fbpx

Znani glasbeni albumi, ki letos dopolnijo 50 let

Kultni glasbeni albumi, ki v 2021 praznujejo abrahama

Leto 1971 je bilo glasbeno gledano hudičevo dobro leto, saj je ponudilo odlične albume, kot so Hunky Dory Bowije, Pearl Janis Joplin, Just As I Am Billa Withersa, Sticky Fingers The Rolling Stonesov in mnoge druge. Pripravite se, da se počutite stare!

Ne vemo še, koliko priložnosti bo letos za zabave in praznovanja, vendar to še ne pomeni, da ne bi smeli imeti pripravljenih playlist vsaj za domače užitke. Če vam primanjkuje navdiha, ostanite z nami. Izpostavili smo namreč nekaj znanih glasbenih albumov, ki letos dopolnijo 50 let. In ker pol stoletja ni majhna stvar, pripravite slušalke in uživajte.

David Bowie

Hunky Dory

Težko je izpostaviti le enega od Bowiejevih albumov in reči, da je prav ta njegov najboljši, a Hunky Dory zagotovo predstavlja nekakšen mejnik. Takrat je namreč odkril navdušenje nad nenehnimi spremembami svojega videza in novimi liki, ki so jih spremljali ustrezni hiti, priljubljeni še danes. To je vsekakor odličen album v vseh pogledih.

Leonard Cohen

Songs of Love and Hate

Tega albuma ni mogoče poslušati kar tako, še posebej, če iščete nekaj za dobro voljo. Prevladujoča tema je žalost, razdeljena na različne oblike in ponavljana skozi različne teme. Žalosten, a tudi zelo poetičen album, ki so ga v poznejših letih mnogi skušali kopirati.

The Doors

L. A. Woman

To je zadnji glasbeni album, ki ga je skupina posnela z vokali Jima Morrisona. Sledilo mu je veliko težav in polemik, a na koncu je postal eden njihovih najboljših. V primerjavi s prejšnjimi albumi, gre L. A. Woman nekoliko globlje v blues, a uspešno.

Marvin Gaye

What’s Going On

Po smrti svoje glasbene partnerice Tammi Terrell je Marvin Gaye s tem albumom naredil nekakšen glasbeni obrat in to zelo uspešno. To je konceptualni album, ki obravnava številne pomembne in težke teme, kot so policijsko nasilje, vojne, revščina, droge, itd. Oboževalci in glasbeni kritiki so se odlično odzvali in album si je zaslužil mesto v panteonu legend.

Janis Joplin

Pearl

Zadnji album pevke je izšel tri mesece po njeni smrti in pravzaprav ji ni uspelo dokončati vseh vokalnih delov, vendar to ne nikakor zmanjša učinka in pomena albuma. Predstavlja utelešenje surove moči glasu in karizme, ki jo je imela, z vrhunsko podporo spremljevalne skupine.

John Lennon

Imagine

Ta album poleg naslovne skladbe, ki je postala že kultna, ponuja še nekaj drugih vrhunskih skladb, s katerimi je Lennon želel izraziti svoja čustva glede razpada Beatlov. To je pregled številnih političnih vprašanj, vendar s pametno dodano površinsko plastjo pop-rocka.

Joni Mitchell

Blue

Ko je poskušala ubežati žarometom slave, je Joni Mitchell postavila temelje enemu najzanimivejših in najbolj čustvenih albumov o razpadu razmerja vseh časov. Z brezkompromisno iskrenostjo in ranljivostjo raziskuje številne težke in osebne teme. V album je dala celo sebe in vstopila v vsak ton vsake skladbe.

Rolling Stones

Sticky Fingers

Že ob prvem pogledu na naslovno sliko je razvidno, da gre za brezkompromisni album. Sliko si je zamislil in realiziral Andy Warhol s pomočjo svojih sodelavcev. Album vsebuje vrsto močnih skladb – verjetno je tudi najboljši album skupine do takrat – ki so dodale novo sestavino običajnim koktajlom seksa, drog in rock’n’rolla – neustavljiv blues.

Bill Withers

Just As I Am

Legenda soula je s svojim debitantskim albumom takoj pritegnila pozornost, predvsem z odlično pesmijo Ain’t No Sunshine. Ne glede na svoj glasbeni uspeh, se Bill ni želel odpovedati svojemu rednemu delu, kjer je sestavljal dele za avtomobile in letala, kar je razvidno tudi iz naslovne fotografije albuma – na njej ga lahko vidimo s škatlo za orodje.

Led Zeppelin

Led Zeppelin IV

Skupina je že pred tem albumom imela svetovno slavo. Čeprav so ji mnogi očitali, da so zgolj uporabili obsesijo, ki je vladala za njimi, da bi zaslužili čim več denarja, so Led Zeppelin s tem albumom dokazali, da niso brez razloga ena najboljših skupin na planetu! Med drugim pa sta na njem tudi uspešnici Black Dog in Stairway to Heaven.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!