8 razlogov, zakaj nikoli ne bi smeli v posteljo z mokrimi lasmi

Foto: Chema / Unsplash

Si pogosto tik pred spanjem umijete lase, si jih po tem morda, kar takoj zavijete v brisačo, in se odpravite v posteljo? Nikar. Mokri lasje in ležanje v postelji nista najboljša kombinacija. Zakaj?

Sušenje las je lahko zelo nadležno in dolgotrajno opravilo, sploh, če imate zelo dolge lase. Vas večkrat zamika, da bi se samo oprhali, oblekli v pižamo in odšli v posteljo. Vemo, da spanje z mokrimi lasmi ni najboljša rešitev, a včasih si želimo le prihraniti čas ali pa si las ne želimo poškodovati s sušilcem za lase.

Obstaja pa 8 dobrih razlogov, zakaj nikoli ne smete odiditi v posteljo z mokrimi lasmi.

1. Hipotermija

Če je v sobi prepih ali ponoči temperatura pade, boste verjetno imeli slabši spanec kot običajno.

2. Padec imunskega sistema

Poleg nelagodja lahko podhladitev oslabi tudi imunski sistem telesa. Kljub trditvi, da lahko prehlad prinese le virus, obstajajo dokazi, da k temu lahko prispeva visoka vlažnost v kombinaciji z nizkimi temperaturami. Zakaj? Ker hlajenje telesa zoži krvne žile, ki nosijo bele krvne celice, ki se morajo boriti proti okužbam. Posledično je naravna obrambna sposobnost telesa oslabljena in verjetnejše je, da bo človek zbolel.

3. Bakterije

Kombinacija toplote in vlage ustvarja idealne pogoje za hitro rast bakterij. Predstavljajte si, koliko bakterij se bo pojavilo na vaši blazini, medtem ko boste spali z mokrimi lasmi. Nekatere bakterije celo vstopijo v notranjost blazine.

4. Glavobol

Rast bakterij posledično vodi do povečanega krvnega obtoka, ker se jih bo telo na kakršenkoli način poskušalo znebiti. To bo povzročilo zvišanje pritiska in posledično glavobol.

Poskrbite za svoje mokre lase preden odidete spat. Foto: Spencer Davis / Unsplash

5. Prhljaj

Spanje z mokrimi lasmi lasišču odvzame naravno lipidno pregrado, ki se skupaj z odvečno vlago vpije v posteljnino in blazino. Pomanjkanje zaščitne plasti na koži v kombinaciji s povečano rastjo bakterij in razvojem glivic ustvarja prhljaj.

6. Lomljenje las

Mokri lasje so občutljivi na kakršenkoli vpliv, postanejo zelo šibki in krhki. Zato se ne smejo česati, dokler se ne posušijo, in iz istega razloga ne smete spati z mokrimi lasmi. Med spanjem se pogosto obrnemo in trenje, ki se pojavi v tem trenutku, prekine strukturo las ali jih resno poškoduje. Mokri lasje, vezani v kito ali čop, dajo enak rezultat.

7. Težave z videzom las

Spanje z mokrimi lasmi pogosto pomeni, da boste imeli zjutraj na glavi zmešnjavo. Frizura se je po svoje oblikovala med spanjem. Mokri lasje se zvijejo in postopoma posušijo ter ostanejo fiksni v tem položaju. Zelo pogosto se zna zgoditi, da si boste morali zjutraj lase ponovno zmočiti in posušiti.

8. Suhi lasje

Poleg vlage blazina vpije tudi naravno olje, ki znotraj in zunaj naših las ter jih ščiti pred različnimi vplivi. Poleg zaščite jim daje tudi lesk in vlago. Zaradi tega so lasje videti dolgočasno, suhi in brez življenja. Iz istega razloga mnogi priporočajo spanje ne na bombažnih blazinah ( ker imajo dobro vplivnost), temveč na svilenih.

Če je le mogoče si lase posušite pred odidete spat, hvaležni vam bodo, kakor tudi vaše telo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!