772 Hour Cabin: stik človeka in narave
Utrip mesta · arhitektura

Vsi bi živeli na Švedskem, kajne? Odlično šolstvo, urejen zdravstveni sistem, odlična podpora državnih aparatov, visoka morala prebivalcev in odlično stoječa ekonomija, to največkrat slišimo od tamkajšnjih prebivalcev. Švedska je med drugim tudi odlična v privabljanju turistov v svojo deželo. (Se še spomnite akcije Airbnb?) Poglejmo, česa so se domislili zdaj.

The 72 Hour Cabin je hišica, no, v bistvu kabina, v kateri bo moč bivati 72 ur. Kdo bi si tega želel, se sprašujete? Pravzaprav gre za projekt, s katerim želijo pri Visit Sweden, uradni nacionalni turistični spletni strani, ugotoviti, kako človek in (švedska) narava sodelujeta, kakšen odnos lahko v kratkem času razvijeta. Narava v tej severnoevropski državi slovi po neoporečnosti, divjini in razprostrtosti. V hišice, ki jih je oblikovala mlada arhitektka Jeanna Berger in so zgrajene iz lesa in stekla, bodo za 3 dni namestili 5 ljudi, ki prihajajo iz najbolj stresnih delovnih okolij. Gre za taksi voznico iz Pariza, policistko iz Münchna, novinarja iz Londona, koordinatorja dogodkov iz New Yorka ter televizijskega reporterja prav tako iz Londona. Vsak od njih živi precej stresno življenje, tako da se vsi nadejajo mirnih 3 dni. Znanstvenika Walter Osika in Cecilia Stenfors z Inštituta Karolinska na Švedskem, ki ju bosta ves čas opazovala, bosta spremljala vedenje, reakcije in počutje petih prostovoljcev. Tako upajo, da bodo prišli do bolj konkretnih informacij, kako narava deluje na človeka. Upajo seveda, da bodo učinki pozitivni, kar bi utegnilo privabiti še več ljudi na Švedsko.

V oktobru bodo rezultati že znani in priznamo, da se jih veselimo.

Galerija – 72 Hour Cabin: stik človeka in narave

72 Hour Cabin: stik človeka in naraveOdpri galerijo

Spiralni eko-resort na Filipinih Spiralni eko-resort na Filipinih, ki ne bo onesnaževal okolja Retro-futuristična hiša v Indiji Čudovita retro-futuristična hiša v Indiji Zdaj lahko bivate v hiši iz filma Ex-Machina Zdaj lahko bivate v hiši iz filma Ex-Machina hotel rovinj Spirito Santo Palazzo Storico: luksuzni hotel v Rovinju v lasti Slovencev · · ·