fbpx

5 znakov, da se v razmerju obnašate kot mama in ne kot partnerka

Ste njegova partnerka ali mama?

Foto: Logan Weaver/Unsplash

Ste v odnosu preveč pokroviteljski? Vas preveč skrbi za partnerja? Prekrivate njegove napake in jih pometate pod preprogo?

Normalno je, da želite skrbeti za svojega partnerja, vendar obstaja tanka meja med skrbjo za partnerja in tem, kar je podobno skrbi za otroka.

Poglejmo si pet znakov, ki kažejo na to, da se v odnosu vedete kot mama in ne kot partnerka.

1. Prepiri ne pripeljejo do rešitve

Prepiri so sestavni del vsakega razmerja, a pomembno je, da jih rešujete na konstruktivni način in da privedejo do pozitivnega rezultata. Če se končajo neuspešno, boste občutili le jezo in bes. Spomnite se, kakšni so bili vaši prepiri s starši v otroštvu ali v najstniških letih. Vaši prepiri s partnerjem bi morali biti v nasprotju s tem, saj sta tudi vajini vlogi drugačni. V razmerju sta enakovredna partnerja.

2. Čistite za njim

Ga ves čas opazujete, kaj počne, in čistite za njim? Prenehajte! Naj gre za drobtine hrane, ki mu padejo na mizo, ali kup oblačil, ki ga je odvrgel na tla: partner se mora zavedati, da je on tisti, ki mora pospraviti za seboj.

Ste njegova partnerka ali mama?
Foto: Gantas Vaiciulenas/Unsplash

3. Ustvarjanje izgovorov in opravičil zanj

Običajno želite videti svojega partnerja v najboljši luči in branite njegove odločitve. Toda nenehna potreba po izgovorih in opravičevanju slabega vedenja, ki se dogaja že precej časa, ne bo izboljšala vašega odnosa. V partnerskem odnosu ni potrebe po materinski zaščiti, ampak po spodbujanju partnerja, da prevzame odgovornost za svoje vedenje.

4. Ga nadzorujete

Obstajajo osebe, ki imajo v sebi močno izraženo težnjo po nadzoru. V partnerstvu takšen nadzor kaže na to, da partnerju ne zaupate. Zaupajte mu svoje težave z nadzorom in mu dovolite, da tudi on sprejme nekatere odločitve. Če mu tega ne boste dovolili, bo to slabo vplivalo na vaše razmerje.

5. Se nenehno pritožujete

Nihče ne mara nenehnega pritoževanja, še posebej ne oseba, ki ga mora poslušati. Potrebna je konstruktivna komunikacija, pa tudi če je ob vas oseba, ki se obnaša kot otrok. Sta odrasli osebi, zato se potrudita in se obnašajta temu primerno.

Ne dovolite, da se nekdo, pa čeprav je to partner, ki ga imate radi, do vas obnaša na način, ki vam ni prijeten.

Vedno obstaja rešitev: ne razhod, ampak iskrena komunikacija!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!