fbpx

8 trikov, kako pretentati možgane, da si ne zaželijo “junk food”

Foto: envato

Če nezdrava hrana sabotira vaša prizadevanja za izgubo teže, potem vam ti načini lahko pridejo še kako prav.

Nezdrava hrana je mamljiva, tudi zavoljo idealnih količin soli, sladkorja, maščob in drugih vsebnosti. Vse z namenom, da si jo želimo še več. A dejstvo je, da manj nezdrave hrane kot pojemo, manj si jo želimo. Preizkusite naslednje nasvete, ki vam bodo v morda v pomoč, da se izognete nezdravi hrani.

#1 Sladkor v 101 obliki

Preglejte oznake na živilu in preverite, če vsebuje sladkor, le pod drugim imenom. Bodite pozorni na izraze kot so fruktoza, sirup iz rjavega riža, trsni sok, med, agavin nektar itd.

Foto: Unsplash/Food Photograher Jennifer Pallian

#2 Izognite se barvitim krožnikom

Študija iz leta 2018 je pokazala, da so ljudje pojedli več testenin in popili več gaziranih pijač, če so jih zaužili z rdečega ali črnega krožnika, namesto z belega. Če želite na splošno pojesti manj, izberite bel krožnik in poiščite barve mavrice v svežem sadju in zelenjavi.

#3 Prekinite svojo rutino

Če se do avtomata s prigrizki vedno odpravite ob 10.00, prekinite to tradicijo in se namesto tega sprehodite po pisarni. Študija iz leta 2015, v kateri je sodelovalo 48 ljudi, je pokazala, da 15-minutni sprehod začasno zmanjša željo po visokokaloričnih, sladkih prigrizkih.

Foto: Unsplash/Nathan Dumlao

#4 Daleč od oči, daleč od srca

Premaknite nezdravo hrano dlje stran, tako da boste morali, če si jo želite, vstati, se sprehoditi po stopnicah in si jo postreči. Raziskava, objavljena v PLoS ONE leta 2017, je pokazala, da je večja verjetnost, da si bodo ljudje postregli s krekerji in čokolado, ki so postavljeni na dosegu roke, v primerjavi s tistimi, ki so postavljeni 20 metrov stran.

#5 Imejte zdrave stvari pri roki

Zdravo hrano, shranjujte na dosegu roke. Pri nezdravih prigrizkih je običajno precej enostavno, le odprete vrečko. Če pa bi v hladilniku imeli ves čas narezano rdelo papriko, bi bila prav tako lahko mamljiva. Sploh ob spremljavi humusa in oreščkov. Študija v reviji Health Education & Behavior je pokazala, da so imeli ljudje, ki so na kuhinjskem pultu hranili samo sadje, nižji indeks telesne mase (ITM) kot tisti, ki so sladkarije hranili na vidnem mestu v hiši.

Foto: Unsplash/Christina Rumpf

#6 Spoznajte svoja sprožilna živila

Ne glede na to, ali ste sladkosnedi in obožujete čokolado ali pa so vaša šibka točka slani prigrizki, pomembno je, da prepoznate živila, ki vas zapeljejo na stranpota. Ko pridete do tega spoznanja, bodite pri nakupovanju živil pozorni, katere položite v voziček.

#7 Hrano dobro prežvečite

Če boste hrano dobro prežvečili, boste zaužili količinsko manj. To je dokazala tudi študija objavljena v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Naslednjič, ko si tako privoščite prigrizek, žvečite počasi in zavestno. Počakajte, da dokončate en grižljaj in šele nato zaužijete naslednjega.

Foto: Unsplash/Nathana Reboucas

#8 Postopoma zmanjšajte vnos nezdrave hrane

Začnite zmanjševati količino nezdrave hrane postopoma. Ne kar čez noč. Če si vsak dan privoščite polovico čokolade, to postopoma zmanjšujte in na koncu boste pristali na eni sami vrstici.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.