fbpx

7 nasvetov za vzpostavitev produktivnega učnega prostora za otroka v vašem domu

Kako otroku pripraviti delovno okolje za uspešno učenje?!

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Začelo se je šolsko leto in vsak otrok doma potrebuje primerno učno okolje. Tu je nekaj praktičnih predlogov, ki vam bodo pomagali pri vzpostavitvi učnega prostora doma, kjer se bo vaš otrok učil, opravljal domače naloge. Torej kako pripraviti otroku delovno okolje za uspešno učenje!

Ne veste kako otroku pripraviti delovno okolje za uspešno učenje! To je nekaj izjemno simpatičnih in enostavnih nasvetov s katerimi boste res hitro vzpostavili pravilen prostor.

Izberite primeren prostor

Če ima otrok raje tišino, je dobra izbira prosta soba ali njegova soba. Če ga ne moti hrup v ozadju ali ga celo stimulita, razmislite o izbiri mesta v kuhinji ali v bližini pisarne, če delate od doma. Če je na voljo več možnosti, lahko vaš otrok preizkusi vsako od njih, da ugotovi, katera mu najbolj ustreza.

Odpravite motnje

Otroka prosite, naj med učenjem izklopi telefon in družabne medije. V kolikor je v skupnem prostoru, izklopite tudi televizor in vse moteče elemente, ki bi lahko motili njegovo koncentracijo.

Naj bo udobno – vendar ne preveč udobno

Izberite stol, v katerem lahko vaš otrok dolgo časa udobno sedi in poskrbite, da bo imel mizo ali drugo ravno površino, na kateri bodo nameščene njegove knjige, prenosni računalnik in drugi pripomočki za učenje. Postelja kot učni prostor ni priporočljiva, saj vašemu otroku povzroči padec koncentracije, saj je ta prostor namenjen spanju.

Poskrbite, da bo učni prostor dobro osvetljen

To lahko vključuje naravno svetlobo skozi oktna ali svetlobo iz svetilk.

Šolski predmeti na dostopnem mestu

Naj bodo vse otrokove potrebščine – na primer svinčniki, papir, kalkulatorji – zlahka dostopni v njihovem učnem prostoru. Spodbujajte svojega otroka, da bo njegov prostor organiziran in brez nereda. Morda ga lahko spodbudite z majhnimi tedenskimi nagradami, če bo prostor uspešno vzdrževal čist.

Prilagodite učni prostor njemu

Spodbujajte svojega otroka, da prilagodi svoj učni prostor tako, da mu doda okraske, umetnine ali karkoli drugega, kar mu bo pomagalo ostati motiviran in navdihnjen.

Če je mogoče, je treba učni prostor uporabiti le za učenje in opravljanje domačih nalog. Če to ni mogoče in boste uporabljali skupni ali večnamenski prostor, naredite vse, da boste prostor organizirali tako, da bo otrok vedel, da je takrat čas za učenje.

Če imate več otrok in imate omejen prostor, poskusite uporabite skupni prostor tako, da vsakemu otroku določite urnik uporabe prostora. Vsakemu otroku lahko pripravite tudi škatlo, da lahko organizira in v njem hrani svoje učno gradivo.

Ko vzpostavite učni prostor za svojega otroka, je čas, da z njim sodelujete pri določanju ciljev za šolsko leto in oblikujete tedenski in dnevni urnik, kako bo prostor uporabljal in kdaj bo opravljal šolske obveznosti. V urnik obvezno vključite čas za odmore, obroke in telesno aktivnost. Bodite radodarni s številom kratkih odmorov v času učenja, zlasti pri mlajših učencih.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!