fbpx

8 stopenj strupenega odnosa: ali se to dogaja tudi vam

Foto: Max / Unsplash

Brez pomisleka vam lažejo v obraz in ničesar ne morete storiti. V resnici so laži njihova resnica. In jim verjamete. Ker ne zvenijo, kakor da lažejo. Vse zveni popolno.

Ustvarijo svoja dejstva in resnico. Živijo po svojih iluzijah. Na njihovo srečo se zdi, da drugi ljudje cenijo njihove atribute, tako da lahko živijo v svojem svetu iluzij za vedno. Ko ljubite nekoga, ki ljubi samo sebe je to uničujoče.

Kako veste, kdaj bo prišlo do takšnega odnosa? Predstavljajte si, koliko bolečine bi lahko preprečili, če bi znake prepoznali prej.

1. stopnja: Pritisk, da se zavežete

Ko se razmerje začne, ne morete verjeti svoji sreči. Vsa negotovost, ki ste jo imeli, izgine. Končno ste našli nekoga, ki si zveze želi tako močno kot vi. Nekoga, ki ne igra iger, ki pokliče, ko pravi, da bo, in vas želi videti čim pogosteje. Morda že omenjajo dolgoročne stvareh, kot so skupne počitnice, poroka, selitev.

Vse postaja nekoliko preveč intenzivno. 90% svojega časa preživite v stiku s svojim novim partnerjem.

Ne želite prizadeti njihovih občutkov, da bi jim razložili, da se vse premika prehitro in da ne morete biti ves dan v stalnem stiku z njimi. Želite, da gredo stvari počasi, dokler niste prepričani, da je to to.

Če nekdo nenehno pritiska na vas, da greste hitreje in se ob tem počutite neudobno, je vredno razmisliti, zakaj je temu tako.

2. stopnja: Nekaj ​​se preprosto ne zdi ok

Strupenih ljudje so večinoma inteligentni in zelo karizmatični. Kljub temu, da je vse popolno, ko ste v zvezi z njimi, se zdi, da nekaj ni v redu. In to ni posledica težav med vami.

Včasih se ob novih odnosih odprejo stare rane, in je težko ugotoviti, ali vas intuicija opozarja na resnično težavo. Če želite na tej točki izstopiti iz zveze, je odvisno od vas. Ne dovolite, da bi kdo pritiskal, da ostanete.

Če želite ostati, naj gredo stvari v vašem tempu in počakajte, da vidite, ali se še bodo pojavili takšni občutki. Če se to zgodi, bi morali na tej točki verjetno prisluhniti svoji intuiciji in oditi.

3. stopnja: Nenadna sprememba vašega partnerja

Ko ste jim končno začeli verjeti, boste začeli opažati spremembo v njihovem vedenju. Zdijo se hladnejši, manj zainteresirani. Telefonski klici, sporočila in telesna naklonjenost se bodo verjetno znatno zmanjšali in jih bodo začeti nadomeščati z nečim bolj negativnim.

Nekaj se je spremenilo. Postal je hladen. Nedostopen. Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash

Morda je to negativen komentar, preoblečen v šalo, ali kritika za nekaj, kar ste storili ali niste storili. Ne boste si priznali, da je to resnično mislil, da bi vas prizadel.

4. stopnja: Zmeda

Spremenil se je. Ne morete verjeti, da je iz tako obzirne osebe, postali tako hladen in nezainteresiran. Zmedeni ste glede negativnih stvari in hrepenite po pozitivnih. Mislili ste, da je popoln partner, in boste hrepeneli po njegovih objemih in pohvali. Redko vam bo namenil svojo naklonjenost.

Ničesar niste storili narobe, niste vi krivi, da so se spremenili iz ene osebe v drugo. V normalnem razmerju bi vaš partner komuniciral z vami in mirno razpravljal o morebitnih težavah. V nezdravih odnosih se to ne zgodi, zato se lahko na tej stopnji zdi, da ste nori.

Rezultat je nekaj, kar se imenuje kognitivna disonanca, kjer skušate mrzlično uskladiti dve zelo različici resničnosti, ki jo doživljate. Tisto, kjer ste spoznali čudovito osebo, s katero vidite prihodnost, in drugo, kjer se počutite neprijetno in se vam zdi, da izgubljate sebe.

Intuicija v vas kriči, da je nekaj narobe. In ji ne verjamete! Saj je on popoln, kako lahko dvomite o njem.

5. stopnja: Počutite se nori

Doslej ste verjetno že doživeli žaljivke, grde komentarje, za katere vam še vedno pravijo, da so šale. A na žalost niso, so preveč boleče. Počutite se, kot da je oseba, ki je pred kratkim častila tla, po katerih ste hodili, pokopana pod to novo, hladnejšo različico. In seveda poskušate o tem govoriti z njimi.

