Böcker
Kulturni izbor · knjige

Danes praznujemo vsi, ki imamo radi knjige. Pisatelji, pesniki, založniki, knjižničarji pa tudi vsi tisti, ki radi beremo. Svetovni dan knjige je posvečen branju, založništvu, zaščiti avtorskih pravic in intelektualne vsebine. Pri nas svetovni dan knjige praznujemo kar cel teden v različnih krajih po Sloveniji.

Svetovni dan knjige je Unesco razglasil leta 1995, zato vsako leto 23. aprila, praznujemo tudi več pomembnih obletnic svetovnih literarnih ustvarjalcev, ki so pripomogli k temu, da vsako leto en dan v letu posvetimo dan knjigi. Na ta dan so se rodili ali umrli: Inca Garcilaso de la Vega, William Shakespeare, Vladimir Nabokov, Cervantes, Maurice Druon. 23. april je tudi dan, ko si mesta predajo naziv svetovne prestolnice knjige. Letos je ta laskavi naslov pripadel Nigerijskemu pristaniškemu mestu Port Harcourt.

Kaj se bo na ta dan dogajalo v Mariboru ob zaključku Dnevov knjig in svetovni dan knjige si preberite na spodnji povezavi.

Dnevi knjige_1_aleksander kovačič Sejem – 19. slovenski dnevi knjige Foto: Gabriele Galimberti Knjiga: Zgodbe igrač – Otroci iz izjemno raznolikih okolij predstavijo svoje najljubše stvari Stripi Alana Forda kot navdih za surrealni herbarij Annie Leibovitz Annie Liebovitz se je pridružila klubu knjižnih velikanov