Hispano Suiza Carmen
Utrip mesta · mobilno

Da je elektrika vedno bolj zanimiva dokazujejo številni električni superšportni avtomobili. Eden izmed njih je zagotovo Hispano Suiza Carmen, pri kateri so moderno, električno gnano zapeljivko, odeli v retro preobleko.

Hispano Suiza Carmen je električen avtomobil z moderno tehnologijo pod mično retro preobleko – poganjata dva elektromotorja, ki imata skupaj 1005 konjskih moči. Energijo prispeva baterija v obliki črke T, ki se skriva na dnu ‘hrbtenice’ avtomobila – s tem prispeva k večji stabilnosti in nižjemu težišču. Če ne stopamo brezglavo na stopalko za ‘plin’, lahko z enim polnjenjem prevozimo do 400 kilometrov dolgo pot.

Hispano Suiza Carmen nudi zavidljivo pospeševanje, saj se od 0 do 100 km/h požene v manj kot treh sekundah, njena najvišja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h. Za razliko od drugih izredno močnih električnih avtomobilov ima Carmen pogon zgolj na zadnji kolesni par. Da bi avtomobil s takšno močjo tudi obstal na cesti, poskrbi napredna elektronika, vektorska razporeditev navora pa ohranja prednja kolesa prilepljena na podlago.

Prenesti toliko moči na zadnji kolesni par je lahko tvegano, a v primeru avtomobila Hispano Suiza Carmen ne toliko, ker je celotna teža avtomobila relativno lahka – tehta 1690 kilogramov in je v primerjavi z avtomobili Tesla S in Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, ki tehtata okoli 2500 kilogramov, lahka gospodična. Zahvala gre večinski uporabi karbonskih vlaken pri izdelavi karoserije in Carmen je vendarle ‘zgolj’ dvosedežnik, ne limuzina.

Več kot očitno je, da so navdih za zapeljive obline Carmen, dobili pri Hispano Suiza avtomobilih iz 30. let prejšnjega stoletja – gre za avtomobil H6C Dubonnet Xenia iz leta 1938. Če vam avtomobil ni znan, nič za to, narejen je bil zgolj en samcat primerek. Kljub dobri aerodinamični obliki, ki so jo očitno že dobro poznali toliko let nazaj, je bilo na Carmen potrebno pritrditi kakšen difuzor in spliter. Količnik zračnega upora je tako izredno nizek in je celo manjši kot pri Koenigsegg Ageri RS in Ferrariju F12.

Hispano Suiza Carmen ima notranjost polno luksuza, v kateri najdemo ročno šivano usnje in obilico alkantare. Voznikov prostor popestrijo vstavki iz pravega aluminija in lesa, da pa smo v 21. stoletju, priča 10,1-palčni zaslon na dotik. Pri Hispano Suiza Cars bodo naredili zgolj 19 primerkov avtomobila Carmen, vsak od njih pa bo nosil ceno 1,5 milijona evrov. Prve avtomobile lahko pričakujemo na cesti v letu 2020.

Galerija: Hispano Suiza Carmen

Hispano Suiza CarmenOdpri galerijo

Piëch Mark Zero Piëch Mark Zero: električni lepotec, ki se napolni v 5 minutah Alfa Romeo Tonale Alfa Romeo Tonale: Alfina hibridna prihodnost Bugatti La Voiture Noire Bugatti La Voiture Noire: ta hip najdražji avtomobil na svetu, ki stane … Range Rover Sentinel Range Rover Sentinel: premična luksuzna trdnjava · ·