fbpx
Foto: Aston Martin

Aston Martin DBX707: če bi James Bond kupil terenca

Aston Martin ima luksuzni SUV

Oglasno sporočiloAston Martin

V svetu izjemno zmogljivih SUV-jev se je pojavil nov tekmec - Aston Martin DBX. ta že z osnovno standardno različico ponudi kar 542 konjskih moči. A to je le začetek! Obstaja tudi različica z oznako DBX707.

Seveda obstaja različica, ki bi jo izbral James Bond z oznako DBX707. V tej boste našli znani 4,0-litrski V8 motor, ki prilagojen tako, da ustvari nič manj kot 707 konjskih moči in 900 njutonmetrov navora. Vsem, ki se spoznate na “klasične” motorje z notranjim izgorevanjem boste nad podatkoma navdušeni. Aston Martin je v motor namestil nov par turbopolnilnikov s krogličnimi ležaji skupaj z novo kalibracijo motorja. Dodano je več zraka, ki vstopa, a hkrati zahteva boljše cevovode za njegovo odvajanje, zato je DBX707 dobil popolnoma nov aktivni izpušni sistem s štirimi izhodi. Seveda se to pozna na “zvočni” kolisi, ki jo je zmožen ustvariti V8 pod pokrovom.

Moč ne pomeni nič, če je ne morete uporabiti, in v čast Aston Martinu je bilo veliko dela opravljenega na pogonu DBX707. Za začetek je tu nov devetstopenjski menjalnik z mokro sklopko s samodejnim in ročnim načinom, ki omogoča hitrejše prestavljanje. Posodobljena različica zadnjega diferenciala, ki je je močnejša, za boljše pospeševanje pa se ponaša s krajšim končnim razmerjem 3:27. Sistem štirikolesnega pogona pošilja moč spredaj ali zadaj, kjer je moč najbolj potrebna, a umerjanje diferenciala pomaga pri zavijanju.

Foto: Aston Martin

Podvozje ima dodatno ojačitev, zračno vzmetenje pa je dobilo prenovljene blažilnike in vzmeti za manj nagibanja karoserije. Vsemu skupaj pripomorejo kar 22-palčna platišča, ali 23-palčna opcijsko.

Foto: Aston Martin

Z načinom “Race Start”, ki SUV potisne naprej od 4000 vrtljajev na minuto, doseže 100 km/h v približno 3,1 sekunde. Držite plin do konca in DBX707 bo dosegel kar 310 km/h. To je dovolj, da preseže vse svoje luksuzne tekmece.

Foto: Aston Martin

Galerija slik: Aston Martin DBX707

Dodatne Informacije

astonmartin.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.