fbpx

Bizarni japonski izumi

Iz Japonske prihajajo številni izumi in brez njih bi bilo danes marsikaj precej trši oreh kot sicer. Resda niso iznašli posebnih klešč za trenje teh zdravih oreščkov, pa zato kar mrgoli stvari v našem okolju pod katere so se podpisali. Toda nihče ni popoln in sem pa tja so si privoščili tudi kakšen kiks. In če drugega ne, takšni izumi služijo za smeh, kar pa tudi nekaj šteje, kajne.

Kar je pri nas poleti videti na mejnih prehodih s Hrvaško, je na Japonskem pred patentnimi uradi. Kilometrske čakalne vrste. Japonska je namreč pojem za izum. A v tej poplavi izmišljotin se najde tudi kakšno ‘gnilo jajce’ ali bolje rečeno izum, ki se prej ponaša z bizarnostjo kot pa z briljantnostjo. Ti so s časom postali pravcati fenomen, zato ni čudno, da imajo tudi svoje ime- chindōgu. Gre za izume, ki so tako zelo absurdni, da s to svojo aburdnostjo povsem odvračajo pozornost od svoje dejanske uporabnosti. In tako so se namesto na prodajnih policah znašli v poglavju “Saj ni res, pa je”. Resda je kultura na Japonskem povsem drugačna kot smo je vajeni pri nas, pa se zdi, da so tovrstni izumi vseeno šli nekoliko predaleč. Tako ali drugače.

Klimatske naprave so iz mode. Prihaja namreč hlajenje po japonsko. Z razpršilom!

Bizarne japonske izume si oglejte v galeriji

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!