Helikopter prihodnosti Airbus H160
Utrip mesta · mobilno

Airbus H160 je helikopter prihodnosti, ki je plod sodelovanja znamke avtomobilov Peugeot in letalske znamke Airbus Helicopters. Helikopter, za katerega je dizajn prispeval Peugeot oziroma njegov posebni oddelek Peugeot Design Lab, izdelal pa Airbus, je v fazi nastajanja pogoltnil milijardo evrov (so pa operativni stroški za 20 odstotkov nižji v primerjavi s tekmeci)! Prvič se je javnosti predstavil na prireditvi Heli-Expo v Orlandu, krila pa je ta civilni helikopter prvič razprl na letalskem mitingu v Dubaju.

Airbus H160 je civilni helikopter prihodnosti, ki sta ga zakrivila Peugeot (Peugeot Design Lab) in Airbus Helicopters. Slednji je v fazi nastajanja prijavil kar 68 patentov, razvoj pa je stal neverjetnih milijardo evrov, ki pa niso šli v nič. Helikopter Airbus H160 je namreč v mnogočem pionir. Rotor na repu so mu nagnili za ducat stopinj, kar naj bi zagotavljalo večjo stabilnost, medtem ko ima glavni rotor lopatice ”blue edge”, ki obljubljajo manjšo hrupnost.

PREBERITE ŠE: Peugeot Fractal – urban električni kupe vas popelje v zvočna nebesa

Ogrodje helikopterja Airbus H160 je od glave do pet iz kompozitnih vlaken, ponaša pa se z dvojnim zadnjim stabilizatorjem. Helikopter prihodnosti, ki bo kupce dosegel leta 2018, ponuja prostor za dva člana posadke in 12 potnikov, tehta pa (glede na konfiguracijo) med 5,5 in 6 tonami. Je vsestransko uporaben, zato ga bodo lahko uporabljali v poslovne ter tudi reševalne in druge namene.

Helikopter prihodnosti Airbus H160Odpri galerijo
Novi Peugeot 208 (2015) Novi Peugeot 208 – glavni v mestu Peugeot Vision Gran Turismo Virtualni Peugeot Vision Gran Turismo E-kolo Arhont electro E-kolo Ono Bikes Arhont electro – srbski Harley-Davidson Brabusov 700-konjski Mercedes-AMG GLE 63 S Coupe Brabus serviral brutalni tuning Mercedes-AMG GLE 63 S Coupé ·