Bivak Zorana Šimića v Bosni in Hercegovini je odličen primer novega vala balkanskih arhitektov

Bivak Zorana Šimića v Bosni in Hercegovini

Bivak Zorana Šimića, ki stoji na odročnem gorovju Visočica v Bosni in Hercegovini, služi kot zavetje pohodnikom ter omogoča čudovit razgled na pokrajino. Je prvi tovrstni “predmet” te tipologije na tem govorju, ki je z razvojem lokalne cestne infrastrukture šele pred kratkim postalo dostopnejše!

Bivak Zorana Šimića stoji na robu kanjona Rakitnica, ki teče med dvema gorama, Visočico in Bjelašnico. To je tudi ena redkih lokacij, kjer pohodniške poti prečkajo kanjon, kjer se povezujeta obe gori in kjer se pogled razprostira na prostrano, dih jemajočo pokrajino. Projekt je zasnovan prav s tem namenom: da se obiskovalcem izpostavi ta čudovit razgled in s tem poudari izkušnja pohodništva.

Bivak Zorana Šimića v Bosni in Hercegovini (Foto:  Jadran Čilić)
Bivak Zorana Šimića v Bosni in Hercegovini (Foto: Jadran Čilić)

Zunanjost bivaka je bila zasnovana z mislijo, da je treba zmanjšati ogljični odtis in da za postavite samega bivaka ni potrebe po uničevanju okolice. Notranji prostor bivaka, ki je sposoben sprejeti do devet obiskovalcev, ima tri platforme, ki lahko služijo kot sedišča in ležišča.

Notranjost bivaka (Foto:  Jadran Čilić)
Notranjost bivaka (Foto: Jadran Čilić)

“Bivak je bil zgrajen z zelo omejenimi viri, v težkih visokogorskih razmerah, vendar z ogromno prostovoljskega duha in sodelovanja, kar bi bilo v izključno komericialnem kontekstu nemogoče,” pravijo pri Filter Architecture. “Glavni izziv je bil transport, zato je bila z prevoz gradbenega materiala na gradbišče angažiran vojaški helikopter. Dejstvo, da je eden vodilnih arhitektrov, izkušen alpinist, je igralo odločilno vlogo pri zasnovi bivaka in povečalo kakovost uporabniške izkušnje. Arhitektri biroja Filter Architecture so dejansko prispevali k gradnji bivaka, skupaj s člani lokalnega gorniškega kluba Željezničar, s čimer je to resnično projekt celotne skupnosti.”

Galerija: Bivak Zorana Šimića v Bosni in Hercegovini

Dodatne Informacije

Več informacij:
filter.ba

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
H&M Home za poletje 2020: prepustite se naravi in poletnim užitkom