frog2
V zraku · buzz buzz

Kako že gre… v življenju je vse odvisno od percepcije, od zornega kota, kako gledamo na stvari oz. kaj verjamemo. To je do skrajnosti izkoristil londonski umetnik Jonty Hurowitz, ki nam s svojimi stvaritvami kravžlja možgančke. Na prvi pogled se zdi, da gre za abstraktno umetnost, kjer je interpretacija prepuščena domišljiji, a če gledamo pod pravim kotom, se popačenka spremeni v skulpturo, ki ustreza klasičnim merilom.

Jonty Hurowitz se je za izdelavo svojih umetnin poslužil anamorfoze (preoblikovanja), tehnike, ki skozi prizmo optičnih zakonov izkazuje izmaličeno oz. varljivo sliko, ki pa pod določenimi pogoji dobi klasičen videz. Čeprav se sliši to kot nekaj, kar niste še nikjer videli, pa anamorfne slike (sicer ne umetnine) srečujemo vsak dan. Ena so označbe na cestišču, ki so iz avtomobila videti okrogle, čeprav so v resnici ovali.

Za občudovanje Hurowitza ne potrebujete jeklenega konjička. On to percepcijo doseže s pomočjo valjastega ogledala in skulptura šele v odsevu in pod pravim kotom zares oživi in razkrije svoj pravi obraz. Umetnost ki je ni, pa je. Res noro.

Odpri galerijo

PREBERITE ŠE: Likovna umetnost doživela hud udarec! Tu je boksar, ki namesto čopiča uporablja boksarske rokavice.

Hurowitz pa ni edini, ki se poslužuje tovrstne tehnike. V klubu anamorfistov je tudi Madžar István Orosz, ki prav tako uporablja valjasto ogledalo, le da na njem vidimo projekcije risb in ne skulptur.

Odpri galerijo

video-game-real-life-skyrim-31__880 Adam Ellis: če bi bilo naše vsakodnevno življenje računalniška igrica naslovnica1 15 najbolj kontroverznih naslovnic revij PicMonkey Collage Spoznajte Priscillo – najprikupnejšo mini pujsiko na Instagramu 1234 30 vsakdanjih predmetov, ki vas budno opazujejo