Oscars-2015 3
Kulturni izbor · film

V nedeljo, 22. februarja 2015, bomo lahko spremljali že 87. podelitev prestižne filmske nagrade oskar. Oskar je vrhunsko priznanje za dosežke na področju kinematografije in v skoraj stoletju dolgi tradiciji podeljevanja nagrad oskar je prišlo tudi do redkih in tragičnih dogodkov, ki so postali del zgodovine oskarjev. Poiskali smo deset zanimivosti, ki jih o oskarjih še ne veste.

1. Druga svetovna vojna je vplivala na izdelavo kipca oskar.

Zaradi pomanjkanja kovinskih materialov med drugo svetovno vojno, so bili oskarji prva tri leta iz pobarvanega mavca. Po vojni je akademija povabila prejemnike nagrade oskar, da mavčne oskarje zamenjajo za pozlačene in kovinske. A to ni edinkrat, ko akademija ni podelila zlatih oskarjev. Častni oskar, ki ga je prejel komik Edgar Bergen (znan po svoji leseni lutki Charlie McCarthy), je bil izdelan iz lesa s premičnimi usti.

2. Zmagovalec, ki je bil izbran s pomočjo glasovanja, je bil samo eden.

Ko je Hal Mohr domov odnesel oskarja za najboljšo fotografijo za Sen kresne noči leta 1936, je postal eden in edini prejemnik, ki si je prislužil oskarja s pomočjo glasovanja. Akademija je kasneje pravila spremenila in glasovanje je postalo nemogoče. Hal Mohr pa je hkrati tudi prvi, ki je dobil oskarja tako za črno-belo kot barvno fotografijo (drugega oskarja je osvojil za film Fantom iz opere, 1943)

3. Samo trije filmi so osvojili “Big Five (veličastnih pet)” oskarjev na eni prireditvi.

“Big Five” so oskarji za najboljši film, najboljšega režiserja, najboljšega igralca, najboljšo igralko in najboljši scenarij. To je uspelo le trem filmov: Let nad kukavičjim gnezdom (1975), Ko jagenjčki obmolknejo (1991) ter Zgodilo se je neke noči (1934).

4. George C. Scott in Marlon Brando sta oskarja zavrnila.

George C. Scott si je prislužil oskarja na 43. podelitvi oskarjev. Ko so ga poklicali na oder, ni bil navzoč. O oskarjih je namreč menil, da je to dvourna slovesnost, na kateri paradirajo kot meso, hkrati pa naj bi bila to samo izmišljena krinka, za katero se skrivajo gospodarski razlogi.
Marlon Brando je svoje stališče o oskarjih z leti spremenil. Ko je prišel čas, da prejme oskarja za svojo vlogo v filmu Boter, je namesto njega na oder stopila aktivistka in igralka Sacheen Littlefeather, oblečena v indijanska oblačila in povedala, da Marlon Brando zavrača oskarja. Razlog naj bi bil v obravnavanju ameriških Indijancev s strani filmske in televizijske industrije. Njena izjava je v občinstvu požela tako neodobravanja kot aplavz.

5. Linda Hunt je edina oseba, ki je prejela oskarja za vlogo osebe nasprotnega spola.

Linda Hunt je prejela oskraja za svojo vlogo Billyja Kwana – moškega pritlikavca – ki je ob Mel Gibsonu zaigral/-a v filmu The Year of Living Dangerously (1982).

PREBERITE ŠE: Oskarji 2015 – podelitev oskarjev (v živo)

6. Podelitev oskarjev so prestavili trikrat.

Leta 1938 so podelitev oskarjev prestavili zaradi rekordnih padavin – Los Angeles so prizadele poplave, umrlo je 96 ljudi. Prvotno načrtovano podelitev za 3. marec, so prestavili na teden kasneje.
Leta 1968 so podelitev oskarjev prestavili za dva dni – razlog je bil odpravljanje posledic atentata na Martina Luthra Kinga Jr.
Leta 1981 so slovesnost prestavili za en dan, tokrat je bil razlog poskus atentata na ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Ob aretaciji napadalca naj bi ta policijo vprašal, ali je novica o poskusu atentata zmotila slovesnost oskarjev.

7. Walt Disney je prejel osem oskarjev naekrat.

Ko je Walt Disney prejel oskarja za Sneguljčico in sedem palčkov, je zraven tradicionalnega kipca dobil še sedem miniaturnih različic oskarja.

8. Midnight Cowboy (Polnočni kavboj) je edini film z oznako X, ki je prejel oskarja.

Midnight Cowboy (režiser John Schesinger) je prvi film, ki je kljub oznaki X, domov odnesel oskarja. Filmi, ki so kljub oznaki X prejeli nominacije pa so: A Clockwork Orange (Stanley Kubrick) in Last Tango in Paris (Bernardo Bertulucci).

9. Tom Hanks je zadnji zmagovalec, ki je oskarja prejel dve leti zapored.

Samo pet igralcev/igralk je oskarja osvojilo dve leti zapored: Luise Rainer, Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Jason Robards in Tom Hanks (Philadelphia in Forrest Gump).

10. Družini Huston in Coppola sta edini filmski družini s tremi generacijami zmagovalcev.

Walter Huston je osvojil oskarja kot najboljši stranski igralec v letu 1948, sin Jon Huston je osvojil oskarja kot najboljši režiser in najboljši scenarist leta 1948, vnukinja Anjelica Huston je osvojila oskarja za najboljšo stransko vlogo leta 1985.
Carmine Coppola je leta 1974 osvojil oskarja v kategoriji najboljše izvirne glasbene podlage, prva zmaga njegovega sina Francisa Forda Coppole je bila 1970 za najboljši izvirni scenarij, vnukinja Sofia Coppola je oskarja osvojila za najboljši izvirni scenarij leta 2003.

PicMonkey Collage Filmske ikone zlate dobe Hollywooda na rdeči preprogi PicMonkey Collage 10 filmov filmskega festivala Sundance 2015, ki jih morate gledati justine-waddell-the-fall Filmi in dokumentarci, ki si jih mora ogledati vsak oblikovalec 9H9pvfWcXxun6C2x3IHKN3fiR95 3 Romantične komedije, ki jih bo z veseljem gledal vsak pravi moški · · · ·