fbpx

5 živil za izgubo maščobe na trebuhu: napolnite svoj krožnik s temi okusnim in zdravimi živili

Za izgubo trmaste maščobe okoli trebuha vadba ne bo dovolj!

Številne študije kažejo, da je kopičenje maščobo v trebuhu povečuje tveganje za zdravje. To še posebej velja za ljudi s prekomerno visceralno maščobo. Za razliko od podkožnega maščobnega tkiva se visceralna maščoba nahaja globoko v trebušni votlini in obdaja notranje organe. Sproži lahko različna vnetja, ki sprožijo številne bolezni, kot so razvoj diabetesa tipa 2, povišan krvni tlak, bolezni srca, nekatere oblike raka in celo zmanjšano kognitivno delovanje s staranjem.

Pomembno je omeniti, da je prekomerna visceralna maščoba tvegana tudi za ljudi, ki nimajo prekomerne telesne teže. Z drugimi besedami – tudi, če je vaš indeks telesne mase (ITM) v mejah normale, lahko kopičenje visceralne maščobe vaše zdravje postavi pod vprašaj.

Znano je, da kronični stres in slaba kakovost spanca povečujeta delež visceralne maščobe, medtem ko lahko gibanje in nekatera živila pomembno vplivajo na njeno zmanjšanje. Ena nedavnih študij je pokazala, da lahko preprosto izboljšanje kakovosti splošne prehrane zmanjša kopičenje trebušne maščobe. Raziskovalci so posebej preučili ljudi, ki so se držali mediteranske prehrane, ki je vsebovala šest glavnih sestavin – zelenjavo, sadje, polnozrnata žita, stročnice, oreške in ribe.

Izkazalo se je tudi, da nekatera posebna živila in hranila pomagajo pri izgubi maščobe na trebuhu, tukaj pa je pet živil, za katere nutricisti menijo, da bi jih vsekakor morali vključiti v svoj redni jedilnik.

Leča

Številni so mnenja, da je leča eno najboljših živil na svetu. Poleg tega, da ne vsebuje glutena, je cenovno ugodna ter okolju prijazna in vsestranska pri pripravi, pa je tudi izjemno hranljivo živilo. Polna je rastlinskih beljakovin, mineralov, vitaminov in antioksidantov.

Uporabite jo lahko kot nadomestek za meso, kot dodatek zelenjavi, krompirju ali bučkam. Lahko jo dodate k solati ali pa iz nje naredite enolončnico oziroma juho.

Leča

Avokado

Poleg vlaknin je avokado kot hrana poln antioksidantov, vitaminov in mineralov. Poleg tega vsebuje velike količine kalija, minerala, ki podpira delo srca in pomaga uravnavati krvni tlak, deluje kot naravni diuretik in tako odstranjuje odvečni natrij in telesne tekočine.

Nedavne raziskave kažejo, da lahko ta okusna hrana pomaga napasti trebušno maščobo. Študija je bila izvedena na 111 ljudeh. Ena skupina je imela vsak dan na svojem jedilniku en svež avokado. Medtem ko je druga skupina jedla enako število kalorij kot prva, vendar brez avokada. Po treh mesecih opazovanja je skupina, ki je jedla avokado vsak dan, pokazala napredek, tj. zmanjšanje visceralne maščobe na trebuhu v primerjavi z drugo skupino.

Tudi če ga ne jeste vsak dan, je dobro, da ga občasno uvrstite v svoj jedilnik. Postrežete ga lahko kot namaz, s solato ali pa ga dodate v svoj smuti in uživate v njegovih prednostih.

Divji losos

Vitamin D je pomemben za številne funkcije človeškega telesa, vključno z imunostjo, uravnavanjem kostne gostote in duševnim zdravjem. Raziskave kažejo tudi, da so nizke ravni vitamina D v krvi povezane s povečanjem skupne telesne maščobe in visceralne maščobe pri ženskah.

Malo je živil, ki so pomemben vir vitamina D, eno najboljših živil pa je zagotovo divji losos. Če pa ne marate ali ne jeste rib, pa poiščite hrano, obogateno z vitaminom D, kot je na primer mleko, ali razmislite o dodatkih vitamina D.

Losos

Polnozrnata žita

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 2.800 udeležencev, je pokazala, da je vnos polnozrnatih žit povezan s podkožno in visceralno trebušno maščobo, tj. da jo zmanjšujejo, medtem ko jo rafinirana žita, kot so beli kruh, riž in testenine povečujejo.

Namesto da se žitom izogibate, zaužijte zmerne količine polnozrnatih žit, ki ustrezajo vašim potrebam po energiji. Za zajtrk si privoščite skodelico ovsenih kosmičev, kvinojo v solati, rjavi ali divji riž pa za večerjo.

Oreški

Oreški, ki so glavna sestavina mediteranske prehrane, poleg rastlinskih beljakovin, antioksidantov, vlaknin in široke palete mineralov, vsebujejo tudi zdrave maščobe. Ena študija navaja, da so imeli ljudje, ki so dnevno pojedli nekaj enakih ali različnih oreškov, nižji krvni tlak in ITM v primerjavi z ljudmi, ki jih niso uživali.

Če niste alergični nanje, jih lahko dodate skoraj vsakemu obroku ali prigrizku. Za zajtrk lahko jeste namaz iz oreškov, lahko jih daste v svoje napitke ali solate, lahko pa jih jeste tudi same.

Mandlji

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!