Calvin Harris je znova najbolje plačani DJ na svetu
V zraku · buzz buzz

Ko bom velik bom DJ! Če bi to sin rekel svojemu očetu, bi ga ta gotovo skušal od tega odvrniti, češ da v tem ni prihodnosti. A če bi mu sine predočil najnovejšo lestvico najbolje plačanih DJ-jev na svetu, ki jo je nedavno objavil Forbes, potem bi mu ta gotovo dal svoj blagoslov, ki ga je pri svojem očetu iskala tudi Beca iz Prave note. Njihovi zaslužki so namreč enormni, na vrhu pa najdemo starega znanca, Škota Calvina Harrisa, ki še enkrat več ostaja kralj elektronske glasbe.

Calvin Harris je nesporni kralj elektronske glasbe, vsaj če upoštevamo zaslužke mojstrov mešalk, ki jo je nedavno objavila revija Forbes. Škotski producent in DJ je v zadnjem letu namreč zaslužil reči in piši 66 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj enkrat več kot je zaslužilo drugo veliko ima elektronske glasbe, Francoz David Guetta, ki s 37 milijoni ”caplja” kar 29 milijonov zadaj. Kljub temu mu ni treba gledati na vsak dolar oz. evro. Harris, ki mu poslušalci dobesedno jedo iz rok (vse kar izda gre kot vroče žemljice), pa se je znašel na vrhu še ene lestvice največjih zaslužkov in sicer sta s Taylor Swift najbolje plačani zvezdniški par (skupaj sta v zadnjem letu zaslužila 146 milijonov dolarjev), za kar dolgo časa veljala Beyoncé in Jay-Z.

Poleg glasbe mu sedemmestne številke na račun polagajo tudi znamke kot so Giorgio Armani za katero je postal obraz za spodnje perilo. Harris pravi, da je bil ”vzpon elektronske glasbe v zadnjih treh letih astronomski,” in da je bil “k sreči na pravem mestu ob pravem času”. Za Škota in Francoza se je na tretje mesto uvrsti Nizozemec DJ Tiësto (36 milijonov ameriških dolarjev), peterico pa zaokrožujeta Američana Sonny Moore aka Skrillex in Steve Aoki, ki sta oba svojo denarnico odebelila za 24 milijonov.

PREBERITE ŠE: Forbes 2015: Najbolje plačane igralke na svetu

Zaslužki DJ-jev so iz leta v leto višji. V zadnjih 12 mesecih se je na račun prvih desetih iz lestvice skupaj nateklo kar 274 milijonov ameriških dolarjev, kar je več kot enkrat več kot leta 2012, ko je prva deseterica vknjižila 116 milijonov ameriških zelencev. Kljub temu pa rast ni tako visoka kot pred nekaj leti. Še leta 2013 je bil skok glede na predhodno leto kar 108-odstoten, med leti 2013 in 2014 je padel na 11 odstotkov, v primerjavi z lani pa je bil le še 2,5-odstoten.

Eden od razlogov kot navaja Forbes je, da je trg postal bolj zasičen, cene za nastope, ipd., pa niso več tako drastično rasle. Poleg tega jih večja konkurenca sili v bolj spektakularne šove kot so jih imeli nekoč, ko so potrebovali le nekaj več kot USB disk, to pa jim požre ogromen del prihodka (med 30 in 40 odstotkov). Kljub temu se jim ne piše ravno slabo.

Moški prijaznost žensk razumejo kot flirtanje Zakaj moški žensko vljudnost zamenjujejo za flirtanje? Soundimals: How to Sneeze in Japanese How To Sneeze In Japanese: ilustriran vodič po mednarodni onomatopoiji ali Kako po svetu zapisujemo zvoke #ThinnerBeauty - bizarna kampanja, ki temelji na debeli laži, da je vitkost edina oblika lepote. #ThinnerBeauty: ”hujšanje” s Photoshopom kot oblika motivacije za bolj zdravo življenje Kako ostati buden brez kofeina? Kako ostati buden in premagati utrujenost brez kave? ·