fbpx

6 korakov, kako prevzeti kontrolo nad svojim življenjem

Foto: imdb
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi smo se že srečali z občutkom, da gre življenje mimo nas in da se znova in znova znajdemo v neželenih in nepričakovanih situacijah. Zato je pomembno, da se zavestno odločimo, da bomo nad svojim življenjem prevzeli kontrolo in sami določili, kako točno bo potekalo. Za vas smo pripravili 6 korakov, kako prevzeti kontrolo nad svojim življenjem in tako uresničiti svoje cilje in želje.

1. Prepoznajte svoje cilje in ustvarite strategijo

Povsem normalno je, da se včasih počutite nekoliko izgubljene, pa vendar je nujno, da se vsaj približno zavedate, kdo ste in kaj si želite. Če vam to ne bo jasno, vam bo cilje težko uresničiti: ne boste namreč vedeli, kako sploh izgledajo.
Zato vam predlagamo, da si vzamete nekaj časa in pri sebi razmislite, katere vrednote so za vas najpomembnejše in kako boste k njim vsakodnevno stremeli. Prav tako določite, kakšni so vaši cilji: tako na osebnem kot tudi na kariernem področju. Zatem sami ali s pomočjo prijateljev, partnerja… določite strategijo, ki vam bo pomagala, da jih čimprej dosežete.

Pomembno je, da imate jasen načrt Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

2. Znebite se napačnih prepričanj

Včasih nam je cilje težko doseči, ker globoko v sebi ne verjamemo, da bi nam to lahko uspelo. Ne le, da lahko to vodi k ravnanjem, s katerimi sami sebe sabotiramo, pač pa nas lahko tudi odvrne od tega, da bi se lotili težjih izzivov, npr. da bi sprejeli službo, ki bi od nas zahtevala več.
Zato je pomembno, da prepoznate, katera prepričanja vas držijo nazaj- le tako se jih boste namreč znebili. Mnogi spoznajo, da njihova negativni občutki izhajajo iz otroštva: če to drži tudi za vas, nanje poglejte iz realističnega kota: žaljive besede, ki ste jih slišali kot otrok, nimajo popolnoma nobene povezave z vami.

3. Za svoja dejanja prevzemite odgovornost

Da bi lahko zares držali vajeti svojega življenja, se morate naučiti prevzeti odgovornost. To ne pomeni, da razvijate negativne občutke do sebe, če se vam določen izziv ne posreči, pač pa da ste sposobni negativna ravnanja prepoznati in izboljšati. Ne pozabite, le preko napak lahko napredujemo in prvi korak leži v tem, da si jih znamo priznati.
Odgovornost pomeni, da se od časa do časa ozremo na svoje življenje in premislimo, na katerih področjih bi lahko svoja dejanja izboljšali in kako do tega priti.

Ne bojte se pogovorov o tem, kaj lahko izboljšate Foto: Ketut Subiyanto / Pexels

4. Vzemite si čas za počitek

Občutek, da nad svojim življenjem izgubljamo kontrolo, lahko izhaja iz utrujenosti in izgorelosti. Velikokrat v težnji po uspehu pozabimo, da naše telo nujno potrebuje počitek in da ni razloga, da bi se zaradi tega počutili krive.
Poleg urejene spalne rutine je zelo pomemben tudi mentalni počitek: le-tega boste najlažje dosegli preko meditacije, rekreacije, ustvarjanja, izletov

5. Do sebe bodite ljubeči

Do uspeha in kontrole nad lastnim življenjem boste najhitreje prišli s samozavestjo: in zanjo je potrebno, da do sebe občutite ljubezen. Predlagamo, da vsak dan začnete z nekaj afirmacijami, pri katerih boste našteli stvari, ki so vam na vaši osebnosti in izgledu najbolj všeč. Nato se tekom dneva poskusite ustaviti vsakič, ko se srečate z negativnimi mislimi in jih nadomestiti s pozitivnimi.
Pra tako je pomembno, da se ne primerjate z drugimi: ne pozabite, da se časovnica od človeka do človeka razlikuje in da uspeh drugih nikakor ne pomeni vašega poraza. Ne smete pozabiti tudi na to, da sami vidite le delček življenj drugih in da nihče ne doživlja le srečnih trenutkov.

Nase nikar ne glejte z negativnimi občutki Foto: Ivan Oboleninov / Pexels

6. Bodite čim bolj organizirani

Izguba kontrole je marsikdaj plod pomanjkanja organizacije: če se hkrati lotevate kopice izzivov in ves čas tekmujete s časom, to kaže, da morate nekaj spremeniti. Veliko lažje vam bo, če si na začetku vsakega dneva, tedna in meseca določite, kaj so vaši cilji, katere naloge so najpomembnejše in do kdaj morate z določeno stvarjo zaključiti.
Ne le, da boste tako imeli veliko boljšo predstavo nad svojim urnikom, pač pa se boste zmagovalno počutili vsakič, ko boste z določeno nalogo zaključili in to v zvezku oz. na telefonu označili.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!