fbpx

Ajurveda: 5 ritualov ajurverdske medicine, ki jih lahko opravite sami doma

Kako doma poskrbeti za samozdravljenje

Foto: envato

Vse bolj in bolj nam postaja jasno, kako zelo pomembno je naše zdravje - tako fizično, kot tudi psihično. Da ga ohranimo, moramo svoje telo in um imeti radi in zanju skrbeti vsakodnevno. In eden od načinov, kako lahko to storite v udobju svojega doma, je prek ajurverdske medicine- sistema zdravljenja, ki izvira iz Indije in je v uporabi že več tisoč let. Za vas smo pripravili 5 ritualov ajurverdske medicine, ki jih lahko opravite doma.

Začetki ajurverdske medicine segajo v Indijo, kjer naj bi bila prisotna že pred 3000 leti. Njen glavni cilj je ohranjanje harmonije in ravnovesja z naravnim svetom, ajurverdski rituali pa niso namenjeni le preprečevanju bolezni, ampak tudi ohranjanju pozitivnih misli, živahnosti in energije. Od zahodne medicine se ajurverdska razlikuje predvsem po tem, da telo dojema kot celoto, torej da se pri oskrbi ne osredotoči le na določen del telesa.
Rituali ajurverdske medicine telo razstrupijo in obnovijo zdravje, ki ob nenehnem stresu, vnosu predelane hrane in hitrem načinu življenja še prehitro začne pešati. Pomagajo lahko do občutka pomlajenosti, čiste in gladke kože ter sijočih las. Za vas smo pripravili 5 ritualov, ki jih lahko opravite doma.

Z ajurverdsko medicino boste poskrbeli za telo in duha Foto: Craig Adderley / Pexels

1. Strganje jezika

Ja, prav ste prebrali. Ajurverdska medicina svetuje, da zjutraj poleg umivanja zob poskrbite še za svoj jezik. Naj vas ne skrbi, nikakor ne gre za boleče ali nevarno opravilo, saj morajo biti vaši gibi nežni in prijetni. Predlagamo, da uporabite strgalo iz nerjavečega jekla ali žlico.
Jezik začnite strgati iz zadnje strani oz. dna jezika in to počnite, dokler ne postrgate celotne površine (običajno za to potrebujete 7 do 12 gibov). Pazite, da boste čim bolj nežni in si po koncu usta izperite.
S strganjem boste z jezika odstranili bakterije, ta ritual pa naj bi spodbujal tudi delovanje želodčnih in drugih prebavnih encimov. Ta vaja vam bo tudi pokazala, kako prečiščeno je vaše telo- manj obložen je vaš jezik, manj strupa prenašate s seboj.

Zadnja posodobitev 2022-10-04 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

2. Prečiščevanje z oljem

Ko spite, je vaše telo v stanju mirovanja in prav takrat se v njem začnejo kopičiti toksini. Prečiščevanje z oljem vam bo omogočilo, da se ti toksini sprostijo, kar bo vplivalo na boljše ravnotežje in zdravje vašega telesa.
Predlagamo, da uporabite kokosovo, sončnično ali sezamovo olje – priporočamo kokosovo, ki lahko tudi poskrbi, da bodo vaši zobje bolj beli. Žlico olja v ustih žvrkljajte 15-20 minut, nato si umijte zobe oziroma izperite usta.

3. Krtačenje kože

Ko zaključite s prečiščevanjem ust in jezika, je čas, da se posvetite še svojemu največjemu in najpomembnejšemu organu- koži. Prav koža je odgovorna za velik del raztrupljanja telesa, pa vendar zanjo velikokrat ne poskrbimo- ne pozabite, vaša lepotna rutina ne sme biti osredotočena le na roke in obraz.
Krtačenje kože ni značilno le za ajuverdsko medicino- kako zelo koristno je, so vedele mnoge kulture: razširjeno je bilo tudi v Skandinaviji, Rusiji, na Japonskem in v Grčiji. Njegov cilj je, da se znebite odmrle kože in spodbudite svoj limfni in cirkulacijski sistem.
S krtačo za telo, ki mora imeti naravne ščetine, začnite svoje telo krtačiti od stopal proti trupu. To delajte z dolgimi gibi, pri čemer vam ni potrebno biti preveč nežni. Strokovnjaki ajurverdske medicine po tem ritualu priporočajo še hladno prho.

Zadnja posodobitev 2022-10-04 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

4. Ajurverdska masaža

V Zahodnem svetu masažo mnogi dojemamo kot obliko sprostitve, ki si jo privoščimo le ob posebnih priložnostih. Toda ajuverdska medicina opozarja, da morajo biti masaže reden del življenja, saj pozitivno vplivajo na kožo in cirkulacijo, lajšajo pa tudi bolečine v sklepih in iz telesa izpirajo toksine.
Masažo pričnite tako, da si s toplim oljem svoje telo obilno namažete, pri čemer uporabljajte dolge gibe na rokah in nogah ter krožne gibe na sklepih. Masirajte v smeri urinega kazalca, vključite pa tudi področja, kot sta vrat in podpazduha – tako boste poskrbeli za svoje bezgavke. Ko si masirate trebuh, se na desni strani z roko pomikajte navzgor, na levi pa navzdol. Ušesa si zmasirajte nežno s konicami prstom, ne pozabite pa tudi na stopala.
Med masažo poskrbite tudi za svoje počutje in energijo: svojemu telesu pošiljajte ljubeča sporočila in mu izkažite hvaležnost za vse, kar naredi za vas.

Če za masažo celega telesa nimate časa, si pred spanjem z malo karitejevega masla zmasirajte stopala. Prav stopala so namreč zaslužna za veliko telesnih procesov, hkrati pa vsakodnevno občutijo ogromen pritisk. Karitejevo maslo bo vašo kožo navlažilo in jo pomladilo, vas pa bo masaža pripravila na izzive prihodnjega dne.

Zadnja posodobitev 2022-10-04 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

5. Mineralna kopel

Kopel je eden najbolj sproščujočih načinov, kako zaključiti svoj dan. Ne le, da se bodo vaši čuti sprostili ob prelepem vonju eteričnega olja, pač pa boste na ta način prejeli nujno potreben čas zase in iz svojih misli odstranili negativno energijo, ki ste se je morda navzeli tekom dneva.
Za svoje telo boste največ naredili z magnezijevo kopeljo: veliko ljudem namreč prav tega minerala primanjkuje. Magnezij je zelo pomemben za zdravje kože, las, pomag vam lahko do boljšega spanca, spodbudi pa tudi občutke globokega miru.
Za pripravo kopeli boste potrebovali 1 skodelico magnezijevih kosmičev in 10 kapljic sproščujočega eteričnega olja (predlagamo olje s kamilico ali sivko). Kad najprej napolnite z vodo, nato dodajte magnezij in eterično olje. Kopajte se vsaj 20 minut in tako svoje telo pripravite na zaslužen počitek.

Zadnja posodobitev 2022-10-04 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!