romantic couple kissing while holding ice cream
Utrip mesta · zdravje & lepota

Po nedavni študiji, objavljeni v reviji Microbiome, s poljubom ne le pokažete svojo ljubezen do nekoga, temveč mu “podarite” kar 80 milijonov bakterij. Mmmm, okusno!

Znanstveniki iz Nizozemske so v amsterdamskem Artist Royal Zoo k sodelovanju povabili 21 parov, ki so jim vzeli vzorec z ustnic pred in po poljubu. Za spremljanje prenosa bakterij so morali raziskovalci poskrbeti, da so sodelujoči pred delitvijo poljuba zaužili probiotični jogurt. Na ta način so lahko poiskali specifično bakterijo, ki jo drugače najdemo v takšnih jogurtih.

Raziskovalci pa so ugotovili še eno zanimivo in malce neokusno statistiko: pari si delijo podobne ustne bakterije. Z drugimi besedami: dva neznanca imata bolj malo verjetnost za enake ustne bakterije, par pa toliko večjo. Čeprav vse tole zveni nič kaj okusno, je povsem normalno. Obstaja več trilijonov mikroorganizmov v našem telesu in nekaj raznolikosti bakterij je pozitivna stvar, ki bi naj celo krepila imunski sistem.

Več o raziskavi si lahko preberete na www.microbiomejournal.com

Naravna lepota je zakon: lepotni nasveti naših babic, ki veljajo tudi danes Naravna lepota je zakon: lepotni nasveti naših babic, ki veljajo tudi danes Bananas Preveč zrela banana – revolucionarno zdravilo, ki preprečuje nastanek raka iStock_000013635277_Medium Ali smo odvisni od stresa? iStock_000035984350_Medium Zakaj je dobro, da več časa preživimo goli? · ·