Ali tudi vi to počnete? To so najpogostejše napake pri nošenju in čiščenju zaščitnih mask!

Foto: Nick Bolton

Pandemija koronavirusa nam je naložila nov "modni dodatek" - zaščitne maske. In čeprav nas jih večina nosi, jih veliko ljudi še vedno ne uporablja pravilno. Situacija ni nič boljša, ko gre za higieno samih mask. Tudi zato o najpogostejših napakah, ki jih delamo pri nošenju in čiščenju mask.

Poglejmo! To so najpogostejše napake pri nošenju in čiščenju zaščitnih mask!

Preden si nadenete ali odstranite masko, ne razkužujte rok, temveč si jih umijte

Roke so gojišče patogenov in če so umazane, bodo masko takoj onesnažile, ne glede na število slojev, sestavo ali enkratno uporabo. Enako velja pri odstranjevanju maske. Najboljši in najvarnejši način za čiščenje rok je temeljito umivanje z milom in vodo! Kjer sta torej na voljo tekoča voda in milo za roke, ju vedno uporabimo! V nasprotnem primeru močno povečamo možnost okužbe s koronavirusom.

Izogibajte se nenehnemu dotikanju maske

Foto: Arturo Ray

To še posebej velja za osrednji del maske, tako znotraj kot zunaj, ker se tu kopiči večina bakterij. Če že želite poravnati masko, jo prilagodite tako, da povlečete robove. V primeru, da se vam to zgodi nekje, kjer vam voda in milo nista na voljo, imejte vedno s seboj razkužilo, s katerim roke očistite pred in po nastavitvi maske.

Ne pretiravajte z nošenjem iste maske

Foto: Filip Bunkens

Zaščitne maske niso majhen strošek, če eno masko nosite dlje časa, kot je to priporočeno, izničite njeno učinkovitost. Kirurških mask ne smete uporabljati več kot štiri ure. Tudi drugih mask ne smete nositi dlje kot osem ur. Nato je treba kirurške maske za enkratno uporabo zavreči, tiste za večkratno uporabo pa sperite z vročo vodo in milom. Maske za enkratno uporabo, prepojene znojem ali slino, je treba zavreči še pred priporočenimi urami nošenja, saj vlaga ugodno vpliva na rast mikroorganizmov.

Maska ni zapestnica, zato je tudi ne nosite tako

Foto: Kate Trifo

Roke in komolci, na katerih imamo pogosto priložnost videti maske, so žarišča bakterij, prahu in celo virusov. Maske ne obesite na roko, saj se lahko slednja zelo hitro onesnaži.

Ne razkužujte kirurških mask na soncu

Tole nikakor ne izpade dobro … Maske niso za v pralni stroj!

Ne glede na prepričanje znanstvenikov, da sonce ubija viruse ali da vsaj hitreje propadajo pod delovanjem njegove toplote, obstaja dober razlog, da kirurških mask na tak način ne bi smeli ‘razkuževati’. Material, iz katerega so izdelane, se pod sončnim delovanjem uniči, zato niso več učinkovite in virus lažje prehaja!

Maske ne odstranjujte med pogovorom po telefonu, dežjem ali kašljanjem

Telefonski pogovor lahko opravite tudi z masko na obrazu, s čimer se izognete nenehnim dotikom z umazanimi rokami in njihovemu onesnaženju. Maske ne odstranjujte, tudi če morate kihati ali kašljati, saj to poveča možnost, da se virusi razširijo na druge.

Maske ne dajajte na mizo ali v vrečko

Površine miz in notranjost vreč so lahko onesnažene z virusi in bakterijami ter lahko onesnažijo vašo masko. Po mnenju strokovnjakov je idealen način za shranjevanje v papirnati vrečki ali plastični posodi s pokrovom, ki jo morate dnevno razkuževati. Ni jih priporočljivo hraniti v plastičnih vrečkah z zadrgo, ker zadržujejo vlago, ki spodbuja razvoj patogenov.

Ne kupujte mask, ki vam ne ustrezajo

Da bo maska ​​učinkovito delovala, se mora popolnoma prilegati na vaš obraz in brez vrzeli prekriti predel od nosu ter v celoti pokriti tudi brado. Posebne otroške maske za najmlajše morajo biti ustrezne starosti otroka. Če uporabljate kirurške, bodite pozorni na kovinski trak v zgornjem delu maske, ki ga je treba prilagoditi mostu nosu, da se maska prilega obrazu.

Ne razkužujte kirurških mask z razkužilom

Čeprav naj bi razkužila z vsaj 70-odstotnim alkoholom deaktivirala virus, ki povzroča COVID-19, ko z njimi razkužite roke, to še ne pomeni, da so učinkovita tudi za razkuževanje mask. Razpršila, kot tudi kolonjske vode z visoko vsebnostjo alkohola, lahko sicer razkužijo kirurško masko, vendar bodo zelo verjetno uničile material, iz katerega je izdelana, saj je slednji občutljiv na alkohol.

Ne umivajte mask v hladni vodi

Če uporabljate masko iz blaga, jo morate po vsaki uporabi oprati. Masko boste najučinkoviteje očistili s pranjem v topli vodi z milom ali detergentom, zato bo pralni stroj odličen za to. Upoštevajte pravila proizvajalca za čiščenje maske iz blaga.

Maske so le prva obrambna linija

Foto: Colin D

Pravilno nošenje mask in čiščenje mask za večkratno uporabo nima velikega smisla, če se ne držite drugih zaščitnih ukrepov. Zato bodite na varni razdalji od drugih, izogibajte se zbiranju z več kot 10 ljudmi v zaprtih prostorih, redno umivajte roke in se ne dotikajte nosu, ust ali oči. Če boste dlje časa v prostoru z veliko ljudmi, odprite okna, da prostor dobro prezračite.

Dodatne Informacije

nijz.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!