fbpx

To so najboljši glasbeni albumi leta 2019

Kateri so najboljši glasbeni albumi 2019 po izboru našega uredništva?

Leto 2019 nam ni postreglo samo z odličnimi hiti, ampak tudi z odličnimi albumi. Nekateri »novinci« na glasbeni sceni, kot je Billie Eilish, so izdali prve albume, dobili smo tudi nove albume že znanih pevcev, kot sta Solange in Lana del Rey, pri vseh ustvarjalcih pa je možno zaslediti več mešanja oziroma združevanja različnih žanrov. To je naš izbor nekaterih najboljših.

Najboljši glasbeni albumi leta 2019

Lana del Rey, Norman Fucking Rockwell!

To je Lanin šesti album, ki je bil tudi nominiran za grammyja za najboljši album. Pri pesmih je viden vpliv klasičnega rocka 70. let prejšnjega stoletja, tematsko pa gre večinoma za skladbe o zapletenih ljubeznskih razmerjih, ki te popolnoma prevzamejo, in za skladbe o kalifornijskem načinu življenja.

FKA Twigs, Magdalene


FKA Twigs se je po težavnem razhodu in zahtevni operaciji vrnila z novim albumom, ki je cikel pesmi o vnovični postavitvi mej in vnovičnem zaupanju. Album je pevkina osebna izpoved, ki pa hkrati lahko služi kot podpora preostalim, ki so se znašli v podobnem položaju. Slišimo lahko elektronske zvoke, ki se mešajo s klavirjem, pevki pa se pridružijo tudi drugi pevci, kot je Nico Jaar.

Billie Eilish, When We All Fall Asleep, Where Do We Go?


Prvi album komaj 17-letne pevke, ki je navdušil vse in Billie tudi prislužil nominacijo za grammyja za najboljši album. Prevzela nas je s svojim mehkim in šepetajočim glasom ter melodijo, ki deluje skrivnostno in vznemirljivo. Pevka je z uporabo različnih ritmov in vplivov na novo definirala pop glasbo.

Vampire Weekend, Father of The Bride


Nadaljevanje albuma Modern Vampires of the City indie rock skupine, na katerega smo čakali kar šest let. Album je prepreden z novimi zvoki in idejami z vplivi country glasbe in jam bandov iz 60. let, lahko pa slišimo tudi elemente R&B-ja, soula, rocka, art popa in drugih zvrsti. Pesmi se ukvarjajo s temami, kot so izgubljena mladost, upad romantike, politični spori in negotovost.

Ariana Grande, Thank U, Next


Album je nastal po smrti pevkinega bivšega fanta Maca Millerja in po razhodu z zaročencem Petom Davidsonom. Združuje pop, R&B in trap ritme z vplivi hip hop glasbe. Spogledljive in lahkotne pesmi pa lahko beremo kot spodbudni govor (»pep talk«) za vsa dekleta, ki trpijo za zlomljenim srcem in mogoče ne vedo, kako naprej.

Harry Styles, Fine Line


Popolnoma svež album nekdanjega člana skupine One Direction, ki je postal takojšnja uspešnica in s katerim lahko Harryja vidimo tudi kot sodobnega Davida Bowieja. Slog pesmi je mešanica popa in rocka s primesmi prog popa, psihedeličnega popa, indie popa in soula.

Solange, When I Get Home


To je pevkin četrti album, ki je posvečen njenemu domačemu mestu – Houstonu v Teksasu. Spet gre za mešanico žanrov, kot so jazz, pop, soul, hip hop in dance. Album je bil opisan tudi kot oda houstonski hip hop sceni, ki jo izpovedujejo različni tipi temnopoltih žensk iz tretjega okrožja, kjer je pevka odraščala. Pomemben navdih je bil tudi album Stevieja Wonderja The Secret Life of Plants.

Tyler, the Creator, Igor


Peti raperjev album pripoveduje zgodbo o ljubezenskem trikotniku med njim, fantom, s katerim se dobiva, in bivšim dekletom tega fanta, ki ga poskuša dobiti nazaj. Album povezuje ameriški komik Jerrod Carmichael, ki pojasnjuje razpoloženje Tylerja in naslovnega lika Igorja. Glasba je mešanica R&B-ja, funka in hip hopa.

Angel Olsen, All Mirrors


Še en album o razmerjih in razhodih, ki pa teh ne romantizira. Izražena so pevkina razmišljanja o njenih preteklih ljubeznih, zaradi katerih se je počutila manj vredno, in vprašanja, kako je to dopustila, ki se sklenejo s spoznanjem, da je bil njihov konec pozitivna stvar.

Taylor Swift, Lover


Po prejšnjem temnem albumu Reputation se je Taylor vrnila s pozitivno energijo z vplivi synth popa. Z 18 pesmimi je to najdaljši Taylorin album, ki izraža pevkino čustveno zrelost in odkritost ter je po njenih lastnih besedah ljubezensko pismo ljubezni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!