za skupino napisal George Harrison. Ringo Star je dobil priložnost, da pokaže svoje vokalni talent v zabavni Octopus’s Garden, največji triumf albuma pa je zadnjih devet pesmi, ki se popolnoma zlijejo med seboj.

Zadnja posodobitev 2022-01-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nine Inch Nails

The Downward Spiral (1994)

Industrijski rock je obstajal že pred ustanovitvijo skupine Nine Inch Nails, a šele z izidom njihovega albuma The Downward Spiral se je pojavil na radarju večine ljubiteljev rock glasbe. Ta nihilistični album je rodil priljubljeni singel Closer, pa tudi pesem Hurt, ki jo je pozneje na nepozaben način priredil pokojni Johnny Cash. Ostale skladbe z albuma po kakovosti ne zaostajajo. Mr. Self Destruct in March of the Pigs zaznamujeta uničujočo energijo, ki jo je le redkokateri priljubljeni bend uspel ponoviti, medtem ko pesem I Do Not Want This napoveduje zvok, podoben tistemu, ki ga bo Trent Reznor, vokal skupine, uporabil za glasbo v filmu Socialno omrežje (The Social Network, 2010).

Zadnja posodobitev 2022-01-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Dodatne Informacije

Članek lahko vsebuje partnerske povezave.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!