Mercedes Benz EQS: kralj novega sveta

Mercedes Benz EQS

9 let potem ko je Telsa predstavila svoj model S in pokazala kako naj izgleda premijski razred električne prihodnosti v igro vstopa znamka, ki je na področju luksuza od nekdaj predstavljajla tisto nekaj po čemer so se zgledovali vsi. Mercedes-benz je predstavil električni razred S, oziroma prihodnost.

Mercedes Benz EQS želi bit v vseh pogledih v superlativih. Njegov električni doseg tako znaša kar 770 kilometrov po standardu WLTP. Kar predstavlja ekvivalent dosega nekaj čez 640 kilometrov v “realnem” življenju. S tem podatkom pa je najboljši med vsemi električnimi vozili na trgu. Seveda pa se tu superlativi ne končajo. Oblikovalci so stavili na izjemno aerodinamiko, kakopak pomembna pri električnih vozilih in dosegli neverjeten koeficient zračnega upora, ki znaša le 0.20 cw in tako predstavlja rekord med vsemi produkcijskimi vozili. Tudi pri številkah pospeška ne bo veliko zaostajal za Teslo. Tako bo model z oznako EQS 580 4MATIC zmogel nekje 516 konjskih moči in kar 823 Nm navora. To pa bo te veliki nemški limuzini omogočilo pospeške do 100 km/h v le 4 sekundah. Seveda ga boste ob priganjanju hitro izpraznili. A nič zato! Saj ga boste polnili ekspresno hitro. Torej v 35 minutah od 10 do 80 odstotkov s polnilnico 110-kW DC.

Pogled v prihodnost

EQS v resnici v prihodnosti nadomešča razred S s klasičnim motorjem za izgorevanje in napoveduje nov oblikovni slog vozil prihajajočega obdobja. Tako predstavlja velik odmik od drugih izdelkov EQ in stavi na edinstvenost sloga oblikovanja, ki ga znamo videti v prihodnosti. Velika nemška limuzina je zgrajena po lastni povsem električni arhitekturi, brez omejitev tradicionalnega spredaj nameščenega motorja.

Priznati je potrebno, da je izjemno skladen in že danes zazrt v prihodnost. Zanimiv oblikovni dodatek je možnost dvobarvne karoserije, ki bo vozilu poudarila oblikovno dinamiko, ki se močno izraža v krajšem motornem pokrovu in enovitem loku avtomobila, ki močno spominja na cupe obliko. Cel avtomobil pa na nek način deluje konzervativno – futurističen in všečen tipičnim Mercedes-Benz kupcem. Seveda tudi tistim iz daljnega vzhoda, kjer se bo tovrstnih limuzin tudi največ prodalo.

S razred pa je vselej predstavil tudi tehnološko zakladnico, ki je vselej naznanjala realnost prihodnosti. Tudi zato no EQS stavi močno na pripomočke za pomoč vozniku pri vožnji ter seveda vse bolj avtonomno vožnjo. Kokpit novega zastavonoše krasi MBUX platforma z argumentirano realnostjo, ki se projicira tudi na vetrobransko steklo. V znamenju novih tehnologij pa je v EQS celo zrak, ki ga filtrirajo HEPA filtri.

In cena. Mercedes Benz bo svojo videnje prihodnosti ponujal po primerljivih cenah kot sama neposredna konkurenca – Porsche Taycan in Tesla Model S Plaid. Tako se cene začnejo pri 120.000 evrih in končajo tam kjer so meje naše domišlije. Visoko torej.

Dodatne Informacije

mercedes-benz-si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10+ izjemno znanih filmskih igralcev, ki so umrli med snemanjem filma