Dvignjeni mega avtobus TEB.
Utrip mesta · mobilno

Še maja se je zdel znanstvena fantastika (na 19. mednarodni visokotehnološki razstavi v Pekingu je bil namreč zgolj maketa), danes pa je dvignjeni drseči megaavtobus podjetja Transit Elevated Bus realnost in je že ”zapeljal” na oz. nad kitajske ulice mesta Činhuangdao, kjer je uspešno prestal prvo testno vožnjo. Spomnimo, gre za ogromen dvignjen avtobus, ki lahko prepelje 1200 ljudi, drsi na tirih nad dvopasovno cesto, pod njim pa lahko mirne duše vozijo avtomobili!

Kitajska slovi kot dežela prometnih infarktov. Prometni kolapsi so postali del kitajske folklore, na katero pa niso ponosni, zato iščejo načine, kako omogočiti večjo pretočnost gore pločevine in zmanjšati onesnaženost zraka.

Maja 2016 je podjetje TEB predstavilo maketo, ki je kot ideja tlela že od leta 2010, dvignjeni gigaavtobus, ki je videti kot predor, pod katerim bodo vozili avtomobili, sam pa se bo premikal po tirih ob straneh dvopasovne ceste.

Če se je tedaj to zdela samo divja ideja in prelepo, da bi bilo res, je bilo nedavno na kitajskih cestah ali bolje nad njimi že moč opazovati prototip na delu. Resda je opravil samo 300 metrov poti, a da so od makete do delujočega vozila prišli tako hitro, to je v vsega treh mesecih, je naravnost fascinantno.

PREBERITE ŠE: Tesla Gigafactory – največja tovarna na svetu odprla vrata

Konstruktorju avtobusa, ki ima zmogljivost 40 vlakov, Song Južou se je kot poskusni zajček ponudila peterica kitajskih mest, in sicer Činhuangdao, Nanjang, Šenjang, Tiandžin in Žukou, ki jih zaradi naglega povečanja prometa tare čezmerna onesnaženost zraka in nepopisna gneča na cestah. Izdelava vozila stane 4,5 milijona ameriških dolarjev, kar je vsega šestnajstina cene vlaka podzemne železnice, poleg tega pa ne zahteva velikih posegov v prometno infrastrukturo, saj ga poganjata elektrika in sončna energija. Avtobus, ki ne moti prometa, bo v popolnosti, vsaj tako obljubljajo kitajski inženirji, zaživel že v letu dni. Če smo se jim še maja smejali, se jim zdaj ne bomo!

Dvignjeni drseči megaavtobus:

Dvignjeni megaavtobus TEBOdpri galerijo

Še včeraj maketa …

Ajda Sitar in Captur Lov na #IconicFestivalMoments Dirkanje vzvratno Backwards Drag Racing = vzvratno dirkanje z avtomobili, polno spektakularnih nesreč Prvotni avtomobil in vse njegove moderne različice. Klasični avtomobili in njihovi ”potomci” teslagigafactiry Tesla Gigafactory – največja tovarna na svetu odprla vrata ·