Morda vam uspe ohraniti zbranost. Morda ste tako razburjeni in jočete. Kakorkoli, to kar dobite nazaj, vas niti malo ne pomirja, ampak vse skupaj še dodatno poslabša vaš splošni občutek norosti.

Njegov odziv je lahko brezbrižnost ali celo posmeh. Ali še huje umirjen protinapad, ki kaže, da ste za to spremembo vedenja krivi vi. Morda vas bodo obtožili, da ste psihopat, in povedali, da je to vse v vaši glavi.

Zmedeni ste. V mislih si rišete ene do druge različice dogodkov in se počutite, kot da ste morda res vi krivi za vse. Morda se jim boste celo opravičili in rekli, da se boste spremenili.

Še vedno ste zaljubljeni v svojega partnerja in njihovo odobravanje vam pomenili veliko. Vendar se vam kljub temu zdi, da vajin odnos dobesedno sesa življenje iz vas.

6. stopnja: Ignoranca

Včasih je posledica tega, če se poskušate z nekom pogovoriti ali deliti svoje občutke, njihovo ignoriranje. Čeprav se vam zdi, da ste edina oseba, ki se ji je to zgodilo, je to pravzaprav zelo pogosta tehnika, ki jo uporabljajo ljudje, da kaznujejo in izvajajo nadzor nad drugimi.

Ko prvič spoznate, da vas partner ignorira, ste presenečeni. Dnevi in ​​včasih tedni, ki sledijo, pa so absolutno mučenje. Če to primerjate z začetkom vajine zveze, kjer vam je partner nenehno pošiljal sporočila in vas klical, je to zelo nerazumljivo.

Ste popolnoma zbegani, saj ne veste, ali se še bodo kdaj oglasili. Morda se boste večkrat poskušali povezati z njimi ali pa boste samo upali, da vam bodo oprostili in kmalu stopili v stik z vami. Krivdo boste iskali v sebi.

7. stopnja: Začarani krog

Toksičnih odnosov je lahko konec tako hitro, kot so se začeli. Morda boste prenehali vzpostavljati stik s partnerjem in sprejeli, da je zveze konec, čeprav vam to uradno ni povedano.

Njegov molk me ubija! Foto: Bruno Van Der Kraan / Unsplash

Nadaljujte življenje, čeprav ste razburjeni. Pojdite v družbo, delajte, telovadite, karkoli, da se zamotite. In kmalu boste na družbenih omrežjih dobili od njih kakšen všeček ali morda celo klic. In spet boste na prvem mestu. Dejali vam bodo, da ne morejo živeti brez vas! Preplavilo vas je olajšanje, vendar je na tej stopnji potrebno biti previden, saj vas v nekaterih primerih ni pogrešal, ampak si želi le napolniti svoj ego.

8. stopnja: Konec

Zaradi nezdravih odnosov se na splošno počutite nelagodno, bodisi zato, ker si vas partner preveč želi, bodisi zato, ker vas ignorira. Vmesne poti ni.

Faza zaključkov. Kritike in neprimerni komentarji se bodo znova začeli.

V zdravih odnosih obe strani prepoznata pomanjkljivosti in sprejemata, da nihče ni popoln. Pri nezdravih je običajno nekdo postavljen na piedestal. Ko jih ne obožujete več, vas zavržejo.

Občutili boste olajšanje. Kakorkoli, zdaj ste lahko mirni. Svobodni ste.

9. stopnja: Okrevanje

To ni običajen razhod, ker pogosto ni zaključka. Preden lahko filozofirate in objokujete izgubo nekoga, morate poskusiti razumeti, kaj – in koga – ste izgubili. Zakaj se počutite kot senca sebe? Ste vi krivi, da se je končalo? Ste si vse izmislili?

Strupenim ljudem primanjkuje sestavine, ki jo vsi potrebujemo za normalno skrb in ljubezen – empatije. Kar pomeni, da niso sposobni prevzeti odgovornosti za stvari, na katerih morajo delati.

V vašem primeru ste se verjetno opravičili za vlogo, ki ste jo imeli pri neuspehu odnosa, in naredili vse, da bi ugodili osebi, ki ste jo imeli radi, in stvari spravili na pravo pot.

Se počutite neumni in naivni, da ste potrebovali toliko časa, da ste opazili znake, da je bila vaša zveza nezdrava?

Karkoli čutite, vedite, da to ni vaša krivda. Strupeni ljudje so lahko zelo inteligentni in mnogi iščejo partnerje, ki jih skrbi za druge, empate.

Normalno je, da kljub vsemu še vedno ljubite in pogrešate to osebo. Poskusite to ljubezen obrniti vase! Naučite se imeti radi – sebe!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!