fbpx

5 znakov, da sami sebi lažete o svojem razmerju

Foto: Karolina Grabowska / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi si zaslužimo razmerje, v katerem se partner do nas obnaša spoštljivo in upošteva naša čustva. Kljub temu pa se lahko zgodi, da se znajdemo v odnosu, ki je daleč od zdravega- odnosu, pri katerem partnerjeva dejanja in besede povzročijo, da pričnemo dvomiti vase. Takrat sami sebi lažemo in se prepričujemo, da je vse v redu oz. da smo sami krivi, da situacija ni taka, kot bi si želeli. Za vas smo zato pripravili 5 znakov, ki vam bodo pokazali, da sami sebi o svojem razmerju lažete.

1. Sami sebe obtožujete

V toksičnih razmerjih velikokrat pride do tega, da se ena od oseb prične kriviti za partnerjeva ravnanja, besede in izpade. Občutek ima, da si tako ravnanje zasluži– če ne bi bilo z njo in njenim obnašanjem nekaj narobe, potem partner ne bi bil takšen, kajne?
To je daleč od resnice. Zavedati se morate, da si vsak človek zasluži ljubezen in spoštovanje in da za partnerjeve žaljivke in boleče obnašanje nikakor niste krivi vi. Če veste, da se razmerje trudite in da ste do partnerja prijazni in sočutni, potem naj vam bo jasno, da ste storili dovolj. Za svoja čustva je odgovoren sam in nikakor ni pravično, da bi breme celotnega razmerja nosila le ena oseba.

Ste opazili, da občutite krivdo za partnerjeva dejanja ? Foto: Karolina Grabowska / Pexels

2. Iščete izgovore

Ali konstantno iščete razloge in izgovore za partnerjeva ravnanja? Si govorite, da je bil do vas nesramen, ker je imel pač slab dan in je do vas strog zato, ker je tak tudi do sebe? To kaže na dejstvo, da si v razmerju lažete.
Normalno je, da poskušate partnerja razumeti in sprejeti. Vsakemu se lahko zgodi, da kdaj ni najboljše volje in da med prepirom reče nekaj, s čimer drugega nehote prizadene. Vendar pa je nekaj popolnoma drugega, če se taka ravnanja ponavljajo in se partner ne trudi, da bi jih spremenil. Enako velja, če se obnaša, kot da vaša čustva niso pomembna- vse to kaže, da nikakor ne gre za zdravo razmerje.

3. Govorite si, da pretiravate

Zavedati se morate, da so vaša čustva vredna točno toliko kot partnerjeva. Če vas njegove besede ali ravnanja prizadenejo, imate vso pravico, da to izrazite in da se skupaj lotita pogovora, kako doseči, da do podobnih situacij v razmerju ne bo več prihajalo.
Če si konstantno govorite, da ste preveč občutljivi in da pretiravate, je to znak za skrb. Zapomniti si morate, da vas bo v zdravem razmerju partner pripravljen poslušati in se potruditi, da bi se počutili čim bolje.

V zdravem razmerju so čustva obeh partnerjev enako pomembna Foto: Jonathan Borba / Pexels

4. Prijateljem predstavljate drugačno sliko

Ali svoje bližnje konstantno prepričujete, da je vaše razmerje srečno in zdravo? Da, seveda vam ni treba prijateljicam razlagati o vsakem majhnem prepiru, vendar pa je nekaj povsem drugega, če jim predstavljate sliko, popolnoma drugačno od resničnosti. Če imate občutek, da bi vaša iskrenost povzročila, da bi vas bližnji začeli prepričevati, da razmerje zapustite, je to zelo slab znak.
Ne pozabite: vredni ste zveze, o kateri vas ne bo sram spregovoriti.

5. Dvomite v svoje spomine

Razmerje s toksičnim partnerjem vas lahko pripravi do tega, da pričnete dvomiti ne le vase, ampak tudi v lastne spomine. Do tega pride, če vas partner redno prepričuje, da vajin prepir ni bil tako hud, da ste vi tisti, ki ste ravnali narobe, da ste nekaj pozabili… Takrat je pomembno, da se potrudite, da boste imeli sami sebe radi in da se spomnite, da lahko sami sebi zaupate.
Odhod iz toksičnega razmerja ni najlažji, vendar pa morate vedeti, da si zaslužite veliko več. Oseba, ki vas bo imela zares rada, nikakor ne bo želela, da bi se počutili neumne in vase dvomili.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.