8+ ključnih vprašanj, ki bodo razkrila, ali ste v srečni in zdravi zvezi

Foto: Davids Kokainis
Zadnjič posodobljeno: :

Čeprav se bodo terapevti partnerskih težav lotili na svoj način ter glede na klinično sliko in osebnosti para, pa obstaja nekaj osnovnih vprašanj, ki so vam lahko vedno v pomoč pri oceni stanja vaše zveze. To je pomembno, saj lahko sicer živite v nesrečnem odnosu.

Razmišljanje o teh vprašanjih vam lahko pomaga razjasniti in ovrednotiti vaš odnos, poroča Psychology Today. To so vprašanja, ki jih zastavite samemu sebi, da pridete do notranjih zaključkov in do odgovora na vprašanje, ali je vaša veza srečna in ali temelji na zdravi osnovi.

Poglejmo vprašanja, na katera si moramo odgovoriti.

1. Splošno stanje: Ste srečni, depresivni, zadovoljni ali zaskrbljeni?

Kakšna je vaša čustvena kondicija v vašem odnosu? Kakšen je za vas popolnoma običajen dan? Ste slučajno depresivni? Depresija je velikokrat znak težav v odnosu.

2. Varnost: Ali se počutite varno in ali lahko poveste prav vse, kar vam pride na misel?

Verjetno bi to moralo biti vprašanje št. 1, ker je v mnogih pogledih najpomembnejši element vsakega odnosa. Se počutite dovolj varne, da poveste vse, kar mislite, ali nekatere stvari obdržati zase? Ali zadržujete svoja čustva zase in ali sami sebe krivite za težave, namesto da bi jih doživljali kot rezultat reakcij vašega partnerja?

3. Prepiranje: Ali ga lahko zajezite, da ne bi povzročili čustvenih ali fizičnih težav?

via GIPHY

Ali lahko ugotovite, kdaj se “argumenti” in prepiranje spremenijo v boj za oblast, kdo dobi zadnjo besedo, kdo ima prav? Občasni prepiri so čisto v redu in v odnosu zdravi. Gre za povzročeni stres in njegov nivo pri reševanju težav, ki ne sme biti pretiran. Toda večje vprašanje je čustvena regulacija – sposobnost obvladovanja močnih občutkov, sposobnost zavedanja, da določeni prepiri ne vodijo nikamor.

4. Odpravljanje težav: Ali lahko zadeve zaključite in se na njih ne vračate več?

Izogibanje težavam nikoli ni dober recept za uspešen odnos. Kot tudi ni kuhanje mule, nato pa vrnitev v normalno življenje kot, da se ni nič zgodilo. Ali stvari večkrat “pometete” pod preprogo?

5. Kompromisi: Ali lahko dosežete medsebojne kompromise?

Se lahko pri večini stvari strinjata? Lahko dosežeta medsebojne kompromise relativno enostavno?

6. Dobri proti slabim: Ali je dovolj dobrih trenutkov za premagovanje slabih?

via GIPHY

Tu gre za izkušnje. V odnosih obstajajo dobri in slabi trenutki. Če je tistih boljših več, to lahko pomeni, da boste iz njih črpali moč za premagovanje slabih.

7. Timsko delo: Imate občutek, da oba dobro sodelujeta kot ekipa, da oba skrbita za srečo drug drugega?

Sta dober tim? Si znata brez besed pomagati? Sodelujeta kot ekipa ali gledata vsak na svoje koristi?

8. Veliko vprašanje: Ali čutite, da ste lahko svoji, se počutite ljubljene in podprte pri življenjskih odločitvah?

Ohranjanje individualne osebnosti je pomembno, tako kot je pomembna podpora partnerja pri vaših življenjskih odločitvah. To je eno večjih vprašanj v odnosih.

9. Obdrži ali spremeni: Ali bi na splošno želeli ohraniti odnos in življenje, ki prihaja s tem odnosom, ali ne? Kaj bi spremenil?

Si predstavljate prihodnost s to osebo? To je mogoče najbolj ključno vprašanje!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tako se občuti ljubezen, ko si s pravo osebo