fbpx

Če to počnete vsaj 1-krat na teden, lahko upočasnite staranje

Foto: envato

Kako pogosto naj bi imeli intimne odnose, da upočasnimo staranje? Če gre verjeti tej raziskavi je odgovor …

Intimni odnosi prinašajo veliko koristi, od kurjenja kalorij in krepitve imunskega sistema, do tesnejše povezanosti para. Poleg tega se med odnosom sprošča tudi dopamin v možganih. Če vam torej odnosi pomagajo počutiti se mlajše, to ni le predstava v vaši glavi. Študija, ki so jo opravili že 2017, objavljeno v reviji Psychoneuroendocrinology, je namreč pokazala, da spolnost vendarle pomaga upočasniti staranje.

Foto: Unsplash/Erik Lucatero

Raziskovalci so ugotovili, da je spolni odnos vsaj enkrat tedensko, v resnici povezan z daljšimi telomeri. To so zaščitne kapice na naših DNK, ki določajo življenjsko dobo celice. Daljši telomeri so povezani s počasnejšim staranjem celic in daljšo pričakovano življenjsko dobo. Posamezni dejavniki krajšajo dolžino telomerov, to so slaba prehrana, prekomerno pitje alkohola in naravni proces staranja.

V raziskavi so spremljali spolno življenje 129 mater. Ženske so dnevno poročale o zadovoljstvu s svojim odnosom in o tem, kako pogosto so bile intimne s svojimi partnerji. Raziskovalci so ženskam vzeli tudi vzorce krvi in ​​analizirali celice za indikatorje staranja. Ugotovili so, da imajo ženske, ki so imele spolne odnose s svojimi partnerji vsak teden, daljše telomere v primerjavi s tistimi, ki niso. Seveda tovrstna študija kaže le na povezavo med spolno aktivnostjo in dolžino telomerov, medtem ko bi bile potrebne dodatne raziskave, ki bi to tudi znanstveno potrdile.

Foto: Unsplash/We Vibe Toys

Spolni odnosi (ne) vplivajo na srečo v zvezi

Čeprav ni čarobne formule za spolno srečo parov, je študija iz leta 2017, objavljena v Archives of Sexual Behavior, preučila, kako pogosto imajo pari spolne odnose. Študija je na podlagi podatkov od leta 1989 do 2014 pokazala, da povprečna odrasla oseba seksa 54-krat na leto – približno enkrat na teden.

Druga študija, objavljena v Social Psychological and Personality Science, je več kot 40 let preučievala več kot 30.000 Američanov. Raziskovalci pa so odkrili, da pari, ki so seksali več kot enkrat na teden, niso bili nič bolj srečni od tistih, ki so seksali le enkrat na teden.

Na splošno je pomembno, da pari ohranijo intimno povezanost s svojim partnerjem. Vendar vam ni treba seksati vsak dan, da bi ohranili to povezavo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.