Foto: Cancun Underwater Museum
Utrip mesta · destinacija

Predstavljamo deset najbolj nekovencionalnih muzejev, ki so vsekakor vredni naše pozornosti in obiska. Mi že pakiramo kovčke, pa vi?

Ovrzimo stereotipno mnenje, da so obiski muzejev nekaj suhoparnega in njihovi obiskovalci zgolj turisti brez kančka domišljije. Obstajajo namreč tudi nekonvencionalni muzeji, ki bodo navdušili sicer še tako nezainteresirane obiskovalce.

1. Podvodni muzej, Kankun (Cancun Underwater Museum)

Foto: Cancun Underwater Museum

Kankunski podvodni muzej je interaktivni muzej, ki presega vse meje. Sprehod po začrtani razstavi je namreč možen zgolj več metrov pod vodo, vendarle nam za ogled ni potrebno obvladati potapljanja, saj lahko v razgledu uživamo tudi na muzejski ladjici s steklenim dnom.

2. Muzej prekinjenih ljubezenskih zvez, Zagreb (Museum of Broken Relationships)

Foto: Museum of Broken Relationships

Za obisk tega edinstvenega muzeja, posvečenega končanim ljubezenskim zvezam, nam ni treba daleč. Nahaja se namreč v Kulmerovi palači v Zagrebu. Gre za zanimivo zbirališče spominov, zgodb in predmetov, ki so jih za zbirko darovali ljudje iz različnih koncev sveta in različnih kulturnih okolij, ko so prekinili neko ljubezensko razmerje. Zbirko tvorijo najrazličnejši predmeti, ki so ljudi spominjali na končano zvezo, od povsem banalnih pa do prav bizarnih. Vsak pa je po svoje zanimiv, saj je opremljen tudi s svojo ganljivo, tragično ali duhovito ljubezensko zgodbo. Med drugim na razstavi lahko najdemo mobilni telefon, ki ga je fant dal nekdanjemu dekletu zato, da ga ta ne bi več klicala, šop las, ki si jih je neka ženska odstrigla v navalu obupa nad neuspešno zvezo, steklenico penine, ki je bila namenjena praznovanju obletnice, ki se ni nikoli zgodila, posodico s solzami, sekiro, spodnje perilo in še marsikaj zanimivega. Zbirka pa ves čas raste in se spreminja, saj lahko vsak obiskovalec sodeluje pri kreiranju zbirke tako, da muzeju podari nekaj, kar mu je ostalo kot spomin na preteklo ljubezen.

3. Muzej neznanih letečih predmetov, Nova Mehika (International UFO Museum and Research Center)

Foto: International UFO Museum and Research Center

Na muzej, ki je posvečen nepojasnjenim pojavom in neznanim letečim predmetom, bi bila prav sigurno ponosna slavna detektiva Mulder in Scully iz Dosjejev X. Tudi v kolikor ne verjamete v nezemljane in leteče krožnike, imejte vendarle vedno v mislih rek “resnica je tam zunaj, ne zaupajte nikomur”…

4. Muzej Franza Kafke, Praga(Franz Kafka Museum)

Foto: Franz Kafka Museum

Za razliko od večine muzejev, ki so posvečeni določenim umetnikom in umetnicam, gre pri dotičnem muzeju bolj kot za opevanje Kafke, za dejansko materializacijo njegovih umetelnih zgodb. Med prebiranjem njegovih del namreč zasledimo mnoge zapise o umetnikovem zasebnem življenju. Ljubitelji Franza Kafke bodo v muzeju resnično uživali, saj jih ta pričaka s skorajda strašljivim vzdušjem, ki odraža pisateljeve največje skrivnosti.

5. Park metuljev, Kuala Lumpur (Kuala Lumpur Butterfly Park)

Foto: Kuala Lumpur Butterfly Park

Kdo pravi, da morajo muzeji žuželk razstavljati zgolj preminule živali v zaprašenih vitrinah? Park metuljev temu dejstvu vsekakor nasprotuje, saj si lahko na čudovitem in kar 80.000 kvadratnih metrov velikem območju ogledamo osupljivih 5000 živobarvnih metuljev.

6. Muzej tehnologije iz obdobja Jure, Culver City (The Museum of Jurassic Technology)

Foto: The Museum of Jurassic Technology

Bizaren muzej, ki je zbirališče čudaških predmetov in neverjetnih teorij. Za njihovo resničnost je kustosom prav malo mar.

7. Mednarodni muzej straniščnih školjk, New Delhi (Sulabh International Toilet Museum)

Foto: Sulabh International Toilet Museum

Neobičajni muzej, ki je posvečen straniščnim školjkam in njihovi kulturno pogojeni raznolikosti. Poleg dejstva, da z ogledom razstave pridobimo vse potrebne informacije o razvoju stranišč skozi čas, nas muzej poziva tudi k osveščanju nerazvitih držav, kjer so sanitarije še globoko v povojih.

8. Muzej slabe umetnosti, Somerville Mass (Museum of Bad Art)

Foto: Museum of Bad Art

Prostor, kjer s širokim nasmehom na obrazu spoznamo, da lahko navduši tudi necenjena umetnost. Ta je v Muzeju slabe umetnosti tako dobro predstavljena, da izpade že skoraj fenomenalno.

9. Muzej vampirjev, Les Lilas (Le Musée des Vampires)

Foto: Le Musée des Vampires

Z vampirji je povezano ogromno zgodb, legend, simbolov in mitov. Prav tako služijo za neskončen vir inspiracije pisateljem in režiserjem ter zaznamujejo mnoga svetovna verovanja. V muzeju posvečenemu vampirjem ne bomo našli prav nobene lažne predpostavke o mističnih bitjih, ampak zgolj resnične podatke o izredno zanimivem fenomenu.

10. Muzej sladoleda, Emilia Bologna (Gelato Museum)

Foto: Gelato Museum

Najslajši muzej med muzeji je vsekakor muzej posvečen naši najljubši poletni sladici – omamno kremastemu sladoledu. Čeprav za obisk tega muzeja vsekakor ne potrebujemo dodatne vzpodbude, čudovit dizajn in okuševalnica ledenega greha, kjer se ga lahko naučimo tudi sami izdelati, vsekakor pripomoreta k naši odločitvi, da si muzej sladoleda prav kmalu ogledamo.

Slavolok zmage, Pariz, Francija Neverjetne primerjalne fotografije najlepših svetovnih znamenitosti od daleč Fraserjev otok, Queensland, Avstralija Prekrasni kraji, ki jih lahko obiščemo bosi in brez majice Hotel Grand Bretagne Atene – grška prestolnica ponovno na sceni 14. Le Mont Saint-Michel - Francija 37 izjemnih svetovnih destinacij · ·