fbpx

Babymoon: zadnje počitnice preden postanete starši

Foto: envato

»Počitnice z otrokom, niso več prave počitnice,« tožijo številni starši. Veliko je takšnih, ki tako bodočim staršem priporočajo t.i. babymoon, zadnje počitnice pred starševstvom. Tovrsten oddih je nadvse priljubljen predvsem med bodočimi starši na drugi srani Atlantika, vse pogosteje pa se zanj odločajo tudi Slovenci.

Otrok vaše življenje obrne na glavo, v dobrem smislu seveda, pa vendar potovanja nikoli več ne bodo to, kar so bila. Skrb za to, da imate vse, kar bo malček med odkrivanjem sveta potreboval, pa skrb za njegovo prehrano, oblačila in spalni ritem, počitnice naredijo drugačne, kot ste jih poznali poprej. »Babymoon« so tako morda še edina priložnost, da na dopustu mislite le še na svoje potrebe in želje ter oddih preživite s knjigo v rokah in brezskrbnim poležavanjem na plaži.

Kaj pomeni »babymoon«?

Izraz je dokaj podoben »Honeymoonu« torej medenim tednom, dokaj podoben pa je tudi sam namen. Če so medeni tedni namenjeni temu, da mladoporočenca uživata v dvoje in v miru, je tudi »babymoon« namenjen kvalitetno preživetemu času v dvoje, preden se paru pridruži nov družinski član. S prihodom dojenčka je namreč tovrstnih priložnosti vse manj. Priznajmo si, prvi meseci z novim družinskim članom so pogosto kot vožnja v lunaparku, polni vzponov in padcev. Babymoon pa so tako ena redkih priložnosti, da se pred to divjo vožnjo spočijete in naberete energijo.

Foto: Unsplash/Jared Rice

Kdaj se odpraviti na babymoon?

Pravil ni, so le želje in priporočila. Največ žensk se za oddih odloči v času drugega trimestra, ko je počutje na vrhuncu, prav tako pa je še dovolj časa za priprave na novega družinskega člana. V prvem trimestru vam težave lahko povzroča jutranja slabost, zadnje kar si želite pa je slabo počutje na počitnicah.  Težava drugega trimestra pa je lahko velik trebušček, saj se zaradi bližajočega datuma poroda počutimo bolj utrujene in manj udobno v svojem telesu.

Kam na babymoon?

Tudi tu je možnosti neskončno. Babymoon so lahko le krtke počitnice, vikend oddih ali pa teden, dva poležavanja na plaži. Izbira je vaša. Pred načrtovanjem potovanja se seveda posvetujte z izbranim zdravnikom, ki vam bo podelil nekaj praktičnih nasvetov in potrdil, da ste v dobrem stanju za pot. Če izbirate med bolj oddaljenimi destinacijami, se je prej dobro prepričati o varnosti le teh. Izogibajte se državam z visokim tveganjem za okužbo z virusom Zike, ki lahko povzroči nepravilnosti pri razvoju ploda. Prav tako se izogibajte krajem z visoko pojavnostjo malarije, ki lahko pripomore k prezgodnjemu rojstvu otroka. V spodnjih vrsticah tako najdete nekaj destinacij, primernih za vaše zadnje potovanje pred prihodom dojenčka. Nekateri so nam na dosegu roke, spet za druge bo potrebno sesti na letalo.

Foto: Unsplash/Ignacio Campo

Dubrovnik, Hrvaška

Eno najbolj očarljivih mest na Sredozemski obali vsako poletje do zadnjega kotička napolnijo turisti. Da bi se temu izognili, obenem pa tudi najhujši vročini, priporočamo obisk spomladi ali zgodaj jeseni, ko se lahko brezskrbno sprehodite po dubrovniških ulicah in se namakate v morju. Kakšen dan izkoristite za izlet na bližnji otok Lokrum, kjer se zajci in pavi prosto podijo med drevesi borovcev.

Foto. envato

Sardinija, Italija

Tudi Sardinija ni prav daleč stran, zato jo lahko ob dobri kondiciji obiščete kar z avtomobilom, bolj udobno pa je potovanje z letalom. Ta biser Sredozemlja nudi prekrasno naravo in čudovite plaže s turkiznim morjem. Če razmišljate o poležavanju ob bazenu ali pa o raziskovanju otoka, v obeh primerih ste izbrali pravo destinacijo. Vreme na Sardiniji je prijetno skorajda skozi vse leto, zato se priporoča obisk izven glavne poletne turistične sezone.

Foto: envato

Male, Maldivi

Če ob misli na babymoon pomislite na prekrasne peščene plaže in visoke palme, potem bodo Maldivi brez dvoma opravičili vaša pričakovanja. Otočke obkrožajo prekrasni koralni grebeni z živopisnimi ribami in ostalimi morskimi prebivalci. Veliko resortov se nahaja na privatnih otokih, kar nudi gostom popoln mir in sprostitev. Za vsak primer izberite otok nedaleč od glavnega otoka Male, kjer se nahaja najboljša zdravniška oskrba.

Foto: Unsplash/Ekmeds

Bali, Indonezija

Tropska destinacija, ki sodi med najbolj priljubljene na seznamih popotnikov. Za to obstaja dober razlog. Od prijaznih domačinov, prekrasnih plaž, čudovitega tropskega rastja in odlične atmosfere, ki vlada otoku. Bali je kot nalašč za vse, ki si zadnji oddih pred prihodom dojenčka predstavljajo kot mešanico odkrivanja tujih kultur in poležavanja na plaži.

Foto: envato

Barbados

Otok obkroža kopica neverjetnih plaž z belim peskom, ki se utaplja v turkizno modrem Karibskem morju. Prav zato Barbados vsako leto privablja trume turistov, ki se pomešajo z gostoljubnimi domačini. Tamkajšnja prehrana bo razvajala vaše brbončince, saj je mešanica kreolske, afriške, britanske in irske kulinarike. Na otoku najdete vrsto luksuznih hotelov in nastanitev, prav tako pa tudi takšne, primerne za vsak žep.

Foto: Unsplash/David Cain

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!