fbpx

Kako pogosto je potrebno prati modrček?

Foto: envato

Nosite ga vsak dan, vendar ali veste, kako pogosto ga morate oprati? Kolikokrat perete svoje nedrčke? Vsak dan? Tedensko? Mesečno? Jih sploh perete?

Kako pogosto prati modrček?

Priporočljivo je, da ga operete potem, ko ste ga nekajkrat oblekli. Pogostost je odvisna tudi od tega, koliko ste aktivne in od vremenskih razmer.

Na primer, če je zunaj vroč in soparen dan (kar vpliva na potenje), ga morate oprati pogosteje. Torej, če vam je vroče in se veliko potite, ga operite, kakor ostala oblačila. Če se ne potite, vsakodnevno pranje ni potrebno, zadoščalo bo, če ga operete po tretji, četrti uporabi.

Vlažna tkanina predstavlja idealno okolje za razvoj bakterij in drugih organizmov. S pranjem se odstranijo maščobe in bakterije, ki se lahko naberejo na nedrčku, zato bolj, ko je koža mastna, pogosteje ga je potrebno prati.

Nekatere ni potrebno prati tako pogosto. Foto: Jackmac34 / Pixabay

Čipkasti nedrček, ki ga nosite ob posebnih priložnostih, lahko uporabite nekajkrat. Športni modrček, pa operite po vsaki uporabi.

Kako pravilno prati modrček?

Da čim dlje ohranijo obliko, videz in funkcionalnost, bodite vedno pozorni na etiketo (na njej so vsa potrebna navodila za vzdrževanje).

Najbolje jih je prati na roke. Za bombažne primerna mlačna do topla, svilene pa vedno perite v hladni vodi. Preden ga položite v vodo, poravnajte njegove košarice. Nekaj časa ga namakajte (približno pol ure), nato ga nežno očistite ter ga temeljito splaknite pod mlačno vodo. Nikar ga ne ožemajte, temveč odvečno vodo popivnajte z brisačo in ga posušite na ravni površini.

Če jih boste vendarle prali v pralnem stroju, jih pred tem zapnite in jih položite v vrečko za pranje ter izberite program, ki ne poškoduje tkanin. Vedno uporabljate detergent za pranje občutljivega perila.

Izogibajte se sušenju v sušilnem stroju. Toplota in vrtenje v sušilnem stroju lahko poškodujeta elastičnost nedrčka. Sušenje v njem bo sčasoma oslabilo tkanino in poškodovalo elastičnost.

Foto: envato

Izogibajte se detergentom! Prepogosto pranje nedrčka vam lahko naredi več škode kot koristi. Prepogosto umivanje namreč lahko vpliva na njegovo elastičnost, ki je nujna za ustrezno oporo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!