fbpx

Barvanje velikonočnih jajc: izvirne tehnike barvanja velikonočnih pirhov

Foto: envato

Vam pogosto zmanjka idej za barvanje velikonočnih jajčk? Jih iz leta v leto barvate in okrasite na isti način? Morda opazujete "prijatelje" na socialnih omrežjih, ki objavljajo fotografije popolnih jajčk? Za vas imamo ideje, kako velikončna jajca pobarvati na malce drugačen način. Narediti velikonočne pirhe na izviren način.

Najpogosteje se odločite za tradicionalno za barvanje jajčk v barvi, ki jo kupite v trgovini ali pa jih pobarvate s čebelo, drži?

Bodite letos drugačni, obstaja veliko tehnik barvanja velikonočnih jajc in nekaj vam jih predstavljamo.

Seveda najprej skuhajte jajčka in jih ohladite.

Barvanje velikonočnihz rižem

V plastično vrečko ali plastično skodelico daste dve žlici riža, žličko barve za barvanje jajčk in pol žličke alkoholnega kisa. Kozarec pokrijete in ga stresete, da se barva porazdeli po rižu.
Za to tehniko je najboljše uporabiti bela jajca. Jajce daste v skodelico z rižem, ga pokrijete in rahlo pretresete, da se obarvan riž dotakne celotnega jajca. Ko vzamete jajce iz skodelice ali vrečke, boste opazili čudovit pikčasti okras – res poseben vzorec, popolnoma drugačen, kot ste ga vajeni.
S to tehniko lahko kombinirate tudi barve. Na primer, že obarvano jajce v rumeno, dajte v kozarec z modrim rižem in morda še v skodelico riža v rdeči barvi. Dobili boste res pisano velikonočno pravljico.

Mozaik na jajčku

Potrebujete le barvo za barvanje jajc, škarje in izolacijski trak.
Najprej pobarvajte jajce v želeno barvo, na primer rdečo. Medtem ko se barva suši, odrežite izolacijski trak v ustreznih oblikah, kot je v videu. Koščke izolirnega traku prilepite na jajce, vendar tako, da med koščki ostane prazen prostor, nato pa pobarvajte jajce v drugi barvi, na primer modri. Ko se jajček posuši, odlepite koščke izolirnega traku in dobili boste čudovite mozaike.

Rdeča jajčka

Uporabite češnjev sok! V posodo daste sok, malo soli in kisa. Jajca skuhate, in ko se ohladijo, jih vzamete iz vode in jih premažete z oljem. Preprosto.
Lahko uporabite tudi mleto rdečo papriko. Štiri žlice mlete paprike daste v liter vode, malo soli in kisa ter skuhate v tem jajca. Pazite, da ne uporabite pekoče paprike!

Rdeča jajčka. Foto: Chavdar Lungov- / Pexels

Nežne pastelne barve s pomočjo barv za torte

Za ta postopek morate uporabiti bela jajca, ker temna lupina ne more prevzeti mehkih pastelnih odtenkov.

V skodelice ( kolikor različnih barv želite) vlijte 200 ml vode, 1 žlico kisa in 1 žlico želene barve za torte. Premešate, da se vse lepo poveže, nato pa v vsak kozarec barve vstavite jajce. Držite, dokler ne dobite želenega odtenka. Preverite lahko tako, da občasno z žlico vzamete jajce iz skodelice.
Ko dobite želene odtenke, odstranite jajčka in pustite, da se popolnoma posušijo. Če želite, jih lahko obrišete z vato, namočeno v malo olja.

Nežne pastelne barve. Foto: Roman Odintsov / Unsplash

Enostavno, kajne? Uživajte v barvanju.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!