Car sharing — Ljubljana — Ljubljančani bodo souporabljali BMW, Renault in Smart za novo mobilnost

Avant2Go - Smart

Ljubljana med prvimi v Evropi dobiva težko pričakovani projekt — 100 % električni car sharing. Gre za enega najhitreje rastočih trendov globalne avtomobilske industrije. Električni car sharing model je predstavilo podjetje Avant car s podporo partnerjev in tako predstavlja mobilnostno rešitev Avant2Go. Po Ljubljanskih ulicah bo tako v prvem letu drvelo 50 električnih vozil znamk BMW, Renault in Smart — s čimer naj bi prestolnico že razbremenili za 500 do 1000 vozil. Štart storitve, ki bo Ljubljančane popeljala v novo dobo mobilnosti je predviden že v začetku prihodnjega meseca. Minimalna cena najema že od tri evre dalje.

Car sharing (souporaba vozil) je ob električni mobilnosti najhitreje rastoči trend globalne avtomobilske industrije. Koncept omogoča, da se s pomočjo napredne tehnologije znižajo stroški mobilnosti uporabnika, ki ne nosi več finančnih bremen lastništva vozila, ampak izkorišča prednosti uporabe storitve deljenja in zanjo plačuje le, ko jo uporablja. Najnovejšim razvojnim trendom mobilnosti se sedaj pridružuje tudi Ljubljana.

Princip car sharing-a Ljubljana je precej enostaven in ga poznamo iz trenutnega modela najema mestnih koles v Ljubljani. Uporabnik bo na določenih točkah “Avant2Go” s svojim pametnim telefonom na katerem bo imel naloženo aplikacijo  —prevzel vozilo in ga pusti na kateri koli drugi točki car sharinga. Tako boste lahko na primer avtomobil prevzeli v Šiški in ga oddali v BTC-ju. A, pozor! To je šele prva faza razvoja projekta, ki naj bi do konca leta 2018 v svoji floti imel že kar 500 vozil. Z njimi naj bi Ljubljančani razbremenili mestno središče za skoraj 10.000 vozil in tako izjemno vpljivali na izpuste CO2. 2018 boste tako lahko car share vozilo pustili na kateri koli točki (ne le na točkah car sharinga) saj naj bi bilo vozil zadosti, da bo celotna flota Avant2go uspela v pokriti in tako zadovoljiti mobilnostne potrebe Ljubljančanov.

Flota električnih vozil - pozdravlja Ljubljančane
Flota električnih vozil – pozdravlja Ljubljančane

100% električni in res zanimivi modeli avtomobilov

Uporabnikom bodo na voljo različni modeli električnih avtomobilov, ki za premikanje potrebujejo le eno prestavo. Za hitre mestne opravke snovalci priporočajo Smart Electric Drive za do dve osebi. Tistim, ki potrebujejo več prostora, Avant2Go omogoča uporabo petvratnega in petsedežnega kompaktnega vozila Renault Zoe, na voljo pa je še BMW i3, zmogljivo štirisedežno premijsko vozilo kompaktnega razreda.

V prvem, pilotnem letu projekta, v okviru katerega bodo meščani Ljubljane vabljeni, da pomagajo soustvarjati novo obliko mobilnosti, bo na voljo flota 50 električnih vozil, s čimer bo Ljubljana postopoma razbremenjena za 500 do 1000 vozil in s tem povezane gneče ter škodljivih izpušnih plinov. Z vsakim kilometrom, ki bi ga ta vozila sicer prevozila v mestu, bo lahko prihranjenih do 100.000 gramov CO2.

Konkurenčna stortev – predvsem taxi družbam – tudi cenovno

Fleksibilnost uporabe in ugodna cenovna politika na dolgi rok predvsem nagovarja uporabnike taxi storitev, saj se ji cenovno zelo približuje. Car Sharing Ljubljana – bo tako imel nočno (cenejšo) in dnevno tarifo (dražjo) najema, ki se ji prišteva količina prevoženih kilometrov. To pomeni, da plačujete čas ko imate vozilo v uporabi in prevožene kilometre. Za primer: skok iz centra mesta v nakupovalno središče BTC, kjer boste prevozili 10 kilometrov in se vrnili v dobri uri in pol boste za Smart-a, odšteli 6,5 evrov.

Izjemno konkurenčne cene najema! Avant2go
Izjemno konkurenčne cene najema! Avant2go

Avant2Go uporabnikom omogoča uporabo vozil kadarkoli in za poljubne opravke znotraj dneva, pri čemer za vozilo plačajo le takrat, ko ga imajo v uporabi. Avant2Go namreč uvaja obračun glede na dejansko uporabo vozila. Razvijalci modela so z namenom upoštevanja čim večjega kroga različnih profilov uporabnikov in voženj zasnovali cenovni model, ki temelji tako na prevoženi razdalji kot tudi na pretečenem času.

Uporaba vozila je mogoča tudi izven Ljubljane, pri čemer se storitev najema vozila lahko zaključi le na določenih, vnaprej znanih točkah. Pred prvo uporabo storitve Avant2Go se bodo morali novi uporabniki ob registraciji identificirati na eni izmed Avant2Go točk v Ljubljani. Glede na to, da gre za povsem novo obliko mobilnosti v Sloveniji, bo podjetje Avant car na specializiranih delavnicah vse uporabnike izobraževalo o sodobni električni mobilnosti in o delovanju Avant2Go car sharinga, kar predstavlja tudi eno izmed razlikovalnih prednosti tega modela v primerjavi z že obstoječimi evropskimi ponudniki car sharinga.

Uradni začetek uporabe storitve Avant2Go je načrtovan za začetek julija.

Dodatne Informacije

Prijave in informacije o storitvi:
avant2go.com 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!