desert+race
Utrip mesta · mobilno

Dirke letečih avtomobilov niso več rezervirane le za videoigre in znanstvenofantastične filme. Zdaj namreč prihajajo v resnični svet!

Organizatorji prve dirkaške svetovne serije letečih električnih avtomobilov, Airspeeder, pravijo, da bodo prve dirke predvidoma potekale še letos. Pričakujejo tudi, da bodo lahko že naslednje sezone svetovna prvenstva z dirkami za veliko nagrado. Medtem imajo “velike ambicije, da pospešijo revolucijo trajnostnega transporta”, pravi Matt Pearson, ustanovitelj dirke.

Takoj ko bodo omejitve, povezane s pandemijo koronavirusa, odpravljene, bodo Speedersi (leteči električni avtomobili) še dodatno testirani. Sicer pa so že uspešno prestali prve brezpilotne teste s pomočjo daljinskega upravljalnika. Za testiranje prototipa MK3, ki se bo pognal čez kalifornijsko puščavo Mojave, in sicer s hitrostjo do 200 km/h in 5 do 40 metrov nad tlemi, bo zadolžena skupina testnih pilotov iz letalske veje oboroženih sil ZDA in iz Martin Aviation.

Za dirko je odgovorno avstralsko podjetje Alauda, ki načrtuje, da bo imelo v svoji ekipi številne tehnične strokovnjake iz vodilnih podjetji s področja letalstva in vesoljstva, motošporta in inženiringa. Na seznamu sodelujočih sta tako že Rolls Royce in Babcock Aviation. Njihova vizija je, da številnim ekipam in proizvajalcem zagotovijo strojno opremo, ki jo potrebujejo za izdelavo letečih avtomobilov, da svobodno določijo strategijo in da jim zagotovijo pilote.

Bo to res Formula 1 za leteče avtomobile?

“Ljubitelji tradicionalnih motošportov bodo zagotovo prepoznali številne elemente naših dirkaških serij,” prav Matt Pearson. Nadaljuje, da je v načrtu, da imajo “različne ekipe, postanke, pilote in fokus na to, da šport preko globalnih prenosov v živo približajo čim večjemu številu oboževalcev.”

“Vendar se razlikujemo v smislu, da Alauda, proizvodna veja našega podjetja, razvija tehnologijo in postavlja pravila. To pomeni, da se bomo močno osredotočili na spretnosti pilotov in na izjemno strategijo dirke.” Pearson verjame, da bo ljubitelje motošporta ta pristop “zelo navdihnil”.

V vsakem smislu je to “ … motošport za 21. stoletje. Navdihnil bo ljudi, ki so domači v e-športih pa tudi tiste, ki so ljubitelji bolj tradicionalnega motošporta,” še dodaja.

Klassen x Dynamiq GTM 90 Klassen x Dynamiq GTM 90: elegantna jahta, ki te popelje naravnost v poletje 92566005_1070421696658758_934507505478795264_o1 Zooz Urban Ultralight: Lotus med električnimi kolesi Mercedes-Benz GLA Novi Mercedes-Benz GLA: kompaktnež je že na voljo slovenskim kupcem 5e90542f37a80 Mazda RX-10 Vision Longtail: hiperavtomobil s 1.030 konjskimi močmi · ·